• Oznam ŠJ Dolná Tižina
          • Oznam ŠJ Dolná Tižina

          •  30. júna 2023 sa pre žiakov a zamestnancov ZŠ Dolná Tižina nevarí (posledný deň šk. roka).

            Preplatky stravného sa presúvajú do nového školského roku 2023/2024. Žiakom 9. ročníka sa prevedú na  bankový účet alebo na súrodencov.

            Zároveň žiadam žiakov 9. ročníka o vrátenie čipu na  stravovanie.      vedúca ŠJ Dolná Tižina

          • Englishstar - vyhodnotenie

          • V utorok 13. júna sme vyhodnotili súťaž Englishstar na našej škole. Zapojilo sa do nej 10 žiakov 4. ročníka, 5 žiakov 3. ročníka a 1 žiak 8. ročníka.  Súťažiaci dostali od usporiadateľa súťaže LEXICON Slovakia o. z.  Košice pekný diplom a pero. Škoda, že v tomto školskom roku sme nemali nikoho s úspešnosťou 100%  a nemohli sme súťažiť o vecné ceny. Prajeme si, aby sa v budúcnosti do súťaže zapojilo viac žiakov 5. - 9. ročníka.

          • Školský výlet žiakov 1., 2. a 3. ročníka

          • V prvú stredu v júni sa žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka vybrali na koncoročný výlet po múzeách v Martine. Ako prvé sme navštívili Etnografické múzeum, ktoré sa špecializuje na dokumentáciu spôsobu života a kultúry ľudu na Slovensku od najstarších čias po súčasnosť. Prezreli sme si rôzne ľudové kroje a dozvedeli sa informácie o práci a živote našich predkov. Po krátkej zastávke a občerstvení pri Matici slovenskej sme sa presunuli do Múzea slovenskej dediny, ktoré je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku. V jeho areáli je na ploche 15,5 ha umiestnených takmer 150 obytných, hospodárskych, technických, spoločenských a sakrálnych stavieb z regiónov Orava, Turiec, Kysuce a Liptov. Posledným navštíveným bolo Múzeum Andreja Kmeťa, ktoré spravuje viac ako 175 000 zbierkových predmetov. Časť expozície je venovaná neživej prírode, vrátane ukážok hornín, minerálov a skamenelín, typických pre jednotlivé geologické obdobia. Druhá časť venovaná živej prírode je prezentovaná z ekologického hľadiska v podobe jednotlivých biotopových formácií. Druhovú skladbu dopĺňajú vitríny s exponátmi stavovcov, bezstavovcov, húb a herbárové položky rastlín. Na záver nás čakala výstava Svet detskej fantázie, v rámci ktorej sme si prezreli 30 ročnú 12 000 kusovú zbierku hračiek z Kinder vajíčok. Deti sa dozvedeli veľa nových informácií a unavení, ale plní zážitkov sa v poriadku vrátili z výletu domov.

          • Školský výlet žiakov 8. ročníka

          • V mesiaci jún sme sa skupina 20 ľudí vybrali na školský výlet do Košíc. Po dlhšej ceste v rýchliku sme sa rezko vybrali za zaujímavosťami mesta Košice. Najskôr sme navštívili Technické múzeum - nahliadli sme do sveta výbojov, vyskúšali sme si iskrenie, či ukryť sa pred bleskami do Faradayovej klietky. Následne sme sa nechali uniesť rozmanitosťou a prefíkanosťou tropických rastlín v Botanickej záhrade. Záujemcovia o teplo preskúmali svet motýľov. Náš pôvodný plán sme pružne doplnili o návrhy zo strany žiakov – Halmiho dvor plný dáždnikov, fotky s nevestou či Maťove akcie so sladkosťami/slanosťami extra netradičných chutí. Pri Dóme sv. Alžbety sme zas pozorne sledovali výkony atlétov. Ukážky z výletu sú https://youtu.be/6qQ5PmPKB0o . Unavení a vyčerpaní sme sa o 21. hodine vrátili domov z metropoly východu Slovenska.

          • Výlet do Wieliczky

          • Pekný a zaujímavý koncoročný školský výlet absolvovali žiaci 5., 7. a 9. ročníka. V pondelok  5.6.2023 sa skoro ráno vybrali na výlet do soľnej bane Wieliczky v Poľsku ( v zozname UNECSO). Po dlhšej ceste autobusom si dali rozcvičku po 380 drevených schodoch a vybrali sa na 3,5 km dlhú prehliadku nádhernými priestormi, až do hĺbky 135m. Dozvedeli  sa ako sa ťažila soľ, aké rôzne zariadenia sa na ťažbu používali, ako žili kone pod zemou, aj ako sa obchodovalo so soľou. Videli dômyselné podpery chodieb z dreva zakonzervovaného soľou, soľné lustre, nádherné kaplnky Sv. Kríža a Sv. Kingy, kde sú vytvorené reliéfy a sochy zo soli. V rámci prehliadky natrafili i na podzemné soľné jazero, dokonca i reštauráciu a obchodík so suvenírmi. Po náročnej ale krásnej prehliadke  sa ešte vybrali minúť vreckové na najstaršiu tržnicu Sukienice v kráľovskom meste Krakow. Unavení, šťastní a plní zážitkov sa večer vrátili domov.

          • MDD

          • 1. jún každoročne patrí deťom. I my sme ho v škole oslávili a dopriali našim žiakom dopoludnie plné radosti, hier, súťaží, smiechu a dobrej nálady. Deviataci, ktorí sa už necítia ako deti, si spolu s triednou pani učiteľkou pripravili 15. stanovíšť s rôznymi hrami a súťažami. Na každom stanovišti dozerali pani učiteľky a udeľovali žiakom body, ktoré si žiaci v bufete vymieňali za sladkú odmenu. Predalo sa úplne všetko. Šťastní, s úsmevom či maľbou na tvári, plní zážitkov odhádzali deti domov. 

          • Deň rodiny

          • Keď sa zrodí pekná myšlienka a nájde podporu vo svojom okolí, tak vznikajú krásne a nezabudnuteľné momenty. A tak to bolo aj u nás. Naša škola je školou rodinného typu a snaží sa byť otvorená svojim žiakom, rodičom a priateľom školy,  nie je to len o učení a povinnostiach, ale aj o zábave a pekných vzťahoch, ktoré vytvára. Toto je zároveň aj poslaním Dňa rodiny, a tak sme sa poslednú májovú sobotu všetci stretli ako jedna veľká rodina –  vedenie obce, učitelia, rodičia, žiaci – súčasní aj bývalí, skauti i ďalší priatelia školy a oslávili sme tento deň športovo. Na futbalom ihrisku sme mali možnosť vidieť naozaj napínavé zápasy družstiev, ktoré tvorili naši žiaci – FC nám sa nechce a Elity zo ŽŠ, bývalí žiaci, Peťo a dievčatá s pani učiteľkami, rodičia a skauti. Víťazným tímom sa stali napokon Elity zo ŽS, na druhom mieste skončil tím FC nám sa nechce a bronz patril skautom. Po náročnom výkone sme sa občerstvili kofolou a posilnili výborným gulášom, ktorý nám navarili rodičia, spoločne sme sa porozprávali, zasmiali i zaspomínali. Na tomto mieste sa patrí poďakovať nielen za tú finančnú, ale aj ľudskú podporu a pomoc pánovi starostovi, Lukášovi Ďurinovi, obci Dolná Tižina, vedeniu Základnej školy, Lukášovi Ďurinovi ml. a FK Fatran Dolná Tižina, Vladkovi Šušoliakovi a skautom a všetkým, ktorí sa zapojili. Veríme, že táto akcia si v našej škole a v našej obci nájde svoju tradíciu a stretneme sa opäť o rok snáď vo väčšom počte. Vaša žiacka rada!

          • Týždeň triedenia odpadu

          • Recyklácia je dôležitý proces, ktorý pomáha znižovať negatívny vplyv odpadu na životné prostredie. V Európskej únii sa používa 5 farieb na označenie jednotlivých recyklovaných materiálov. Žiaci na našej škole sa počas týždňa 22. - 26. mája do týchto farieb obliekli. Pondelok bol modrý a patril papieru. V utorok sme si žltou farbou oblečenia pripomenuli plast, v stredu červenou kovy, vo štvrtok zelenou sklo a v piatok sme sa obliekli do čiernej farby komunálneho odpadu. Trieda s najväčším podielom žiakov zapojených do tejto aktivity bola I. trieda. Našim prváčikom k víťazstvu gratulujeme!

          • Matematický klokan 2023

          • Dňa 27.03.2023 sa uskutočnila súťaž Matematický klokan 2023, ktorej sa zúčastnilo 47 žiakov 1. - 4.roč. Súťaž sa realizovala v papierovej forme. Najlepší riešitelia boli nasledovní žiaci: 1. ročník: Natália Kampová Matej Kňaze, Michal Ždánsky - 100%, Filip Košút - 91,67%, Sofia Kubalová, Olívia Kulihová - 85%, Lucia Stoláriková - 83,33%, Ninka Falaštová - 81,67%. 3. ročník: Alžbetka Kňazeová, Beátka Stašová - 93,33%. 4. ročník: Ján Stašo - 100%, Veronika Boráková - 95,56%, Miroslav Staňo, Rebeka Šoporová - 87,78%, Matej Maťko, Samuel Šoška - 81,11%. Všetkým riešiteľom blahoželáme. Teší nás, že žiaci majú záujem o matematické súťaže.

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33540