• Európsky deň jazykov

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, dňa 26. septembra 2023, sa žiaci našej školy zapojili do rôznych tvorivých aktivít. Pod tohtoročným mottom: ,,Povedzme ÁNO jazykom!" sa žiaci dozvedeli nové informácie formou prezentácií, kvízov, spoznali európske štáty a ich vlajky, pozdravy v rôznych jazykoch, typické národné jedlá i slová prevzaté z iných jazykov. Zrealizovalo sa aj rovesnícke vzdelávanie medzi staršími a mladšími žiakmi, ktorí sa vzájomne predstavili a viedli jednoduchú konverzáciu v anglickom jazyku. Niektorí žiaci sa zapojili aj do súťaže v tvorbe dizajnu na tričko Európskeho dňa jazykov, iní žiaci si zase preštudovali elektronickú knihu pod názvom Larina cesta naprieč Európou, po prečítaní si svoje nadobudnuté vedomosti overili v mobilnej aplikácii Language challenges (jazykové výzvy), v kvízovej aplikácii Kahoot zase schopnosti rozlišovať cudzie jazyky a cez aplikáciu Papagáj naučili niekoľko slovíčok z viacerých jazykov. Určite obojstranným nielen umeleckým zážitkom bolo slovensko-nemecké divadelné predstavenie známej rozprávky Rotkäpchen (Červená čiapočka), ktoré si pre svojich mladších kamarátov pripravili šikovní nemčinári z ôsmej triedy. Snažili sa im ukázať, že učenie nemčiny vie byť aj zábava a snáď si tak raz aj oni k nej nájdu cestu.

          • Svetový deň vďačnosti

          • Svetový deň vďačnosti sme oslávili aj na našej škole dňa 21. septembra 2023.  V tento deň sme sa spoločne so žiakmi zamysleli nad tým, za čo všetko sme v našich životoch vďační a komu. Porozprávali sme sa o tom, čo slovo vďačnosť znamená, akými spôsobmi môžeme vyjadriť vďačnosť priateľom, rodine i ľuďom, ktorí sa o nás rôznym spôsobom starajú, alebo nám pomáhajú.  Žiaci vytvorili krásne plagátiky so srdiečkami, v ktorých vyjadrili svoju vďačnosť, svoje poďakovanie za rodinu, súrodencov, domov, priateľov, zdravia, mier, starostlivosť... Naše štvrtáčky sa  poďakovali personálu školy: pani učiteľkám, kuchárkam, upratovačkám za ich starostlivosť a obetavosť, ktorou si plnia svoju prácu pre nás – žiakov a odmenili ich sladkou pozornosťou. Práve takýto deň nám dal možnosť spomaliť a uvedomiť si, že za všetko čo s láskou dostávame od druhých treba pristupovať s vďačnosťou a uznaním.

          • Liečivé bylinky našich lúk a záhrad

          • Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Už naši predkovia poznali dary prírody a na liečenie rôznych chorôb používali bylinky. Pre našich žiakov sme niektoré z nich nazbierali a pripravili malú výstavku liečivých bylín zo záhrad a lúk. Mohli pozorovať ich vzhľad, prečítať si liečivé účinky na zdravie človeka, spôsob zberu i spracovanie vo forme mastí, olejov, sirupov... Súčasťou bol aj „ vodný bar“, v ktorom bol pripravený osviežujúci nápoj z byliniek.  Za prípravu osviežujúcich džbánov ďakujeme mladším žiakom, ktorí ich s radosťou prichystali pre každú triedu. Dúfame, že takéto zdravé nápoje postupne nahradia presladené nápoje, ktoré deťom ponúkajú rôzne reklamy a stanú sa bežnou súčasťou ich pitného režimu.

          • Jesenná vychádzka a účelové cvičenia

          • Teplé jesenné lúče sprevádzali našich žiakov dňa 8. septembra počas jesennej vychádzky a účelových cvičení. Žiaci 1. – 4. ročníka pozorovali čaro a jedinečnosť jesennej prírody počas vychádzky do blízkeho okolia. Všímali si zmenu prírody po lete, sfarbenie listov, posledné dozrievajúce plody v záhradkách i okrasné letničky a trvalky. Pretože tento deň bol výnimočne horúci a teploty stúpali, krátky oddych si urobili žiaci v ružencovej záhrade pred kostolom. Účelové cvičenie žiakov 5. – 9. ročníka prebiehalo v dvoch trasách. Žiaci 5. a 6. ročníka išli smerom do Kurskej doliny a žiaci 7. – 9. ročníka do Stráže. Mnohí žiaci si s kamarátmi počas príjemného dopoludnia vyrozprávali svoje zážitky z prázdnin a načerpali pozitívnu náladu z krásneho slnečného dňa.

          • Výchovný koncert - Ako zachrániť

          • Dňa 8. 9. 2024 sa uskutočnil na našej škole výchovný koncert pod názvom: Ako zachrániť. Žiaci sa dozvedeli dôležité informácie i praktické postupy ako poskytnúť prvú pomoc v rôznych situáciách. Pútavou formou im bolo sprostredkované, profesionálnou záchranárkou z operačného strediska rýchlej zdravotnej služby, privolanie pomoci pri úraze, správne volanie na linku prvej pomoci, poskytnutie prvej pomoci pri odpadnutí človeka v nákupnom centre alebo na iných miestach. Naši žiaci sa mohli prakticky zapojiť pri demonštrácii masáže srdca i kardiopulmonálnej resuscitácie človeka. Inšpiratívnou súčasťou bola i reálna nahrávka osemročného chlapca z operačného strediska, ktorému sa podarilo pomocou operátora zachrániť život svojmu otcovi. Odborný výklad i praktické ukážky boli počas koncertu sprevádzané hranými pesničkami s projekciou. 

          • Výstava jesennej úrody

          • Čaro jesene zavítalo i do našej školy v podobe malej výstavy jesenných plodov. Jeseň sa obliekla do krásnych farebných šiat a svojimi voňavými plodmi prežiarila našu školu. Žiaci si mohli poprezerať rôzne druhy ovocia, zeleniny i plody kríkov. Mnohých upútali farebné a netradičné odrody rajčiaka, papriky, uhorky i veselé tvary tekvičiek. Niektorých z nich zaujala napríklad ačokča, arónia alebo hokaido, ktoré doteraz nepoznali. Výstava bola spojená i s jednoduchými  úlohami pre žiakov. Podľa motivačného plagátu mohli spoločne súťažiť so svojím kamarátom a vyhľadávať vybrané druhy, alebo správne priradiť názvy k vystaveným plodom. Výstava jesenných plodov nám nielen spríjemnila a rozžiarila interiér školy, ale i obohatila našich žiakov o nové vedomosti a zážitky.

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Ani sme sa nenazdali a prázdniny ubehli ako voda. Opäť sme sa všetci stretli po dvojmesačnom oddychu a otvorili dokorán nielen dvere našej školy, ale aj našim vedomostiam a novým zážitkom. Slávnostným prejavom sa nám prihovorila pani riaditeľka, Mgr. Petra Bačinská, ktorá osobitne privítala našich najmenších prváčikov. S láskou, pokorou i s vedomím svojej veľkej zodpovednosti, všetkým žiakom, rodičom, učiteľom i ostatným pracovníkom školy, zaželala mnoho krásnych prianí v školskom roku 2023/2024. Naše pozvanie na slávnostné otvorenie školského roka prijali aj starostovia obcí Dolná Tižina, Stráža i pán farár, ktorí opätovne svojimi príhovormi  popriali žiakom i novému vedeniu mnoho úspechov, pevné zdravie, tvorivosť, lásku, trpezlivosť, ale i pevnú vôľu pri prekonávaní prekážok. Veríme, že naša škola bude počas nasledujúceho školského roka miestom nielen pre výchovno-vzdelávací proces, ale i miestom poznávania, inšpirácie, vzájomnej pomoci, priateľstva a úcty jeden k druhému.

          • Príhovor riaditeľky školy

          • Vážené pani učiteľky, vážení rodičia, milí žiaci, milí priatelia našej školy!

            Dovoľte mi srdečne vás privítať v novom školskom roku 2023/2024. Čas letného oddychu pomaly doznieva a my sa opäť stretávame v priestoroch našej školy, verím, že ste si dostatočne oddýchli, načerpali nové sily a teraz plní chutí a elánu sa spoločne opäť vydáme na cestu za novými vedomosťami, novými skúsenosťami, zážitkami, možno novými priateľstvami. Nový školský rok, to je vždy nový začiatok, jedinečná príležitosť - byť lepší než ten minulý. A aj pre mňa začína úplne nové obdobie, stojím na úplne inom mieste než som bola zvyknutá a z rúk bývalej pani riaditeľky preberám štafetu vedenia našej školy. Verím, že spoločnými silami pobežíme a priblížime sa k cieľu, ktorý našu školu opäť posunie niekam ďalej, verím, že budeme spoločne napredovať, zdolávať výzvy, či prekonávať prekážky. Mne sa škola vždy spájala s cestou. S cestou, ktorou som kedysi ako malá žiačka kráčala do školy, častokrát sa mi tiež určite nechcelo, s cestou, ktorou som získavala nové vedomosti, ale sa aj možno trápila s predmetmi, ktoré mi až tak nešli, s cestou, ktorá bola občas kľukatá a napokon s cestou, ktorá ma pred deviatimi rokmi doviedla až sem k nám do základnej školy. Na tejto ceste plnej vedomostí chcem ďalej pokračovať s vami - spoločne, moderne a tvorivo.

            Dovoľte mi zaželať vám všetkým hlavne zdravý, pohodový a úspešný školský rok, veľa radosti a spokojnosti z dobre vykonanej práce, veľa úsmevov, veľa úspechov, dobrých vzťahov, vzájomného rešpektu, úcty a porozumenia!

          • Stravovanie v ŠJ pri ZŠ Dolná Tižina v šk. roku 2023/2024

          • Variť sa pre stravníkov ZŠ Dolná Tižina začne od 5.9.2023.

            Žiaci prvého a druhého stupňa sú prihlásení na stravovanie na základe žiadostí o dotácie, ktoré podávali rodičia na konci šk. roka 2022/2023.

            Je potrebné zodpovedne žiakov odhlasovať z obedov.

            Opäť platí, že každý neodobratý/neodhlásený obed hradí rodič v plnej sume.

            Na začiatku šk. roka je potrebné vyplniť zápisný lístok, ktorý žiaci dostanú v deň nástupu do školy od triednych učiteľov. 

            Zápisný lístok je možné stiahnuť aj zo stránky školy.

            Zápisné lístky musia vyplniť a odovzdať aj zamestnanci ZŠ, ktorí sa chcú stravovať počas školského roka 2023/2024.

             vedúca ŠJ Dolná Tižina

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33674