• Deň učiteľov 2024 - rovesnícke vzdelávanie
          • Deň učiteľov 2024 - rovesnícke vzdelávanie

          • Dnes zavítali do našich tried noví pedagógovia, ktorí prišli zo žiackych lavíc a učili svojich mladších spolužiakov. Takýmto spôsobom chceli poďakovať svojim učiteľom, odmeniť ich krátkym oddychom a zároveň si vyskúšať, akú neľahkú a zodpovednú prácu majú naše pani učiteľky. Na vyučovanie sa pripravili zodpovedne a prichystali si rôzne tvorivé aktivity, úlohy, pesničky, hlavolamy,... Bolo veľmi milé vidieť, ako si  niektorí „noví učitelia“ vyskúšali učiť i  vlastných súrodencov. Veríme, že tento deň bol niečím výnimočným pre žiakov i nových učiteľov. Možno práve tento deň bude motivovať našich žiakov k povolaniu budúcich učiteľov na našej škole.

        • Svetový deň vody 2024
          • Svetový deň vody 2024

          • Dňa 22. marca 2024 sa na našej škole uskutočnili rôzne environmentálne aktivity, ktoré boli venované Svetovému dňu vody. Ich cieľom bolo získať dôležité i zaujímavé informácie o vode.   Mnohých žiakov zaujala informácia o tom, koľko cukru obsahuje ich obľúbený nápoj v porovnaní s inými nápojmi. Pochopili, že absolútnym víťazom sa stala voda z vodovodu – neobsahuje žiaden cukor a nevytvára plastový odpad. Mladší žiaci si zhotovili jednoduchú pomôcku, ktorá zobrazovala kolobeh vody v prírode. Starší žiaci si mohli overiť svoje vedomosti o vode a zapojiť sa do „vodnej“ súťaže, v ktorej mali odpovedať formou testových otázok na základné otázky týkajúce sa vody. Zo správnych odpovedí boli vyžrebovaní výhercovia: Jurko Gregor Vaľko (III.), Vaneska Černeková (IV.), Rebeka Kulihová (IV.) a Dominik Majerík (IV.) Ďakujeme Ondrejkovi Šmehilovi (VII.), ktorý  pripravil pre svojich spolužiakov pokus zameraný na filtráciu vody v prírode.

        • Veľkonočné hľadanie vajíčok
          • Veľkonočné hľadanie vajíčok

          • V našom školskom klube sme si minulý rok vyskúšali milú, veľkonočnú tradíciu – hľadanie vajíčok ukrytých v záhrade našej školy. Keďže sa deťom (najmä dievčatám) hľadanie páčilo, tento rok sme sa v našej záhrade stretli opäť.

            Počasie nám krásne prialo, takže hľadanie prebehlo v príjemnej atmosfére. Deti dokázali nájsť veľmi rýchlo všetkých 50 kraslíc a so sladkou odmenou v podobe cukríka sa podelili aj s tými deťmi, ktoré mali menej šťastia a nenašli vajíčko. Strávili sme príjemné popoludnie v našej záhrade a už sa tešíme na ďalšie veľkonočné pátranie po vajíčkach.

        • Európsky kvíz o peniazoch
          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Európsky kvíz o peniazoch je zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti 13 až 15-ročných žiakov a študentov hravou a zábavnou formou. Je súčasťou Európskeho týždňa financií (18.-24. marec) a organizuje ho Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Dňa 21.03.2024 sa konalo už 7. krát Národné kolo Európskeho kvízu o peniazoch, do ktorého sa zapojili aj dve 8-členné družstvá našich žiakov – ôsmakov a deviatakov.

            Každé družstvo prostredníctvom svojho zástupcu odpovedalo online prostredníctvom platformy Kahoot na 15 otázok z oblasti finančnej gramotnosti ako napríklad: „čo je to akcia, čo by ste mali urobiť s PIN kódom vašej debetnej karty, čo je súbor cookie na webovej lokalite, čo sú splátky a pod.“ Pričom dôležité boli nielen správne odpovede, ale i rýchlosť zadania správnej odpovede.

            Z našich zapojených družstiev sa výborne darilo družstvu ôsmakov, ktoré sa až do predposlednej otázky držalo v prvej desiatke, no nakoniec skončilo na 29. mieste, čo je v konkurencii viac ako 400 zapojených tímov skvelé. Žiaci si vďaka kvízu overili svoje vedomosti, niečo nové sa naučili i dobre sa zabavili.

        • Čo vieš o hviezdach?
          • Čo vieš o hviezdach?

          • Dňa 25. 3. 2024 sa uskutočnilo okresné kolo vedomostnej astronomickej súťaže: „Čo vieš o hviezdach?.“ Našu školu v 1. kategórii reprezentovali Ján Stašo (V.) a Viktória Cigániková (V.), v 2. kategórií Lukáš Švec (VII.). Svoje vedomosti si mohli otestovať v riešení písomných úloh, slepej hviezdnej mapy a v ústnom kole, ktoré pozostávalo z rôznych okruhov (všeobecná astronómia, astrofyzika, slnečná sústava, astronomické prístroje a iné). Janko Stašo získal za svoje vedomosti krásne 2. miesto a postupuje do krajského kola. Srdečne ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy!

        • Modlíme sa piesňou
          • Modlíme sa piesňou

          • V piatok 22.3. – sobotu 23.3.2024 sa našou školou ozývali radostné tóny piesní a smiechu. 25 detí z tretej až ôsmej triedy si užívalo modlitbu piesňou a tancom. V rámci spolupráce s farnosťou sme si pre deti, ktoré spievajú v speváckom zbore pripravili zábavný  a zároveň náučný program. Stretli sme sa v škole, pripravili sme si ,,spálne“ a pustili sme sa do nacvičovania piesní. Svoj spev sme predviedli hneď aj na krížovej ceste v kostole, ktorú krásne čítala naša pani riaditeľka Peťka. Potom sme sa opäť presunuli do školy, kde sme mali výbornú večeru formou švédskych stolov, za ktorú ďakujeme všetkým rodičom. Cvičili sme nové piesne, hrali sme sa rôzne nové hry ako Vírus, Žmurkaná, Tľapkaná, Grimasy a mnohé iné.... Večer sme sa uložili do spacích vakov, pozakrývali dekami a naberali sme silu a energiu do ďalšieho dňa. Ráno po raňajkách sme pokračovali v speve a hrách. Naučili sme sa 12 nových pesničiek, mnoho hier a odniesli sme si aj ďakovný diplom, za to, že piesňou meníme svet na lepšie miesto. Jednoducho povedané, už sa nevieme dočkať na pokračovanie...

        • Dekanátne kolo Biblickej olympiády
          • Dekanátne kolo Biblickej olympiády

          • Dňa 21.3. 2024 sa na našej škole konalo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Súťažné družstvá boli okrem našich žiakov aj z Varína, Brodna, Tepličky nad Váhom a Belej. Naše družstvo v zložení Ján Stašo z V. triedy, Zuzana Ždánska zo VI. triedy a Tomáš Ždánsky z IX. triedy získalo krásne prvé miesto a postupujú na diecézne kolo do Žiliny.

          • Môj psík a ja

          • S láskou a úsmevom sa učíme, ako správne cvičiť a starať sa o svojich štvornohých kamarátov.

        • Veľkonočné tvorivé dielne v obci
          • Veľkonočné tvorivé dielne v obci

          • Tak ako každý rok, aj v tomto predveľkonočnom období sa uskutočnili v našej obci „Veľkonočné tvorivé dielne“, do ktorých sa zapojili aj žiačky Dizajnérskeho krúžku našej školy. Žiačky využili svoj talent pri zhotovovaní veľkonočných kraslíc a naučili mladších kamarátom ako si zhotoviť krásne vajíčka pomocou mramorových farieb. Spoločne si vyrobili veľkonočné pohľadnice, vajíčka a dekorácie, ktoré dekorovali rôznymi jarnými motívmi.

            Súčasťou tvorivých dielní bol aj predaj originálnych dizajnérskych  výrobkov, ktoré boli vytvorené na krúžku (živicové náušnice, prívesky, náramky, kľúčenky, sponky, pohľadnice...) i  vlastnoručne upečených a vyzdobených koláčikov, medovníkov, kapustníkov, slaných tyčiniek,.... Pri pečení mysleli aj na svojich spolužiakov, ktorí majú rôzne potravinové intolerancie a ponúkli koláčiky bezlaktózové i bezlepkové. Naša škola je pyšná na šikovné rúčky našich žiačok, ktoré nás reprezentovali svojimi výrobkami v obci.

        • Otvorená hodina pre predškolákov z MŠ Dolná Tižina a Stráža
          • Otvorená hodina pre predškolákov z MŠ Dolná Tižina a Stráža

          • V mesiaci február (13. 2.) a marec (13. 3.) sa uskutočnila otvorená hodina pre našich budúcich prváčikov z materských škôlok v Dolnej Tižine a Stráži. Pani učiteľky a žiaci z prvého ročníka si pre nich pripravili ukážku vyučovacej hodiny slovenského jazyka, na ktorej spoločne vyvodzovali prvé písmeno našej abecedy. Predškoláci sa aktívne zapájali do pripravených úloh, tvorivo a s radosťou nám ukázali, čo všetko sa už v škôlke naučili. Malí hudobníci z prvej triedy, Miško Stašo a Janko Ďurina, hrou na heligónku rozveselili všetky deti a svojím kultúrnym vystúpením sa postarali o veselú náladu, spev, rozžiarené očká a úsmev na tvári našich hostí.

             

          • Riaditeľské voľno pre 5. - 8. ročník

          • Riaditeľka ZŠ Dolná Tižina, Dolná Tižina 28, 013 04, v zmysle § 150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje žiakom 5. - 8. ročníka našej školy riaditeľské voľno na 20.  marca 2024, t.j. streda, z organizačných dôvodov. Žiaci stravujúci sa v školskej jedálni budú automaticky z obedov odhlásení.

          • Zápis do školy

          • Vážení rodičia, milí predškoláci!

            Pozývame vás na zápis do 1. ročníka našej základnej školy

            pre školský rok 2024/2025, ktorý sa uskutoční 

            dňa 4. apríla 2024 (štvrtok) od 13:30 do 17:00 hod.

            a 5. apríla 2024 (piatok) od 13:30 do 15:30 hod.

            v budove 1. stupňa ZŠ Dolná Tižina

            .

            Zápis je určený pre všetky deti, ktoré dovŕšia šesť rokov k 31. augustu 2024. 

            Pokyny k zápisu

            - podanie prihlášky na základné vzdelávanie,

            - osobná účasť dieťaťa a jedného zákonného zástupcu,

            - kópia rodného listu dieťaťa,

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu,

            - v prípade postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí,

            - v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyjadrenie príslušného zariadenia

            výchovného poradenstva a prevencie,

            - poplatok 30,00 €  na školské potreby do 1. ročníka.

            Ako podať prihlášku?

            Prihlášku na vzdelávanie v základnej škole možno podať:

            - v listinnej forme na formulári Prihláška na vzdelávanie v základnej škole s podpismi oboch zákonných zástupcov,

            - elektronicky prostredníctvom elektronickej prihlášky spolu s povinnou prílohou Povinná príloha k prihláške-priloha

            Rodičia detí, navštevujúce MŠ Dolná Tižina a MŠ Stráža, dostanú celú potrebnú dokumentáciu k zápisu ako aj čas, na ktorý sa môžu prihlásiť, vo svojej materskej škole.

            Rodičia detí, navštevujúce inú MŠ, vypíšu prihlášku elektronicky a dohodnú si čas zápisu telefonicky.

            Podpisy zákonných zástupcov

            Podľa § 144a ods. 1 školského zákona od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, vyžaduje na prihláške podpis obidvoch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Ak má dieťa iba jedného zákonného zástupcu alebo jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa na prihláške alebo zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou je potrebné k prihláške pripojiť Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu.

            Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, musia o tejto skutočnosti doručiť riaditeľke školy Písomné vyhlásenie zákonných zástupcov.

            Rozhodnutie o prijatí dieťaťa na vzdelávanie do základnej školy vydá riaditeľka školy do 15. júna 2024.

            Odklad povinnej školskej dochádzky

            Odklad povinnej školskej dochádzky je od 1. 1. 2021 v kompetencii riaditeľky materskej školy.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať dieťa do základnej školy a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia o pokračovanie plnenia predprimárneho vzdelávania v MŠ. Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne riaditeľke základnej školy predložiť kópiu Rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa.

             

            Zápis do školy je pre dieťa zážitkom a skúsenosťou zároveň. Aby aj vaše dieťa malo zo zápisu

            len pekné spomienky, pripravte ho na tento deň už doma.

        • Základný lyžiarsky výcvik
          • Základný lyžiarsky výcvik

          •  Základný lyžiarsky výcvik v zjazdovom lyžovaní  pre 7. ročník  sa zrealizoval  v lyžiarskom stredisku SKI Vrátna – Paseky  vo Vrátnej doline v dňoch 26.2. – 1.3.2024. Výcvik  prebiehal v krásnej prírode Malej Fatry s každodenným  dochádzaním  ku lyžiarskym  zjazdovkám. Zúčastnilo sa ho 23 žiakov zo siedmeho ročníka. Prvý deň  boli žiaci podľa svojich lyžiarskych zdatností rozdelení  do troch družstiev. Najlepšie družstvo od začiatku zdolávalo  náročnejšie  zjazdovky, ďalšie družstvo lyžovalo na malom strednom vleku a začiatočníci sa učili lyžovať na rovinatom teréne  malého detského  vleku. Vo štvrtok prebiehali lyžiarske preteky v družstvách.   Všetci žiaci siedmeho ročníka si počas lyžiarskeho výcviku  osvojili základné prvky  lyžiarskej  techniky, ktorú môžu v budúcnosti využívať v rôznych iných lyžiarskych strediskách a na svahoch.

             

             

        • Kyslé dažde
          • Kyslé dažde

          • Počas posledného februárového týždňa sa mohli žiaci 3. a 4. ročníkov zapojiť do environmentálnej súťaže na tému: „Kyslé dažde.“ Ich úlohou bolo pozorne si prečítať informácie týkajúce sa problematiky kyslých dažďov a následne správne zodpovedať niekoľko testových otázok. Vypracované otázky potom vložili do krabičky, z ktorej boli vyžrebovaní traja výhercovia, ktorí správne odpovedali na súťažné otázky. Žiaci sa dozvedeli v dôsledku čoho vznikajú kyslé dažde, čo spôsobujú a ako ovplyvňujú živé i neživé organizmy na Zemi,  čo môžeme robiť proti vzniku a pôsobeniu kyslých dažďov. Odmenou pre výhercov bola „kyslá“ odmena.

        • Dejepis trochu inak
          • Dejepis trochu inak

          • Posledná vyučovacia hodina dejepisu pred jarnými prázdninami sa v VI. triede premenila  na horu Olymp a prehliadku bohov a bohýň starovekého Grécka. Žiaci popustili uzdu fantázii a pre svojich spolužiakov si pripravili hádanky. Riešenie pozostávalo v uhádnutí mena boha a bohyne podľa charakteristických znakov a oblečenia. Takouto zaujímavou projektovou hodinou sme ukončili svoje putovanie po starovekom Grécku. Ďakujem všetkým šiestakom za ich kreatívny a zodpovedný prístup.

        • Valentínska pošta
          • Valentínska pošta

          • Každého človeka poteší pozornosť, ktorú dostáva od ľudí okolo seba. Niekedy stačí pohladenie, úsmev či milé slovo. V stredu 14. februára mal sviatok sv. Valentín, ktorý je patrónom všetkých zaľúbených. Je to deň, keď si ľudia medzi sebou vymieňajú dary, kvety či sladkosti v tvare srdca, preukazujú si náklonnosť a lásku. V našej škole sme tento sviatok poňali tak, že môžeme obdarovať hocikoho blízkeho, koho máme radi. Preto deti vyrobili „Valentínky“ pre svojich rodičov, starých rodičov, súrodencov, kamarátov a spolužiakov, do ktorých vkladali rôzne odkazy. Celý deň sa niesol v duchu lásky, priateľstva, pekných slov a prianí. Láska je vzácny dar, ktorý si zaslúži pozornosť nielen na sviatok sv. Valentína, ale po celý rok. Slovami a gestami lásky určite potešíte všetkých okolo seba.

        • Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko
          • Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko

          • Dňa 16. februára 2024 sa naše žiačky Beátka Stašová a Ninka Bačinská zúčastnili okresného kola súťaže ŠALIANSKY MAŤKO J. C. Hronského. Konal sa už 29. ročník. Dievčatá súťažili v prednese slovenských povestí v dvoch kategóriách (žiaci 4. - 5. ročníka ZŠ a žiaci 6. – 7. ročníka ZŠ). Beátka predniesla povesť Jánošíkova stupaj a Ninka Biele dievča z Liptovského hradu. Napriek tomu, že dievčatá neobsadili medailové pozície, aj tak naša škola môže byť na ne právom hrdá. Reprezentovali nás naozaj pekne a ukázali, že krásna literatúra v podobe ľudovej povesti má svoje nezastupiteľné miesto i v dnešnej modernej dobe

          • Ďakujeme za vašu podporu!

          • Vážení rodičia, milí priatelia,

            dovoľujeme si vás opäť osloviť s možnosťou darovať 2% z vašich daní pre našu školu cez OZ Rodičovské združenie Dolná Tižina (overenie príjemcu).

            Finančné prostriedky, ktoré rodičovské združenie touto formou získa, budú použité na skvalitňovanie výchovno-vzdelávacieho procesu, modernizáciu a estetizáciu priestorov školy.

            Pre správne zaslanie Vašich 2% z daní:                     

            - požiadajte Vášho zamestnávateľa o vydanie Potvrdenia o zaplatení dane,

            - vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní 2%,

            - vyplnené tlačivo spolu s potvrdením doručte daňovému úradu do 30. apríla 2024 alebo odovzdajte našej základnej škole do 15. apríla 2024.

          • Celoslovenské testovanie 9

          • Dňa 20. marca 2024 (streda) sa uskutoční Testovanie 9 na všetkých školách s vyučovacím jazykom slovenským a ukrajinským z predmetov matematika slovenský jazyk a literatúra a na školách s vyučovacím jazykom maďarským z matematiky maďarského jazyka a literatúry.

            Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

            Bližšie informácie nájdete na https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

             

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 29661