• Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2022/2023 sa uskutoční 

                    dňa 8. apríla 2022 (v piatok)  od 13:30 do 17:00 hod. 

            v budove 1. stupňa ZŠ Dolná Tižina 

             

            Pokyny k zápisu

            Usmernenie k prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole na školský rok 2022/2023

            K zápisu je potrebné:

            - osobná účasť dieťaťa a jedného zákonného zástupcu

            - žiadosť o prijatie do 1. ročníka  podpísaná oboma zákonnými zástupcami (ak nie je možné, aby druhý zákonný zástupca z vážnych dôvodov žiadosť podpísal, vyplníte Písomné vyhlásenie)

            - vyplnená prihláška na vzdelávanie v základnej škole

            - rodný list dieťaťa

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu

            - v prípade postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí

            - v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie

            - poplatok 15,00 €  na školské potreby do 1. ročníka  (pamätná knižka, sada 6 zošitov k šlabikáru, nácvikový zošit Číselko, zbierka úloh z matematiky)

             

            Odklad povinnej školskej dochádzky

            Odklad povinnej školskej dochádzky od 1. 1. 2021 je v kompetencii riaditeľa materskej školy.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia.

            Povinnosťou zákonného zástupcu dieťaťa, ktoré nedosiahlo školskú spôsobilosť je zapísať dieťa do základnej školy a nahlásiť škole, že dieťa bude pokračovať v predprimárnom vzdelávaní v materskej škole.

             

          • Medzinárodný deň lesov

          • Medzinárodný deň lesov sme si pripomenuli 21. marca.  Les - to nie sú len stromy. V lese sa nachádza približne 80% svetovej suchozemskej biodiverzity. Lesy a lesnaté územia sú tvorené z približne 60 000 druhov drevín, sú domovom rôznych druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb či baktérií. Lesy majú tak nenahraditeľné miesto pri zachovaní biodiverzity, preto sa tento deň na našej škole niesol aj v tomto duchu. Aktivity boli zamerané na zvýšenie povedomia o lesoch, o ochrane lesov a udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov. Pre žiakov bola pripravená špeciálna „zelená trieda“, ktorá predstavovala dažďové pralesy. Žiaci sa prostredníctvom prezentácie oboznámili s rozdielom medzi lesom a pralesom, zahrali sa kvíz na spoznávanie živočíchov žijúcich v tomto type krajiny a samozrejme, spomenutý bol aj význam všetkých lesov na Zemi. Neobyčajnú pozornosť sme venovali práve ochrane lesov, pretože ak chránime tento významný ekosystém, chránime nielen všetkých jeho obyvateľov, ktorí v ňom žijú a rastú, ale chránime tým predovšetkým aj seba. Veď len Amazonský dažďový prales vyprodukuje 20% všetkého kyslíka na Zemi, nehovoriac o tom, že každá štvrtá rastlina používaná na výrobu liekov, pochádza práve z dažďových pralesov.

          • Imatrikulácie prvákov

          • Dňa 23.03.2022  sa  uskutočnila slávnostná imatrikulácia žiakov prvého ročníka. Triedna učiteľka Mgr. Zuzana Kvočková slávnostne uviedla deti do vyzdobenej triedy a privítala  pani riaditeľku Mgr. Annu Trnkovú a pani zástupkyňu Mgr. Annu Hodoňovú. Potom sa deti postupne predstavili a preukázali svoje získané vedomosti – čítali slová, počítali príklady, spievali, tancovali a športovali. Po splnení všetkých činností a prečítaní sľubu prváka prebehla slávnostná imatrikulácia. Pani riaditeľka špeciálnou ceruzkou a osobným príhovorom pasovala prvákov, pani zástupkyňa s triednou pani učiteľkou obliekli deťom tričká, odovzdali Imatrikulačný list a medovníčky, ktoré deťom upiekla pani Mazaňová. Imatrikulácia bola pre deti príjemným spestrením školského života.

                                               

             

        • Rozprávkové čítanie
          • Rozprávkové čítanie

          • Milí naši kamaráti, máme tu Marec - mesiac knihy a s ním vám prinášame zopár čitateľských aktivít. Sprevádzať nimi vás budú dievčatá z mediálneho krúžku, ktoré si pre vás pripravili rozprávkové čítanie spojené so súťažnou úlohou. Možete sa tešiť na milé, zábavné, ale aj poučné čítanie, na konci ktorého si pozorne vypočujte zadanú úlohu. Tak neváhajte a zapojte sa aj vy! Príjemné sledovanie!

            Opice z našej police 

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody dňa 22. marca 2022 sa na našej škole uskutočnili rôzne environmentálne aktivity, ktorými si žiaci pripomenuli, že pitná voda na Zemi nie je nevyčerpateľným zdrojom. Žiaci Zeleného krúžku sa prihovorili svojim spolužiakom rozhlasovou reláciou o hlavných znečisťovateľoch vody a vyzvali svojich spolužiakov, aby prehodnotili svoje správanie k tejto vzácnej tekutine. Po rozhlasovej relácii navštívila žiakov v jednotlivých triedach 1. stupňa kamarátka Kvapka, ktorá im porozprávala o svojom poslaní na Zemi (rovesnícke čítanie). Jej návšteva bola spojená so symbolickou výzvou pre každého žiaka, aby modrou pastelkou vymaľoval kúsok z jej tela, a tak vyjadril svoje úsilie spojené so šetrením vody a jej znečisťovaním. Žiaci v tento deň prišli oblečení v modrom, na pitie si priniesli len čistú vodu a desiata bola bez obalu. Súčasťou environmentálnych aktivít bolo i čítanie s porozumením, prezentácie a pracovné listy na tému voda, vodné živočíchy a rastliny a dokonca aj hodina angličtiny sa niesla v duchu Svetového dňa vody. Zhotovili si geometrické teleso – kocku, ktorá zobrazovala životný cyklus žaby a zahrali sa pexeso na spoznávanie rýb. V tento deň sme sa na našej škole zapojili aj do súťaže „Filtrácia vody“, ktorú sme spojili s pokusmi o rozpustnosti látok vo vode. Veríme, že tento deň bol pre našich žiakov výnimočný a zanechal v nich pocit spolupatričnosti pri  riešení globálneho problému s vodou.

        • Ruženec s deťmi za pokoj vo svete
          • Ruženec s deťmi za pokoj vo svete

          • V mesiaci marec sme sa zapojili do výzvy Misijného diela detí na modlitbu ruženca za pokoj vo svete.

            Pápež František prosí deti o modlitbu : ,,Prosím o vašu modlitbu, a to nie iba za vašu rodinu a farnosť, ale aj za všetky rodiny na svete. Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Koľko detí čaká na pomoc! Deti trpia vo vojnách. Modlime sa spolu, aby prestali nenávisti a rozbroje. Deti v mnohých krajinách musia pracovať, hladujú, nemajú lieky. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá.“

            Na hodinách náboženstva sme sa spolu modlili ruženec a mysleli sme na ľudí trpiacich vojnou na Ukrajine. Do tejto výzvy sa zapojilo 85 detí z IV., V., a VI. triedy.

          • Ponožková výzva

          • Čo je Ponožková výzva?

            Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Prečo ponožky?

            Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky.

            Dátum 21.3. je tiež symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Majú tri namiesto dvoch.

            Výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. Dáte tým najavo súhlas s tvrdením, že ľudská jedinečnosť robí tento svet krajším, pestrejším, zaujímavejším a inšpirujúcim.

            Ako sa môžete zapojiť? Stačí, ak si 21. marca obujete do školy dve odlišné ponožky, prípadne sa odfotíte a zazdieľate fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva.

            Takto spolu dokážeme posolstvo šíriť ďalej.

            Ak vás téma zaujala, tak sa viac dozviete na tomto linku: https://ponozkovavyzva.sk

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Takáto je recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín, konaná každoročne už po dlhé obdobie. V tomto školskom  roku sa školské kolo na I. stupni uskutočnilo 10.2.2022. Zúčastnilo sa 13 žiakov. Na II. stupni školské kolo konalo online formou, ktorého sa zúčastnilo 19 žiakov. Porota ocenila žiakov v prednese poézie nasledovne: I. kategória:1.miesto: Karolínka Bačinská 2.B,  2. miesto: Ninka Chovanculiaková  IV.,  3. miesto: Zuzanka Ždánska IV. II. kategória: 1.miesto: Matej Ugor V., 2.miesto: Ondrej Šmehil V., 3.miesto: Nina Bačinská V., III. kategória: 1.miesto: nebolo udelené, 2.miesto: Katarína Gelačáková, Dominika Ždánska IX.., 3.miesto: Tomáš Ždánsky VII., V  prednese prózy sa žiaci umiestnili nasledovne:  I. kategória: 1.miesto: Alžbeta Kňazeová II.B., II. kategória:  1.miesto: Jana Kvočková VI. Víťazom gratulujeme,  prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

             

          • Predchádzanie chorobám

          • Zdravie – v súčasnej dobe najčastejšie spomínané slovo. Čo je vlastne zdravie, zdravý životný štýl ?– slová, ktoré deti veľmi dobre poznajú,  no dôležitejšie je,  aby tomu aj rozumeli.   Ľudské zdravie, zdravý životný štýl, kvalita života sú pojmy, ktorých vývoj a stav je trvalo spojený so zodpovednosťou k ich vytváraniu a ochrane. Preto je dôležité, aby sme si neustále pripomínali ako predchádzať chorobám. So žiakmi prvého stupňa sme si spoločnými rozhovormi, navodením situácií, a krátkymi aktivitami  preskúšali a precvičili vedomosti, ako predchádzať chorobám. Už vedia, že nie je všetko len zdravá strava, pohyb na vzduchu, no dôležité sú aj pravidelné lekárske prehliadky, pravidelná dôkladná osobná hygiena, hygiena okolia, starostlivosť o telo i dušu. Lebo "Zdravie je najcennejším bohatstvom".(Ralph Waldo Emerson)

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33671