• Oznam - ŠKD

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že od 26. apríla 2023, so súhlasom zriaďovateľa, bude činnosť ŠKD realizovaná v triedach I. stupňa ( 1. trieda a 3.B trieda ) z dôvodu poskytnutia priestorov ŠKD pre činnosť MŠ (rozširovanie kapacity MŠ). Za pochopenie ďakujeme. 

          • Zápis do 1. ročníka

          • Dňa 21. apríla 2023 sa uskutočnil zápis do 1. ročníka pre školský rok 2023/2024. Predškoláci z MŠ Dolná Tižina a MŠ Stráža, ktorí prišli na zápis nám ukázali, čo všetko sa naučili a ako sú pripravení do školy. Boli pre nich pripravené jednoduché pracovné listy, ktoré sa zameriavali na reč a vyjadrovacie schopnosti, zrakovú a sluchovú percepciu. Dôraz sa kládol na grafomotorické zručnosti – držanie ceruzky, kreslenie čiar i strihanie po predlohe. Bez väčších ťažkostí zvládli úlohy zamerané na predčíselné predstavy (priestorová orientácia, geometrické tvary, počítanie po jednom, dokresľovanie počtu). Každý predškolák nakreslil s radosťou ľudskú postavu, ktorou bol väčšinou niektorý z členov rodiny. Našu pochvalu si zaslúžia nielen všetky deti, ktoré sa zápisu zúčastnili ale aj rodičia a pani učiteľky zo škôlok, ktoré sa im svedomito venovali počas doterajších rokov. Už teraz sa tešíme, že sa opäť s nimi stretneme v septembri a slávnostne vstúpia do našej školy už ako prváci.

             

          • Matematický Klokan 2023

          • Dňa 27.03.2023 sa uskutočnila súťaž Matematický klokan 2023, ktorej sa zúčastnilo 47 žiakov prvého až štvrtého ročníka. Súťaž sa realizovala  v škole v papierovej forme. Najlepší riešitelia boli nasledovní žiaci: 1.ročník: Natálka Kampová, Matej Kňaze, Michal Ždánsky – 100%, Daniel Červenčík, Jakub Búšfy, Filip Košút 91,67%, Sofia Kubalová, Olívia Kulihová – 85%, Lucia Stoláriková 83,33%, Ninka Falaštová 81,67%. 3. ročník: – Alžbetka Kňazeová, Beátka Stašová – 93,33%. 4. ročník: Ján Stašo 100%, Veronika Boráková  95,56%, Miroslav Staňo, Martin Staňo, Rebeka Šoporová – 87,78%, Matej Maťko, Samuel Šoška – 81,11%. Teší nás, že  žiaci majú záujem o matematické súťaže.

          • Mobilné planetárium

          • Dňa 19.04.2023 navštívili žiaci prvého a druhého ročníka mobilné planetárium v obci Stráža. Deti vošli do planetárnej kupoly, posadali si na pripravené vankúšiky a pútavou formou sa dozvedeli zaujímavé informácie o vesmíre. Pomocou tohto digitálneho prístroja sa preniesli do vesmíru. Cez projekciu mohli  sledovať slnko, mesiac, súhvezdia. Pokúšali sa „ zachytiť“ letiaci meteorit. Pozreli si animovaný film o príprave astronautov, ich cestu do vesmíru a  pobyt na vesmírnej stanici. Deti si z tohto podujatia odniesli príjemné zážitky a množstvo  zaujímavých informácií.

          • Deň Zeme

          • Dňa 21. 4. 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň Zeme. Žiaci zo všetkých ročníkov sa zúčastnili na čistení blízkeho okolia v Dolnej Tižine i vybraných úsekov obce Stráža. Starších žiakov okrem pani učiteliek sprevádzali a usmerňovali i ochranári Michal Podolan a Danka Zimenová. Pre všetkých žiakov priniesli pracovné rukavice, vrecia i debničky s ovocím. Vyzbierali množstvo vriec s odpadom, ktoré do prírody nepatria. Naše obce sa tak stali čistejšie o 34 vriec s odpadom. Zapojilo sa 155 žiakov, ktorí svojím malým detským činnom prispeli k veľkému kroku, aby si všetci uvedomili aké dôležité je starať sa o našu planétu, ktorá nám poskytuje všetko potrebné pre našu existenciu. Deň Zeme by sme si mali pripomínať nielen v tento deň, ale ekologicky sa treba správať každý deň.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Dolná Tižina, podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a so súhlasom zriaďovateľaposkytuje na deň 25.04.2023 žiakom Základnej školy Dolná Tižina, z prevádzkových dôvodov ( celodenná odstávka elektrickej energie ) riaditeľské voľno. Zároveň oznamuje, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani školská jedáleň, ani školský klub detí. 

          • Deň narcisov

          • Dňa 20. apríla 2023 sa v našich obciach Dolná Tižina a Stráža už tradične uskutočnila dobrovoľná verejná zbierka Deň narcisov. Finančná čiastka, ktorá bola vyzbieraná je rekordných 1 245 eur. Táto čiastka bola odoslaná na bankový účet Ligy proti rakovine. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa zapojili do verejnej zbierky, prispeli finančným darom a vyjadrili spolupatričnosť tým, že si pripli žltý narcis vyjadrujúci solidaritu s onkologickými pacientmi. Poďakovanie však patrí i našim milým deviatakom, ktorí vykonávali túto zbierku. Menovite sú to Zuzka Barošincová, Emka Chabadová, Saška Kolenčinová, Peťko Bugáň, Šimonko Kňaze a Peťko Trizuliak. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili! To, ako sú využívané financie si môžete pozrieť na tomto odkaze:https://www.dennarcisov.sk/ako-pomahameAko môžete prispieť až do 28. apríla sa dozviete tu:https://www.dennarcisov.sk/ĎAKUJEME!

        • Slávik Slovenska 2023
          • Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 20.04.2023 sa uskutočnila súťaž Slávik Slovenska, ktorej sa zúčastnilo 20 žiakov 1. až 7. ročníka. Súťažilo sa v troch kategóriách. V prvej kategórii súťažili žiaci prvého až tretieho ročníka, v druhej kategórií žiaci štvrtého až šiesteho ročníka a v tretej kategórii žiaci siedmeho ročníka. Naší speváci sa umiestnili nasledovne: 1.kategória: 2.miesto:  Alžbetka Kňazeová (III.B), 3. miesto: Sárka Mičová (2.roč.). 2. kategória: 1. miesto: Branislav Makyš (IV.B), 2.miesto:  Miroslav  Bačinský (V.), 3. miesto:  Sarah Repáňová (IV.B). 3. kategória:1. miesto: Janka Kvočková (VII.). Teší nás, že   mladšie  deti nestrácajú záujem o spev. So zvyšujúcim sa vekom žiaľ každoročne pozorujeme pokles záujmu o spev a zapojenie sa do súťaže Slávik Slovenska. Nemali by sme zabúdať, že ľudová pieseň je bohatstvom nášho národa a spev  prináša radosť a potešenie.

             

          • Poskytovanie dotácie na stravu od 01.05.2023

          • Dotácia na stravu sa bude v zmysle § 4 ods. 6 zákona o dotáciách poskytovať v sume:

            Základná škola

            Žiaci 1.-4. ročník

            Obed: 2,10 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo stravu

            Doplatok rodiča:0,0 €

             

            Žiaci 5.-9. ročník

            Obed: 2,30 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo stravu

            Doplatok rodiča:0,0 €

             

            Každý neodhlásený a neodobratý obed, zákonný zástupca hradí v plnej sume.

            Zároveň zákonný zástupca je povinný zaplatiť jednorazový poplatok 10€, ako zálohu za neodhlásené a neodobraté obedy.

            Zákonný zástupca dieťaťa/žiaka uhrádza príspevok na stravovanie najneskôr do 15. dňa aktuálneho mesiaca na účet školskej jedálne.

            Číslo účtu: IBAN: SK67 5600 0000 0003 0362 1007

             

          • Piatkové varenie v ŠKD

          • V našom ŠKD nemáme síce veľkú kuchyňu, ale máme šikovných malých kuchárov, ktorí sa v marci naučili pripraviť dve jednoduché jedlá  a to lievance a toasty. Pri príprave lievancov si precvičili ako urobiť jednoduché cesto a omáčku na lievance z kyslej smotany – tú pripravovali  naši  chlapci. Po odpečení lievančekov sme mali súťaž v zdobení  o najkrajší lievanček, ktorú vyhrali  samozrejme všetky lievance, pretože vybrať ten najkrajší sa nedalo. Druhé jednoduché jedlo, ktoré sa naučili naši malí kuchári je toast. Každé dieťa si mohlo  pripraviť toast podľa svojej chuti. Porozprávali sme sa  o dôležitosti zdravých raňajok, ktoré si môžu deti pripraviť , aby potom v škole  mali dostatok energie  - pretože doma pripravené  jedlo  je oveľa lepšie pre ich zdravie ako v obchode kúpené sladkosti.

          • Veľkonočné hľadanie vajíčok

          • Pred veľkonočnými prázdninami sme si pre deti v našom ŠKD pripravili zábavné hľadanie kraslíc. Počasie nám prialo a tak sme mohli túto milú aktivitu realizovať v našej záhrade za školou.  Úlohou pre deti bolo nájsť maľované vajíčko so sladkou odmenou. Deti sa do hľadania pustili skutočne s veľkou chuťou a všetky vajíčka našli asi za pol hodinu. Pekným momentom bolo, že deti, ktoré našli  vajíčok viac, sa podelili  s deťmi, ktoré nemali  toľko šťastia  a tak  boli všetci spokojní. Táto aktivita nás príjemne naladila na nadchádzajúce sviatky a voľné dni.

          • Merec - Mesiac knihy v ŠKD

          • Marec bol mesiacom knihy i v našom ŠKD. Po dohode s milou pani knihovníčkou sme mohli s deťmi navštíviť obecnú knižnicu, v ktorej nám pekne vysvetlila  ako to v takej knižnici funguje. Deti si mohli v príjemnom prostredí obecnej knižnice posedieť a prezrieť ponuku kníh. Mali tiež možnosť sa do knižnice zapísať a mnohé z nich to aj hneď využili, aby si mohli domov požičať knihu, ktorú objavili. Rozprávali sme sa o tom, aké dôležité je pre deti čítať a ako môžu cez knihy spoznávať mnohé nové veci a svety. Deti sa po návšteve poďakovali za príjemný zážitok, domov si  zobrali novú knihu a niektoré z nich aj nový zážitok, keďže v knižnici ešte neboli.

          • Vyučovanie vlastivedy v kostole

          • Žiaci 3. ročníka počas hodiny vlastivedy a preberanej témy Historické pamiatky v našej obci navštívili kostol sv. Michala archanjela z roku 1875. Pán farár žiakom porozprával o jeho histórií, boli sme pozrieť zvony vo veži a pán organista nám aj krásne zahral a poukazoval celý orgán. Deti v rámci prípravy na prvé sväté prijímanie spoznali kostol aj z inej stránky a odchádzali odtiaľ s množstvom nových zážitkov.

          • Návšteva obecnej knižnice

          • Žiaci z 3.A a 3.B navštívili knižnicu a aj takýmto spôsobom si rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám a čitateľskú gramotnosť. Medzi aktívnymi čitateľmi obecnej knižnice v Dolnej Tižine sú aj žiaci našej školy, ktorí si môžu vyberať z množstva nových detských kníh, encyklopédií a rozprávok. Deti si počas prehliadky knižnice prelistovali veľa kníh. O tom, ako funguje knižnica im porozprávala pani knihovníčka Adamovská. Ochotne im odpovedala na ich zvedavé otázky a dozvedeli sa, ako sa môžu stať čitateľmi a kedy si môžu prísť požičať obľúbenú knižku.

          • Európsky týždeň financií

          • V rámci Európskeho týždňa financií sa žiaci 7. – 9.ročníka  prvýkrát zapojili do súťaže s názvom: Európsky kvíz o peniazoch. Žiaci súťažili v 6 skupinách prostredníctvom platformy Kahoot. Po začiatočných technických problémoch sa úspešne prelúskali 10 úlohami. Body boli prideľované aj za správnosť a aj za rýchlosť odpovede. Kvíz je zameraný na zlepšenia finančnej gramotnosti, ktorý organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Finančné vzdelávanie má veľký význam, nakoľko schopnosť spravovať osobné financie je dôležitá pre každého, najmä však pre mladých ľudí. 

             

          • Marec - mesiac knihy

          • Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní či prvých prác v záhradkách, ale najmä s čítaním kníh. V poslednej dobe všeobecne zaznamenávame, že deti dávajú prednosť mobilom, tabletom než knižke. Pritom si ani neuvedomujú, o čo prichádzajú. V našej škole sa snažíme deti viesť nielen v marci, ale počas celého roka k čítaniu a pestovaniu si čitateľských zručností. Niekedy mávajú deti problém pri výbere knihy, do ktorej chcú investovať svoj čas a práve táto myšlienka nás veľmi zaujala, preto sme sa rozhodli na 2. stupni našej školy usporiadať súťaž v písaní recenzií. Žiaci tak mohli počas celého mesiaca písať svoje odporúčania na knižky, ktoré prečítali, ktoré sa im páčili a ktoré by mohli zaujať ich kamarátov. Svoje príspevky vhadzovali do krabice na to určenej. Na konci mesiaca sme odmenili troch najaktívnejších čitateľov darčekovou poukážkou na kúpu kníh. Zo zozbieraných príspevkov sme vytvorili nástenku, ktorú si deti pozorne študujú. Zaznamenali sme už aj prvé pozitívne ohlasy. Okrem toho sme v tomto mesiaci hľadali aj Naj-knihu, teda  takú, ktorá by bola najmenšia, najhrubšia, najväčšia, najtenšia... A tak mohli žiaci vidieť v rámci tejto výstavy najstaršiu knihu, ktorou bola modlitebná knižka z roku 1858 alebo najmenšiu, ktorá merala len 2,5 cm. Spestrením tohto mesiaca boli aj bábkové predstavenia, ktoré si pripravili piataci pre svojich spolužiakov.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Dňa 2.4.2023 sa v spolupráci s obcou uskutočnili Veľkonočné tvorivé dielne v sále kultúrneho domu v Dolnej Tižine. Dievčatá z dizajnérského krúžku si pre malých záujemcov pripravili krásne kuriatka z brmbolcov a vypletané košíčky z vlny. Deti si tiež mohli vyrobiť farebné pohľadnice s vajíčkami. V našom stánku sme ponúkali  rôzne veľkonočné ozdoby a koláčiky , pre tých, ktorí chceli podporiť našu tvorivosť. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili, rovnako aj organizátorom za príjemne strávené popoludnie v predveľkonočnom období.

          • Naši žiaci opäť učiteľmi

          • Pri príležitosti sviatku všetkých učiteľov nás už tradične naši žiaci odmenia milým a úprimným poďakovaním, ale aj tým, že sa za nás v tento deň postavia za katedru a na istý čas sa z nich stanú učitelia. Sami si pripravia vyučovaciu hodinu a aktivity, ktoré sú s ňou spojené. Takéto hodiny bývajú zážitkom nielen pre nich samotných, ale aj pre ich žiakov. A možno si potom ešte viac uvedomia náročnosť, vynaložené úsilie,  ale všetky tie krásne stránky, ktoré so sebou prináša učiteľské povolanie.

          • Exkurzia v Bratislave

          • V stredu, 22. marca 2023, sa naši piataci a šiestaci vybrali na exkurziu do Bratislavy. V našom hlavnom meste ich čakal zaujímavý program. Najskôr ich kroky smerovali do Záhorskej Bystrice, kde mali jedinečnú príležitosť pozrieť si okolie, ale aj vnútorné priestory TV Markízy. Mali možnosť navštíviť televízne štúdia, z ktorých sa denno-denne vysielajú známe televízne programy. Vyskúšali si prácu moderátora, ale aj režiséra, strihača a technika. Dozvedeli sa všelijaké zaujímavosti zo zákulisia vysielania.

            Ďalším bodom programu bola návšteva bratislavskej ZOO, v ktorej si deti prehĺbili svoj vzťah k prírode a k zvieratám. Vidieť tu mohli vyše 100 druhov zvierat, okrem iných aj juhoafrického leva Sambu. Domov sme sa vrátili s množstvom atraktívnych zážitkov.

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 33669