• Poďakovanie pánovi školníkovi, Milankovi Buchtovi

          • Základná škola Dolná Tižina úprimne ďakuje pánovi Milankovi Buchtovi, nášmu milému školníkovi, za jeho nesmierne obetavú prácu, ktorú vždy ochotne s láskou a úsmevom na perách robil pre našu školu. K spokojnému dôchodku mu želáme najmä pevné zdravie, lásku, radosť, spokojnosť a kopec humoru, ktorého mal vždy na rozdávanie!

        • Zdravý životný štýl - projektový deň
          • Zdravý životný štýl - projektový deň

          • Zdravý životný štýl je spôsob života, ktorý minimalizuje zdravotné riziká spojené s nevhodnými návykmi a zvyšuje pravdepodobnosť vyššej kvality života. Zdravotné benefity sa spravidla neprejavia hneď, ale v dlhodobom časovom horizonte hrajú významnú úlohu. Dňa 25. júna 2024 sa na našej škole konal deň, ktorý bol celý v duchu  zdravého životného štýlu, a to nielen s prihliadaním na zdravú stravu, ale aj na duševné zdravie, ochranu a prevenciu zdravia. Hneď zrána si siedmaci pre nás pripravili prieskum o dodržiavaní zásad pre zdravie. Odpovede graficky spracovali. V triedach si už žiaci so svojimi pani učiteľkami prešli prezentácie o zdravom životnom štýle, ochrane a prevencii celkového zdravia -  riadenými rozhovormi, žiaci rozprávali, ako dodržiavajú – nedodržiavajú určité pravidlá a zásady.   Niektorí boli veľmi radi, že ich spôsob života je v súlade s týmito pravidlami, niektorí zistili, čo by mohli pre svoje zdravie, dušu ešte viac urobiť. Následne sme si spoločne podľa žiackych receptov urobili ovocné a zeleninové šaláty, na ktorých sme si všetci pochutili.

        • Výlet prvoprijímajúcich detí
          • Výlet prvoprijímajúcich detí

          • Dňa 20.06.2024 navštívili žiaci 3. ročníka kostol v obci Teplička nad Váhom. Pán farár Dušan Monček odslúžil pre deti svätú omšu a pani učiteľka Justína Kozánková oboznámila deti s históriou kostola a Loretánskej kaplnky, v ktorej boli uložené pozostatky Žofie Bosniakovej. Pútavo im porozprávala  o jej živote a pripomenula všetky jej čnosti : dobročinnosť, nezištnosť, zbožnosť, skromnosť a pokoru. Podstatný je jej odkaz, že po človeku zostanú len dobré skutky. Všetko ostatné odveje čas. Výlet deti zavŕšili v cukrárni, kde si pochutili na výbornom zákusku.

        • Koncoročný výlet žiakov 4. B
          • Koncoročný výlet žiakov 4. B

          • Záver školského roka sa už tradične spája so školskými výletmi. Na tento deň sa tešili aj žiaci 4.B triedy. Dňa 18. júna 2024 sme sa vybrali na grilovačku do krásnej prírody Malej Fatry, Belá ,Veľká Bránica. Žiaci boli veľmi usilovní a zruční pri príprave a opekaní  špekačiek, čistení a krájaní zeleniny. Pomáhali pani učiteľke pri grilovaní mäsa a ľahko si poradili aj s umývaním riadov v potoku. Po príprave jedla sme si zahrali vybíjanú, futbal, tenis, badminton, hojdali na hojdačke a hľadali indície, ktoré pripravila Beátka Stašová. Relaxovali a zároveň maškrtili na koláčikoch, ovocí, sladkých a slaných dobrotách. Spoločne sme sa prešli k rybníkom a nakŕmili pstruhy potočné. Spoločnosť nám robil ježko, ktorého deti odprevadili až do lesa.  Najväčší zážitok mali žiaci zo streľby zo vzduchovky. Dievčatám to na prvýkrát išlo výborne. Deň ubehol ako voda a vo večerných hodinách sme vrátili s nezabudnuteľnými zážitkami domov.

        • Modrý gombík 2024
          • Modrý gombík 2024

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa nedávno zapojili do zbierky MODRÝ GOMBÍK 2024. Naša škola prispela sumou 242 eur. Je úžasné, že tento rok sa do 18. ročníka zbierky zapojilo po celom Slovensku 317 škôl a viac ako 1000 dobrovoľníkov. Aj vďaka vašej podpore sa UNICEF podarilo počas tohtoročnej zbierky vyzbierať 73 000 €, ktoré poputujú na pomoc hladujúcim deťom, ktorých sú, žiaľ, na svete stovky miliónov. Za 73 000 € UNICEF deťom pošle 243 333 balíčkov špeciálnej nutričnej pasty a vylieči 1 622 detí z podvýživy.
            Zo srdca Vám v mene hladujúcich detí ešte raz ĎAKUJEME!

        • Vychádzky do prírody
          • Vychádzky do prírody

          • Dňa 19. júna 2024 strávili žiaci 2. stupňa vychádzkami do prírody, ktoré boli spojené nielen s pohybom, ale aj s chutnou opekačkou i  športovými aktivitami. Žiaci vymenili školské lavice za krásu našej okolitej prírody a posledné dni školského vyučovania strávili s dobrou náladou, humorom a úsmevom na tvári. Počas celého dopoludnia ich sprevádzalo príjemné letné počasie, ktoré už netrpezlivo ohlasuje blížiace sa prázdniny, na ktoré už s radosťou čakajú všetci žiaci.

        • Testovanie IT zručností – letná výzva „IT Fitness Test 2024“
          • Testovanie IT zručností – letná výzva „IT Fitness Test 2024“

          • V dňoch od 10. 06. – 12. 06. 2024 sa žiaci našej školy zúčastnili testovania digitálnych zručností z oblasti IT, a to žiaci zo 7., 8. a 9. ročníka v počte 72. Na vypracovanie úloh mali jednu vyučovaciu hodinu. Test pre základné školy pozostával z 20 otázok, konkrétne z IT oblastí: Internet, Bezpečnosť a počítačové systémy, Kolaboratívne nástroje a sociálne siete, Kancelárske nástroje a komplexné úlohy. Po vyhodnotení testu sa žiakom zobrazil celkový percentuálny výsledok ako aj percentuálne zhodnotenie každej skúmanej oblasti vrátane slovného hodnotenia. Žiakom bol zároveň zaslaný certifikát o dosiahnutom výsledku na ich školskú e-mailovú adresu aj s odporúčaním doštudovania si oblasti, v ktorej dosiahli najmenšie skóre. Test bol zameraný na zistenie úrovne základných i pokročilejších znalostí a vedomostí v oblasti IT, kompetencií v oblasti vytvárania a prezentovania informácií a praktických zručností pri hľadaní a spracovaní informácií z internetu. Tí žiaci, ktorí získali v testovaní 50% a viac, boli automaticky zaradení do súťaže o hodnotné vecné ceny. Dvanásti žiaci našej školy dosiahli mierne nadpriemernú až nadpriemernú úroveň IT znalostí a zručností. Súťaž sa vyhodnotí v decembri 2024.   

            Slovné hodnotenie

            Žiaci

            Nadpriemerná úroveň IT znalostí a zručností (80 - 94%)

            Tibor Ďurina (90%) (IX.)

            Hanka Kňazeová (VIII.)

            Alexandra Jantová (VIII.)

            Terézia Nemčeková (VIII.)

            Radka Dubovcová (VIII.)

             

            Priemerná až mierne nadpriemerná úroveň IT znalostí a zručností (70 – 79 %)

            Laura Mintúchová (IX.)

            Lujza Maťková (VIII.)

            Viliam Hodoň (VIII.)

            Viktória Lodňanová (VIII.)

            Mária Šušoliaková (VIII.)

            Kristián Stárek (VII.)

            Dominika Boráková (VII.)

             

            Vzhľadom na to, že testy sú náročné, môžeme byť s ich vedomosťami a zručnosťou práce s digitálnymi technológiami spokojní. Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka už skúsenosti s týmto testovaním majú z minulých rokov. Siedmaci sa zúčastnili tohto testovania v tomto školskom roku prvýkrát a veľmi úspešne. Všetci zúčastnení žiaci tak dokázali, že s informáciami vedia pracovať, vyhľadávať ich na internete, spracovať do požadovanej podoby, či ponúkanú informáciu kriticky zhodnotiť. Úspešnými žiakmi sú však aj všetci tí, ktorí dosiahli 50 a viac %-nú úspešnosť. Z celkového počtu zúčastnených žiakov (72) bolo 38 úspešných riešiteľov.😊      

          • Englishstar 2024

          • V pondelok 10. júna 2024 sme na našej škole vyhodnotili súťaž v anglickom jazyku Englishstar. Do súťaže sa zapojilo 17 súťažiacich. Najvyššiu úspešnosť 100 % dosiahla žiačka Laura Hodasová zo VI. triedy. Súťažiaci dostali od usporiadateľa LEXICON, s. r. o., Košice, pekný diplom a pero. Do súťaže sa prvýkrát zapojili aj dve prváčky – Michaela Nováková a Emily Milada Chovanculiak. Ďakujeme všetkým za účasť a prajeme príjemné prežitie školských prázdnin.

        •                                      OZNAM
          • OZNAM

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            od 10. 6. do 14. 6. 2024 bude na našej škole prebiehať „Zber papiera.“

            Do zberu môžete priniesť noviny, časopisy a iné tlačoviny. Lepenkový papier a kartóny sa zbierajú  oddelene. Odvážený a zviazaný papier môžete priniesť počas celého týždňa:

            Ráno: od 7. 30 do 8.00 hod. 

            Poobede: od 13.00 – 13.30 hod.

            Získané finančné prostriedky sa použijú pre žiakov školy.

            Ďakujeme!

        • Kalčetový turnaj
          • Kalčetový turnaj

          • Aj tento rok spoznala naša škola mená nových šampiónov v kalčete, stali sa nimi Rasťo Kmec a Aďo Bučkuliak z ôsmej triedy, striebornú priečku obsadili dievčatá z tímu Sondra a Handra a bronzové miesto si zaslúžili Silné dvojičky z piatej triedy. Turnaj v stolnom futbale sme si ani lepšie načasovať nemohli, uskutočnil sa v rámci Dňa spoločenských hier, ktorým sme zároveň oslávili sviatok našich detí. Ďakujeme všetkým súťažným tímom, bolo to napínavé, no zároveň zábavné a tešíme sa na ďalší ročník opäť o rok.

        • Slovenčinársky Kahoot
          • Slovenčinársky Kahoot

          • Dňa 29. mája 2024 si naši žiaci opäť zmerali sily v súťaži zameranej na ich vedomostí zo slovenského jazyka a literatúry. Otázky boli naozaj rôznorodé, zo všetkých jazykových oblastí, rovnako aj z literatúry. Myslíte, že by ste vedeli, čo znamená archaické slovo šlajer v súčasnej slovenčine? Prezdradíme - je to závoj. Súťaž sa v tomto školskom roku uskutočnila na úrovni školského kola. Úlohou žiakov bolo prostredníctvom aplikácie kahoot odpovedať na súťažné otázky, rozhodujúca bola nielen správna odpoveď, ale aj jej rýchlo a najmä tímová spolupráca. Gratulujeme víťazom! 1. miesto: Budeme prví, 2. miesto: Nezhodli sme sa a 3. miesto: Weronika a iné. Absolútni víťazi boli odmenaní knižným poukazom. 

        • Deň detí - Deň spoločenských hier
          • Deň detí - Deň spoločenských hier

          • Deň detí sme oslávili dňa 31. mája 2024 v „retro“ štýle návratu spoločenských hier. Žiaci si v tento deň priniesli rôzne spoločenské hry – stolové hry,  rodinné hry, šachy, hry postrehové i logické, ktoré sa medzi sebou hrali. Nechýbali medzi nimi „staro“-známe spoločenské hry ako Pexeso, Domino, Človeče nehnevaj sa, Kvarteto, Čierny Peter, Klobúčik hop!. Ako aj moderné spoločenské hry: Activity, Dostihy a stávky, Monopoly, Scrabble.... V tento deň si žiaci užili kopec zábavy a dobrej nálady. Pretože to bol veľmi horúci deň ako odmenu dostali chutný, osviežujúci nanuk. Veríme, že naši žiaci si tento deň užili a zároveň, aj pani učiteľky sa na chvíľu vrátili do detských čias. Spoločne sme si pripomenuli čaro spoločenských hier, ktoré nám v súčasnej dobe čoraz viac  vytláčajú počítačové hry.

          • Súťaž v anglickom jazyku SPELLING

          • Dňa 31. mája 2024 prebehla súťaž v spellingu. Dobrovoľníci z V., VII. a VIII. triedy v počte 6 súťažiacich písali anglické názvy (spisovateľov, miest, hercov), ktoré im spelloval Tomáš Ždánsky  z IX. triedy.  Rozstrelovou otázkou (Cinderella) získala 1. miesto Michaela Poliaková z VIII. triedy, 2. miesto Alexej Kubala zo VII. triedy a 3. miesto Terézia Nemčeková z VIII. triedy. Prví traja boli ocenení  anglickými knižkami. Zvyšní súťažiaci z V. triedy Stela Zákopčanová, Stella Kyselová a Natália Laceková  dostali ceruzky. Ďakujeme dobrovoľníkom za účasť a prajeme všetkým pri príležitosti Dňa detí veľa  zdravia a úspechov v škole.

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078
          Mobil: 0949 091 222
          Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28
          013 04 Dolná Tižina
          Dolná Tižina
          Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 55311