• Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční

            dňa 21. apríla 2023 (v piatok)  od 13:30 do 17:00 hod.

            v budove 1. stupňa ZŠ Dolná Tižina

            Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku života a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2016 do 31. augusta 2017.

            Pokyny k zápisu

            - podanie prihlášky na základné vzdelávanie,

            - osobná účasť dieťaťa a jedného zákonného zástupcu,

            - kópia rodného listu dieťaťa,

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu,

            - v prípade postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí,

            - v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,

            - poplatok 25,00 €  na školské potreby do 1. ročníka  (pamätná knižka, sada 6 zošitov   k šlabikáru, nácvikový zošit Číselko, zbierka úloh z matematiky, sada ostatných zošitov   do 1. ročníka)

            Prihláška na základné vzdelávanie

            Prihlášku na vzdelávanie v základnej škole možno podať:

            - v listinnej forme na formulári Prihláška na vzdelávanie v základnej škole s podpismi oboch zákonných zástupcov,

            - elektronicky prostredníctvom elektronickej prihlášky spolu s povinnou prílohou Povinná príloha k prihláške-priloha

            Podpisy zákonných zástupcov

            Podľa § 144a ods. 1 školského zákona od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, vyžaduje na prihláške podpis obidvoch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Ak má dieťa iba jedného zákonného zástupcu alebo jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa na prihláške alebo zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou je potrebné k prihláške pripojiť Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu.

            Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, musia o tejto skutočnosti doručiť riaditeľke školy Písomné vyhlásenie zákonných zástupcov.

            Rozhodnutie o prijatí dieťaťa na vzdelávanie do základnej školy vydá riaditeľka školy do 15. júna 2023.

            Odklad povinnej školskej dochádzky

            Odklad povinnej školskej dochádzky je od 1. 1. 2021 v kompetencii riaditeľky materskej školy.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať dieťa do základnej školy a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia o pokračovanie plnenia predprimárneho vzdelávania v MŠ. Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne riaditeľke základnej školy predložiť kópiu Rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa.

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 28.3.2023 sa v našej škole uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci zo štyroch škôl z dekanátu.  Boli to Varín, Teplička nad Váhom, Brodno a Dolná Tižina. Súťažilo sa v piatich kolách, kde sa náročnými úlohami prebojovalo na prvé miesto družstvo našich žiakov v zložení:  Zuzka Ždánska – V., Tomáš Ždánsky – VIII. a Peťo Ugor – IX. Tešíme sa z ich úspechu a postupu do diecézneho kola.

          • Svetový deň vody

          • Dňa 22. marca 2023 sa uskutočnilo na našej škole projektové vyučovanie, ktoré bolo venované Svetovému dňu vody. Žiaci v tento deň realizovali rôzne environmentálne aktivity, ktorých cieľom bolo získať dôležité i zaujímavé informácie o vode. Voda ako nevyhnutná súčasť života človeka, života rastlín i živočíchov. Bez vody by neexistoval život na Zemi. Pozornosť bola venovaná pitnému režimu detí, zdravým a nezdravým nápojom, zásadám šetrenia s vodou, hlavným znečisťovateľom vody, vodnému spoločenstvu rastlín a živočíchov i virtuálnej vode. Mnohých žiakov zaujala informácia o tom, koľko cukru obsahuje ich obľúbený nápoj v porovnaní s inými nápojmi. Pochopili, že absolútnym víťazom sa stala voda z vodovodu – neobsahuje žiaden cukor a nevytvára plastový odpad. Väčšina žiakov si uvedomila, že je potrebná zmena. A tá musí prísť od každého jednotlivca, ktorému nie je ľahostajné, aké zásoby pitnej vody bude mať naša Zem o niekoľko rokov. Teraz žijeme a fungujeme v dostatku, ale môže sa stať, že človek svojím správaním urýchli úbytok i znečistenie vody na planéte.

          • Ruky nádeje

          • S našimi deťmi sme sa zapojili do  krásnej aktivity na podporu pokoja vo svete. V jednotlivých triedach sme sa spolu modlili modlitbu, ktorú  nám poslali z pápežských misijnych diel, potom sme si obkreslili navzájom ruky podľa príkladu svätého otca, napísali sme si tam svoje meno a urobili sme obrovskú fotku so všetkými rukami zapojených detí z našej školy. Fotografiu sme zaslali na pápežské misijne diela, kde vytvoria plagát všetkých zapojených, so symbolickým názvom Ruky nádeje

          • Základný lyžiarsky výcvik

          • Základný lyžiarsky výcvik v zjazdovom lyžovaní pre 7. ročník sme zrealizovali 06.03. – 10.03.2023 v lyžiarskom stredisku Vrátna dolina – Paseky formou denného dochádzania. Výcviku sa zúčastnilo 27 žiakov. Žiaci boli rozdelení do troch družstiev. Najlepšie družstvo od začiatku zdolávalo náročnejšiu zjazdovku, ďalšie družstvá lyžovali na malom vleku a a začiatočníci sa učili lyžovať na rovinatom teréne na malom vleku. Všetci žiaci sa počas lyžiarskeho výcviku  zdokonalili v technike zjazdového lyžovania  a viacerí z druhého a tretieho družstva v závere zdolali  aj náročnú zjazdovku. Vo štvrtok sme sa lyžiarskeho výcviku nezúčastnili pre veľmi nepriaznivé počasie. Na záver lyžiarskeho výcviku boli pre žiakov usporiadané lyžiarske preteky v slalome s nasledovnými výsledkami:

            1. Výsledková listina - pokročilí lyžiari

            2. Výsledková listina - mierne pokročilí lyžiari

            3. Výsledková listina - začiatočníci


          • Za Vaše 2% vopred ďakujeme

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            budeme veľmi radi, ak sa opäť rozhodnete podporiť naše úsilie pri práci s Vašimi deťmi  a venujete 2 % z Vašich daní Rodičovskému združeniu pri ZŠ Dolná Tižina (overenie príjemcu) .

            Finančné prostriedky, ktoré rodičovské združenie touto formou získa, budú ako i po minulé roky použité  pri skvalitňovaní výchovno-vzdelávacieho procesu, pri modernizácii a estetizácii vnútorných aj vonkajších priestorov školy.

            Pre správne zaslanie Vašich 2% z daní:                     

            - požiadajte Vášho zamestnávateľa o vydanie Potvrdenie o zaplatení dane,

            - vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní 2 %,

            - vyplnené tlačivo spolu s potvrdením doručte daňovému úradu podľa Vášho trvalého bydliska do 30. apríla 2023 alebo odovzdajte našej základnej škole do 14. apríla 2023 .                             

             

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33704