• Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Dolná Tižina, podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a so súhlasom zriaďovateľaposkytuje na deň 1.02.2023 žiakom Základnej školy Dolná Tižina, z vážnych prevádzkových dôvodov ( havária na vodovodnom potrubí ) riaditeľské voľno. Zároveň oznamuje, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani školská jedáleň, ani školský klub detí. V prípade, že by sa odstraňovanie poruchy predĺžilo, budeme Vás prostredníctvom webovej stránky včas informovať. Za pochopenie ďakujeme. vedenie školy

          • Zmena stravného od 01.02.2023

          • Stravné sa od 01.02.2023 mení nasledovne:

            Žiak 1. stupeň ZŠ: 2,10 € (finančný limit  na potraviny 1,70 € + réžia 0,40 €)

            Žiak 2. stupeň ZŠ: 2,30 € (finančný limit na potraviny 1,90 € + réžia 0,40 €)

            Zamestnanci ZŠ: 4,90 € (príspevok zamestnanca 2,20 € + príspevok zamestnávateľa 2,70 €)                         

            vedúca ŠJ                                                              

          • Ypsilon - slovina je hra

          • V januári 2023 sme dostali vyhodnotenie súťaže YPSILON - slovina je hra, ktorej sa v novembri 2022 zúčastnilo 15 žiakov našej školy.  K najúspešnejším žiakom, ktorí mali v teste úspešnosť 100%, patrili: Alžbeta Kňazeová z III. B triedy,  Matej Maťko, Sarah Repáňová a Rebeka Šoporová zo IV. B triedy. Od usporiadateľa súťaže - LEXICON SLOVAKIA o. z..,  Košice dostali všetci úspešní žiaci diplomy a perá, najúspešnejší žiaci aj praktické vaky s logom súťaže. Všetkým súťažiacim gratulujeme a prajeme veľa úspechov  v  slovenskom jazyku.

          • Vianočný zázrak

          •  V našom školskom klube máme už 5 rokov peknú tradíciu, kedy si s deťmi pripomenieme tých, ktorí nemajú to šťastie, že prežívajú vianočné sviatky vo svojej rodine a vo svojom domove. Tento rok sme mali možnosť vianočným darčekom potešiť pani Renátku z DSS Letokruhy v Žiline. Deti je vyrobili krásne vianočné priania a zabalili sme jej pre potešenie mnoho drobností. Jej prianie bolo totiž veľmi skromné, chcela iba kávičku na posedenia s jej maminkou. Porozprávali sme sa deťmi o tom, že aj takýto skromný darček môže človeku priniesť mnoho radosti a pravým zmyslom vianoc nie sú drahé dary pod stromčekom. Dúfame, že úprimné detské priania a listy potešia pani Renátku a spríjemnia jej vianočné sviatky. Nám táto akcia vyčarovala skutočnú vianočnú náladu.

          • Experimenty v ŠKD

          • V novembri sme s deťmi robili jednoduché pokusy: farebná sopka, nafúkanie balóna, balónové vznášadlo. Tieto pokusy boli zamerané na chemické a fyzikálne javy. Deti sa presvedčili ako reagujú jednotlivé látky a prebiehajú chemické reakcie. Dozvedeli sa, ako nahúkať balón bez toho, aby doňho fúkali. Pochopili ako fungujú vznášadlá, ktoré si vyrobili pomocou cd-čka, balóna a viečka. Deti najviac zaujal výbuch sopky, ktorý sme si viackrát vyskúšali. Deti sa pri pokusoch nielen zabavili, ale aj dozvedeli rôzne zaujímavé veci.

          • Pyžamová párty

          • V mesiaci november sme pripravili  pre deti zábavnú aktivitu „Pyžamová párty“. Deti a vychovávateľky si priniesli pyžamá, do ktorých sme sa prezliekli hneď po príchode do ŠKD.  Naše oddelenia zaplavili rôzne prikrývky, vankúšiky a plyšové hračky. Deti si doniesli svojich  obľúbených „ mojkáčikov“, o ktorých sme sa porozprávali. Rozprávali sme sa i o tom, ako zorganizovať nejakú párty či oslavu. Nechýbali rôzne zábavné aktivity: hry, súťaže, tanec a samozrejme občerstvenie. Deti vytvárali z vankúšov pevnosť a kamene v rieke. Túto zábavnú aktivitu sme ukončili pozeraním vianočných rozprávok. Dúfame, že deti budú mať pekné spomienky.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Žijeme v období, keď sa v stereotype svojich povinností stále za niečím náhlime, prežívame časy, keď čelíme neustálemu zdražovaniu cien a z každej strany počúvame samé negatívne správy, no aj napriek tomu sme sa dokázali zastaviť, kúpiť pre niekoho cudzieho niečo navyše, urobiť si čas jeden pre druhého a spoločne tak šíriť do okolitého sveta radosť a nezištnosť. V rámci celoslovenského projektu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok" sa spojili učitelia, žiaci, rodičia a ľudia z nášho okolia, aby tak pomohli najmä starším ľuďom v sociálnych zariadeniach, prežiť krásne a radostné vianočné sviatky. Bolo to ozaj jednoduché, stačilo priniesť niečo sladké, slané, mäkké, voňavé, niečo pre zábavu a niečo zo srdca, a tak sa nám podarilo vyčariť úsmev a slzy dojatia na tvárach našich starkých. Niektoré vyzbierané krabičky putovali do Zariadenia pre seniorov vo Varíne, niektoré osamelým dôchodcom do Žiliny a niektoré našli svojich majiteľov aj v Dolnej Tižine. Tie im spolu s pozdravmi od ostatných žiakov osobne odovzdali deti z našej školy, ktoré aj napriek nepriazni počasia, navštívili našich najstarších, zaspievali im a zavinšovali. Na niektoré momenty slová jednoducho nestačia. Úprimne ďakujeme každému jednému z vás, ktorí ste neváhali a do zbierky ste sa zapojili, za spoluprácu ďakujeme aj Materskej škole Dolná Tižina, Obecnému úradu Dolná Tižina, pánovi starostovi za pomoc pri roznášaní balíčkov, Janke, Hanke a Soničke za svedomitú prípravu a kontrolu balíkov. Veríme, že dobro, ktoré rozdávate sa k vám stonásobne vráti!

          • Na vianočných trhoch v obci

          • Dňa 11. decembra 2022 sa v našej obci opäť po dlhšom čase konali Tižinské vianočné trhy, na ktoré prišiel aj Mikuláš. Deti z našej školy ho boli taktiež privítať. Menší žiaci si pripravili milé básne a piesne, s ktorými vystúpili na miestnom javisku. Naše mažoretky potešili ľudí zase svojím tanečným vystúpením. Medzi predávajúcimi v stánkoch ste mohli nájsť aj naše šikovné dievčatá z dizajnérskeho krúžku, ktoré predávali svoje vlastnoručne zhotovené výrobky a za zarobené peniažky si plánujú nakúpiť materiál pre svoje ďalšie tvorivé aktivity.

          • Mikulášsky kalendár

          • Deviataci si pre svoje pani učiteľky tento rok pripravili nezvyčajný darček. Od Mikuláša dostali do zborovne Mikulášsky kalendár s okienkami, ktoré si postupne každý deň otvárali. V nich mali rôzne prekvapenia, ako napríklad pieseň na konci hodiny, či slávnostné privítanie v podobe slavobrány, ale i pohostenie, prípadne ponuku, že pomôžu s vyučovaním, či opravou písomiek, ale i krásne priania na víkendy.  Ako to však býva, medzi anjelské okienka sa zamiešali aj aktívni čerti a pridali svoje priania – neskúšať, hrať sa, spievať, či nerozprávať. V každom prípade sme spolu strávili krásne chvíle a my učitelia ĎAKUJEME deviatakom za spríjemnenie predvianočného času.

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33700