• Vianočné prianie

          • Milí naši, rok 2023 sa pomaly chýli ku koncu, prichádza čas obzrieť sa späť a poďakovať sa vám za vašu pomoc, podporu a spoluprácu, za všetky krásne chvíle, ktoré sme spolu prežili. A už teraz sa tešíme na tie ďalšie v novom roku 2024.

          • Kockáč roka 2023

          • Dňa 13. 12. 2023 sa uskutočnilo 1. kolo online súťaže Kockáč roka 2023, do ktorej sa zapojilo 8 žiakov našej školy z ročníkov 8 a 9 v kategórii Junior 8. a 9. ročník ZŠ. Ide o súťaž, ktorá hľadá nadaných študentov, ktorí excelujú v oblasti digitálnej gramotnosti. Je to inovatívna súťaž, ktorá je plná meniacej sa technológie a digitálnych výziev, kombinuje kreativitu a inovácie vo svete technológie, umenia a programovania. Žiaci dokázali, že digitálne technológie nie sú pre nich neznámy pojem a dokážu pracovať s informáciami a nástrojmi umelej inteligencie.

          • Zážitkové vzdelávanie v Banskej Bystrici

          • Siedmaci si posledný predvianočný týždeň spestrili neformálnym zážitkovým vzdelávaním v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici. Najskôr navštívili vianočné trhy na námestí. Potom ich kroky smerovali so Matejovho domu, kde sa všetci stali členmi mestskej rady a zvolili si spomedzi seba richtára. Richtár sa stal sudcom a spolužiaci sa vžili do kože stredovekých mešťanov. Presvedčili sa, že ani naši predkovia neboli žiadne neviniatka. Zistili, kde sa v Bystrici nachádzala šibenica, prečo býval kat za hradným múrom, čo hrozilo pekárovi, ak upiekol malý chlieb, predavačovi, ak predával pokazené mäso. Prezreli si jednotlivé miestnosti múzea. Videli exponáty z najstaršieho osídlenia Banskej Bystrice, stredoveké zbrane, katove meče, miestnosť s hodinami a remeselníckym náčiním, pracovňu samotného richtára, poklad v podobe zlatých a strieborných predmetov a mincí. Odvážlivci sa pokochali nádherným výhľadom z Hodinovej veže. Unavené nôžky sa na záver akoby zázrakom ešte mnohým rozbehli po obchodnom dome Europa. Cesta domov bola plná smiechu.

        • Vianočné dielne v domove dôchodcov
          • Vianočné dielne v domove dôchodcov

          • Niekedy stačí tak málo, len malý, no pekný nápad, ktorý spôsobí radosť a zahraje pri srdci. A presne také boli naše vianočné tvorivé dielne, ktoré sme si tentokrát prichystali pre seniorov v domove dôchodcov vo Varíne, aby sme im spríjemnili tento predvianočný čas. Starkí boli snaživí a za pomoci našich dievčat si vyrobili pekné  pohľadnice a vianočné ozdoby. Spoločne sme sa porozprávali, zasmiali sa i zaspievali. 

        • Môj psík a ja
          • Môj psík a ja

          • Mimoriadnej obľube máme v našej škole krúžok mladých ,,kynológov" Môj psík a ja. Deti sa na ňom okrem iného učia, ako sa správne starať o psíka, ako sa mu venovať a ako ho vycvičiť. Náplňou krúžku sú aj rôzne hravé aktivity týkajúce sa psíkov, no najväčšiu radosť majú naši žiaci, keď do triedy zavítajú ich štvornohí kamaráti.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj tento rok sme sa zapojili do veľmi pekného celoslovenského projektu, ktorý robí radosť mnohým seniorom nielen v domovoch dôchodcov, ale aj takým, ktorí žijú opustení. Tak málo stačí niekoho potešiť, urobiť mu krajšie Vianoce. Aj vďaka vám sa nám to podarilo. Spoločne sme nabalili 30 krabíc a odovzdali ich kontaktným osobám, ktoré sa už postarajú o ich doručenia. A niekoľkými krabičkami sme vyčarili úsmev na tvárach seniorov aj z našej obce. Zo srdca ďakujeme, že pomáhate!

        • Vianočný pozdrav z ŠKD
          • Vianočný pozdrav z ŠKD

          • V tomto školskom roku sme si s deťmi v našom ŠKD založili novú tradíciu a vymenili sme si vlastnoručne vyrobené pohľadnice s iným ŠKD. Naše deti vyrobili krásne priania, ktoré sme potom posielali do školského klubu detí v Kopčanoch. Pre deti nebolo príjemným zážitkom len vyrábanie pohľadníc, ale aj čakanie na pohľadnice od ich malých kolegov z Kopčian.

            Po príchode pozdravov sme sa s deťmi porozprávali o tom, že v dnešnej dobe sa už takýto spôsob priania pekných sviatkov trochu stráca, no má svoje čaro a bolo by dobré ho zachovať a rozvíjať. Aktivita sa deťom páčila nielen z hľadiska rozvoja zručnosti pri výrobe pohľadnice, ale opísali sme si ako poštu poslať i aká je cesta poštovej zásielky. 

        • Chemická show
          • Chemická show

          • 5. decembra 2023 si členovia fyzikálno-chemického krúžku spolu s pani učiteľkou Muchovou pripravili chemickú show pre žiakov 1. ročníka. Realizovali tri pokusy:

            1. Medený zázrak – obyčajnú nerezovú lyžičku pokryli vrstvičkou medi pôsobením malého elektrického prúdu zo 4, 5 V batérie v roztoku modrej skalice.

            2. Blesky v skúmavke – na rozhraní kysliny sírovej a etanolu pridaním štipky hypermangánu vytvorili v skúmavke iskričky – napodobeniny bleskov.

            3. Papierová loďka – dotykom prsta namočeného do tekutého mydla uvádzali do pohybu papierové loďky v tvare trojuholníka, štvorca, kruhu v plytkej nádobe s vodou.

            Členovia krúžku komunikovali s deťmi, kládli im otázky a vysvetľovali postup práce. Deti pohotovo uviedli podobné príklady z domácnosti i zo svojho okolia. Toto stretnutie starších žiakov s mladšími pomáha rozvíjať u detí schopnosť uvažovať, odvahu  experimentovať a odhaľovať príčinu pozorovaných javov.Rovnaké pokusy predviedli členovia krúžku aj deťom z miestnej materskej školy v utorok 12. decembra.

        • Exkurzia našich nemčinárov
          • Exkurzia našich nemčinárov

          • V pondelok, 11. decembra 2023, zvonil budík našim ôsmakov oveľa skôr než zvyčajne. V mimoriadne skorých ranných hodinách sa vybrali na cestu za spoznávaním jednej z najkrajších metropolít Európy a za obohacovaním jazykových schopností z nemeckého jazyka. Vianočná Viedeň učarovala našim nemčinárom už pri príchode do mesta. K nezabudnuteľným zážitkom patrí určite cestovanie metrom. Množstvo vtipných fotografií si žiaci odniesli z Múzea voskových figurín, v ktorom sa mohli stretnúť s mnohými známymi osobnosťami, aspoň teda ich napodobeninami v životnej veľkosti. A tak na tejto prehliadkovej ceste videli známe tváre nielen z oblasti histórie, ale aj športu, hudby, politiky, či filmu. Naša ďalšia cesta viedla historickým centrom mesta, prezreli sme si Dóm sv. Štefana, okolie parlamentu, historického múzea a radnice. Všetky pamiatky a moderná Viedeň nadchli každého jedného. V centre vianočných trhov mali deti možnosť preveriť si svoje komunikačné zručnosti z nemčiny, využiť svoje nadobudnuté vedomosti a použiť v praktickej konverzácii. Čo dodať na záver? Myslíme si, že exkurzia splnila očakávania účastníkov a hoci unavení, no šťastní a obohatení o nové skúsenosti sme sa vrátili domov.

        • Šaliansky Maťko
          • Šaliansky Maťko

          • Na našej škole sa každoročne koná súťaž v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Ani tento rok nebol výnimkou. Školské kolo pre 1. stupeň sa uskutočnilo dňa 13.12.2023. Spomedzi vybraných žiakov 2. a 3. ročníka najviac zaujali prednesom povesti druháci Nicolasko Guoth, ktorý spolu so Soničkou Chovanculiakovou získali prvé miesto. Druhé miesto si vybojovala Ninka Falaštová a 3. miesto si rozdelili Linduška Maťková a Hanka Trizuliaková.

            Všetkým oceneným blahoželáme!

        • Mikuláš v obci a vianočné trhy
          • Mikuláš v obci a vianočné trhy

          • Dňa 10. 12. 2023 žiaci 3. a 4. ročníka prispeli krásnym kultúrnym programom pri uvítaní Mikuláša na vianočných trhoch v obci. Srdečne ho obdarovali ľudovými piesňami, tancom i básničkami. Na vianočných trhoch predávali svoje výrobky aj žiačky z Dizajnérskeho krúžku ZŠ Dolná Tižina. Návštevníci si mohli zakúpiť originálne vianočné ozdoby, dekorácie, náušnice, prívesky i náramky zo živice a iných materiálov. Okrem týchto výrobkov predávali aj chutné  koláče a kapustníky, ktoré vlastnoručne napiekli. Ďakujeme všetkým, ktorí si výrobky zakúpili, a tak finančne podporili ďalšie tvorivé aktivity na našej škole.

        • Školské kolo Olympiády z anglického jazyka
          • Školské kolo Olympiády z anglického jazyka

          • Na konci novembra sa na našej škole konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnilo 8 žiakov  zo 6. a 7. ročníka v kategórii 1.A a 4 žiaci z 8. a 9. ročníka v  kategórii 1.B. Po absolvovaní písomnej časti pozostávajúcej z posluchu, čítania s porozumením, gramatiky a slovnej zásoby nasledovala ústna časť, v ktorej bolo úlohou žiakov vytvoriť a porozprávať príbeh podľa obrázku (picture story) a v druhej časti absolvovať konverzáciu na tému voľný čas. Pre niektorých žiakov, ktorí sa olympiády predtým nezúčastnili to bola nová skúsenosť. Všetci súťažiaci boli veľmi kreatívni, prejavili aktívnu znalosť jazyka, bohatú slovnú zásobu a výbornú výslovnosť. Úroveň vedomostí žiakov každým rokom narastá.

        • Vianočné tvorivé dielničky
          • Vianočné tvorivé dielničky

          • Tak ako po minulé roky, aj tento rok sme na našej škole pripravili vianočné tvorivé dielničky pre našich žiakov, ich súrodencov i rodičov. V príjemnej vianočnej atmosfére, s vôňou vianočného punču i medovníkov, mohli vyrábať rôzne ozdoby na stromček a dekorácie, zdobiť medovníčky, gule,... Súčasťou bola i malá vianočná burza, na ktorej sa predávali ručne vyrobené výrobky od našich detí i pani učiteliek. Všetkým rodičom i žiakom, ktorí si niečo zakúpili, srdečne ďakujeme, že finančne podporili našu školu. Dúfame, že budúci rok sa opäť stretneme a strávime spolu príjemné predvianočné chvíle, pretože najkrajší darček, aký môžeme dať našim deťom je spoločne strávený čas. Láskavosť, smiech a radosť, pochopenie, pomoc , ktoré tak veľmi potrebujú, v dnešný deň od vás určite dostali plným priehrštím.

        • Mikuláš v škole
          • Mikuláš v škole

          • Kde sa vzal, tu sa vzal, Mikuláš so svojimi pomocníkmi u nás v škole stál. V ruke veľkú palicu a na hlave čapicu. Biele fúzy, biele vlasy a rozžiarené očká našich detí pri predstave, či má pre nich darček. Asi? Určite! Pre všetkých žiakov priniesol sladký darček a potešil nielen ich, ale aj pani učiteľky, pánov školníkov, pána farára, pána starostu i pracovníkov Obecného úradu v Dolnej Tižine. Za jeho štedré dary bol odmenený pesničkami a básničkami, ktoré si pre neho pripravili deti. Avšak najväčší darček bola pre neho  úprimná detská radosť. Ďakujeme Mikulášovi, krásnym anjelom i milým čertíkom, ktorí prišli z 9. triedy a svojej úlohy sa ujali s veľkou zodpovednosťou, láskou i dojímavou piesňou, ktorá vyčarila nejednému z nás  slzičku dojatia na tvári. Patrí Vám veľké ďakujem!

        • Vianočná pošta 2023
          • Vianočná pošta 2023

          • S našimi úžasnými, talentovanými a empatickými ôsmakmi sme sa zapojili do Vianočnej pošty pre seniorov. Pripravili sme pre nich krásne pohľadnice s vianočným prianím a k tomu aj osobné listy. Našej škole boli pridelení starkí z domov seniorov  v Moravanoch nad Váhom a z Hlohovca. Na hodinách NBV a VYV zodpovedne a starostlivo vyberali správne slová, ktoré starkých potešia, ale i rozosmejú. Výsledkom boli nádherné, dojemné listy a umelecké pohľadnice.

        • Environmentálne prednášky
          • Environmentálne prednášky

          • Dňa 30. 11. 2023 sa žiaci 6. a 8. ročníka zúčastnili zaujímavých environmentálnych prednášok v spolupráci so Školou ochrany prírody Varín. Žiaci 8. ročníka sa vďaka téme – „Klimatická zmena, hrozba, či bežný jav“ dozvedeli ako naša klíma funguje, aké sú dôsledky klimatických zmien na našu planétu, ako sa zmena klímy prejavuje aj na Slovensku a čo všetko môžeme urobiť pre jej zmiernenie. Prednáška pre šiestakov bola zameraná na život veľkých šeliem na našom území - zaujímavosti o správaní vlka dravého, medveďa hnedého a rysa ostrovida. Súčasťou prednášok boli i rôzne praktické aktivity, ktoré žiakov veľmi zaujali.

        • Astrostop 2023
          • Astrostop 2023

          • Dňa 29.11.2023 sa štyria žiaci z našej školy zúčastnili astronomickej súťaže Astrostop. Na túto súťaž sa rozhodli ísť a  zmerať si svoje vedomostné sily Ján Stašo – 5. ročník, Viktória Cigániková – 5. ročník, Ondrej Šmehil – 7. ročník a Lukáš Švec – 7. ročník. Súťažili  v štyroch súťažných kolách. Prvé kolo pozostávalo z 30 otázok s výberom správnej možnosti, druhé kolo tiež ponúklo 30 otázok, no tu už sa museli súťažiaci prihlásiť o odpoveď.  Rozhodovala bystrosť, rýchlosť a odvaha riskovať.  Kto sa prvý prihlásil, ten odpovedal. Pri správnej odpovedi účastník získal 5 bodov, ak nie – stratil 5 bodov. Po vyhodnotení druhého kola sa súťažiaci s plusovým počtom bodov mohli zúčastniť 3. kola – kde mali  otázky s postupnou  nápoveďou. Po vyhodnotení celkových počtov bodov nasledovalo finále.  My sme si odniesli krásne 3. miesto, ktoré svojou bystrosťou vybojoval Ján Stašo z 5. ročníka. Ďakujeme za účasť a reprezentáciu ostatným žiakom a prajeme veľa odhodlania a radosti z objavovania nových vedomostí z oblasti astronómie.

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33672