• Karneval

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a karnevalom.  Nebolo tomu inak ani u nás v škole. Vo štvrtok 16. februára ho pre žiakov zorganizovali naši deviataci. Pripravili ho naozaj zodpovedne. Spravili výzdobu, nacvičili ukazovačky, pripravili súťaže a rôzne zábavné aktivity. Karnevalu sa zúčastnilo 101 žiakov v maskách. Bolo vidieť, že tvorivosť a fantázia našim žiakom, či ich rodičom naozaj nechýbala. Vyhodnotené boli najlepšie masky v 10 rôznych kategóriách: Najlepšie tancujúca maska (drak), Najlepšia enviro maska (slnečná sústava), Najlepšia filmová postava (Wednesday), Najsmiešnejšia maska(Pani), Najoriginálnejšia maska(kazeta),Najkrajšia papierová maska (rubiková kocka), Najroztomilejšia maska (barbie v krabici), Najkrajšia doma vyrobená maska (pastelka), Najkrajšie zviera (motýľ), Jedlo maska (popcorn). Ale bez odmeny nezostal nikto, každý si vyžreboval vlastnú odmenu. Všetci sa príjemne zabavili, prežili pekné a veselé popoludnie. Deviatakom za svedomitú prípravu a výborne zvládnutý program ďakujeme.

          • Výukový program Mokrade

          • Dňa 14. 2. 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníkov zúčastnili environmentálneho výukového programu – Mokrade v spolupráci so ŠOP Varín. Žiaci sa dozvedeli  zaujímavé informácie týkajúce sa mokradí, ich výskytu a významu pre život človeka. Okrem toho, že produkujú kyslík, biomasu, sú miestom sídlenia i potravy pre rôzne druhy živočíchov. Pútavou formou uvideli ako sa podieľajú na regulácii vody v prírode, zabraňujú povodniam, pretože ovplyvňujú povrchový odtok vody. Ochraňujú pôdu pred eróziou, produkujú drevo, seno i trstinu. Slúžia na pasenie dobytka a sú rajom pre rybárov a poľovníkov. Súčasťou boli i jednoduché tvorivé aktivity spojené s upevňovaním nadobudnutých poznatkov v danej tematike. Výukový program o mokradiach našich žiakov zaujal a už teraz sa tešia na nové ponuky vzdelávacích programov, ktoré nám poskytuje ŠOP vo Varíne.

          • Hry v snehu

          • Dňa 2.2.2023 sme   po dlhšom čase uskutočnili zimné hry – sánkovačku  pre mladšie deti. Tejto už tradičnej akcie sa zúčastnili všetky deti z ročníkov 1. – 4. Zo školy sme sa presunuli po zasnežených uliciach našej obce  až na tzv. „ Ivankove“. Na mieste nás čakal kopec s poriadnou snehovou nádielkou. Po vybehnutí na kopec si žiaci museli najskôr vytvoriť dráhu. Spoločne sa im to podarilo. Všetci sa do sýtosti vyšantili. S veľkou chuťou a nadšením spolupracovali ako tímy. Takýmto prístupom dokázali, že so spoločnou prácou dokáže veľmi veľa. Niektorí si postavili zo snehu svoje „obydlia“ – iní zas snehuliakov, nechýbala ani guľovačka.   Spokojnosť, ktorá žiarila na detských  tváričkách bola veľkou odmenou pre všetkých.   Vyšantení a plní zážitkov sme sa vrátili spoločne do školy.  Pohyb a pobyt na čerstvom zimnom vzduchu nám všetkým prospeje.  

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Takáto je recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín, konaná každoročne už po dlhé obdobie – v tomto roku už po 69.  krát. Tento ročník bol o niečo chudobnejší na účasť. Tešíme sa, že stále nájdu deti, ktoré sa snažia pracovať s umeleckým textom a jeho prevedením v ústnom prejave. Porota vyhodnotila súťaž nasledovne: I. kategória – poézia: 2. miesto: Karolínka Bačinská (3.B),  3. miesto Sárka Mičová (2. roč.). Próza: 2. miesto: Zarka Janíčková (4.B), 3. miesto: Alžbetka Kňazeová (3.B). II. kategória – poézia: 1. miesto: Nina Bačinská (6. roč.), 2. miesto: Nina Chovanculiaková (5. roč.), 3. miesto: Šimon Maťko (5. roč.). III. kategória – próza:1. miesto: Janka Kvočková (7. roč.), 2. miesto: Alexandra Kolenčínová (9. roč.). Víťazom srdečne blahoželáme!

        • Šachový turnaj
          • Šachový turnaj

          • V posledný deň prvého polroka 2022/2023 sme zorganizovali pre žiakov, ktorí našli záľubu v „kráľovskej“ hre ŠACH  1. ročník školského šachového turnaja. Do turnaja sa prihlásilo  10 žiakov 6.-8. ročníka, no z dôvodu choroby sa traja turnaja nezúčastnili. V prvom kole hrali tri dvojice žiakov, víťazi postúpili do druhého kola. Vzhľadom na nepárny počet žiakov, jeden žiak postúpil výberom automaticky. V druhom kole hrali dve dvojice a dvaja víťazi sa stretli vo finále.

            Víťazom školského šachového turnaja sa stal Roman Poliak z 8. triedy, 2. miesto obsadil Lukáš Švec zo 6. triedy a 3. miesto Andrej Poliak zo 6. triedy. Víťazi boli za svoj úspech odmenení diplomom a peknou šachovou trofejou, ostatní zúčastnení dostali účastnícky diplom a šachový odznak.

            Veríme, že žiaci budú aj ďalej trénovať a zdokonaľovať svoje  taktické a strategické schopnosti, pozornosť a sústredenie, aby nás mohli reprezentovať i vo vyhlásených šachových súťažiach v rámci okresu.

          • Turnaj v pexese

          • Dňa 13. 01. 2023 v našom ŠKD prebehla súťaž v pexese. Zúčastnili sa jej deti z oboch oddelení, ktoré boli rozdelené do svojich kategórií podľa tried. Na dodržiavanie pravidiel dohliadali detskí rozhodcovia spolu s vychovávateľkami. Najšikovnejší súťažiaci postúpili do finále vyraďovacou metódou.

          • Turnaj v kalčete

          • Dňa 26. januára 2023 sa v našej škole uskutočnil nultý ročník súťaže v stolnom futbale, nazvanom Turnaj v kalčete. Usporiadateľom súťaže boli členovia žiackej rady s pomocou niektorých ďalších deviatakov. O prihlásenie sa do súťaže bol mimoriadny záujem, preto sme sa rozhodli vyhovieť každému, kto mal skúsenosti s touto hrou. Prihlásilo sa nám 24 dvojíc z 2. stupňa a  16 dvojíc z prvého. Radi by sme poďakovali Skautskému zboru Dolná Tižina za zapožičanie hracieho stola, vedeniu školy za podporu, všetkým ostatným vyučujúcim za ústretovosť v uvoľnení z vyučovania. Akcia zožala úspech, prežili sme tak spoločne príjemné chvíle, pri ktorých sme urobili niečo pre svoju psychohygienu, zasúťažili si, zasmiali sa a zabavili, ale aj podporili svoje kamarátske vzťahy. Vyhodnotenie:I. stupeň:1. miesto - Jednotkári (Lukáško a Janko), 2. miesto - PRO (Veronika a Samko), 3. miesto - Rýchlici (Jakub a Braňo). II. stupeň: 1. miesto - Pastieri (Jakub a Janko), 2. miesto - Zuzkine pyžamko (Šimon a Peťo), 3. miesto - P.U.Š.K.Y (Samko a Peťo).

          • Stavanie snehuliakov v ŠKD

          • Napadnutý sneh sme v ŠKD využili na stavanie snehuliakov. Deti sa s veľkou chuťou   a odhodlaním pustili do práce. Onedlho stáli v školskej záhrade prví snehuliaci. Okrem snehuliakov deti vytvárali anjelov alebo rôzne kresby na snehu. Pekné popoludnie sme ukončili guľovačkou a šantením na snehu.

          • Som hrdina– pomáham s UNICEF-om

          • V mesiaci január sa žiaci 3. a 4. ročníka zapojili do úlohy pod názvom: „Nechce sa mi chodiť do školy,“ ktorá je súčasťou vzdelávacieho programu pre základné školy 1. – 4. ročník, Som hrdina, pomáham s UNICEFom. Cieľom úlohy bolo, aby si žiaci uvedomili, že nie každé dieťa na svete má možnosť chodiť do školy a vzdelávať. Mnohé deti musia ťažko pracovať, starať sa o mladších súrodencov, zaobstarávať vodu pre domácnosť, pomáhať pri domácich prácach a nedostatok finančných prostriedkov rodiny im bránia, aby mohli chodiť do školy. Porovnali si svoj život so životom dievčaťa 13- ročnej Ayshi, ktorá denne strávi 8 hodín zaobstarávaním vody pre rodinu. Žiaci potom spoločne diskutovali o tom, čo je potrebné všetko zabezpečiť, aby Aysha mohla chodiť do školy. Postupne prichádzali k uvedomeniu si, že takáto pomoc je veľmi komplexná. Ak by jej chceli zlepšiť život, potrebovali by vyriešiť nielen jeden, ale niekoľko problémov naraz.

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33699