• Medzinárodný deň proti šikane

          • Školské násilie a šikanovanie vrátane kyberšikany je rozšírené a týka sa značného počtu detí. Členské štáty UNESCO vyhlásili prvý novembrový štvrtok za Medzinárodný deň boja proti násiliu a šikanovaniu v školách vrátane kyberšikany, pričom pripomínajú, že násilie súvisiace so školou vo všetkých jeho formách je porušením práv detí na vzdelanie, zdravie a pocit pohody. Tento deň vyzývame žiakov, rodičov a učiteľov, aby povzbudili všetkých, aby sa nebáli hovoriť o tom, ak sú obeťami alebo svedkami šikany. Jedine tak spoločne zabránime tomu, aby sa šikana opakovala. Učitelia zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní bezpečného priestoru v škole pre všetkých žiakov. Mali by vedieť o všetkom, čo žiakov trápi. Školské násilie môže byť totiž zničujúce. Pocity úzkosti, strachu a neistoty sú nezlučiteľné s duševnou pohodou. Ak si obeťou šikany, neváhaj a povedz to v škole pani učiteľke. Ak sa bojíš, že ťa pri tom niekto uvidí, napíš jej cez EduPage, určite sa ti bude snažiť pomôcť. Vo štvrtok po prázdninách vyjadri svoj postoj proti šikane tým, že si oblečieš fialové, modré alebo ružové tričko (môže to byť i mikina, sveter, košeľa, …). Ukážme spoločne, že nestrpíme žiadne šikanovaNIE!

          • Úcta k starším - besiedka

          • Dňa 26.10.2022 sme opäť, po trojročnej „covidovej“ prestávke,  privítali v priestoroch našej školy, pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, našich starkých, staré mamy a starých otcov,  no pozrieť sa na nás prišli i mnohí rodičia. Pri vstupe starých rodičov čakal malý darček, ktorý vyrobili žiaci s pani učiteľkou Buchtovou. Na úvod všetkých hostí privítala pani riaditeľka a potom sa už  sprevádzania celého podujatia ujali deviataci. Milý a pestrý program, ktorý si pripravili žiaci 1.-9. ročníka pod vedením svojich pani učiteliek tvorili básničky, piesne, tančeky i hra na husle, heligónky. V básňach a piesňach  zazneli mnohé priania, slová lásky a vďaky starým rodičom. Radosť, s akou deti vystupovali, bola pre starých rodičov tým najkrajším darčekom.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka

          • Dňa 13. a 14.10.2022 sa žiaci prvého a tretieho ročníka počas celého dopoludnia testovania zúčastnili pohybových predpokladov. Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť a nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Žiaci boli rozdelení do skupín a plnili dané pohybové úlohy na pripravených stanovištiach. Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ pozostávala z nasledovných disciplín:1.telesná výška a telesná hmotnosť, 2. predklon v sede s dosahovaním, 3. opakovaná zostava s tyčou, 4. výdrž v zhybe nadhmatom, 5. skok do diaľky z miesta, 6. ľah-sed, 7. kotúľanie 3 lôpt, 8. člnkový beh 4 x 10 m, 9. vlajková naháňačka, 10.viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov. Žiaci pohybové úlohy plnili zodpovedne, v skupinách sa navzájom podporovali. Bolo vidieť, že si aktivity spoločne užívajú a prajú si, aby každý jeden z nich podal čo najlepší výkon.

          • Medzinárodný deň stromov

          • Medzinárodný deň stromov sme si pripomenuli jednoduchými vedomostnými a tvorivými aktivitami na hodinách výtvarnej výchovy a pracovného vyučovania. Žiaci vytvárali pojmové mapy na tému: „Čo pre nás znamená strom?“ Pracovali jednotlivo i spoločne v skupinách, pri zhotovovaní sa opierali o svoje nadobudnuté vedomosti z iných predmetov i vlastných skúseností, ktoré dopĺňali obrázkami lesných zvierat, stromov a kríkov. Výsledkom boli krásne pojmové mapy vo forme koláží a jedinečnej detskej kresby či maľby. Žiaci sa zároveň dozvedeli rôzne zaujímavosti o stromoch (napr. Aká je ročná spotreba papiera na jedného obyvateľa? Koľko g kyslíka potrebuje priemerne človek na 10 minút svojho života? Aké množstvo recyklovaného papiera je potrebných na záchranu 17 stromov? ). Na II. stupni si v tento deň na Prírodovednom krúžku žiaci zhotovili nástenku, pri ktorej sa zamerali na rozličnú morfológiu a stavbu listov listnatých stromov. 

          • Účelové cvičenia, Didaktické hry

          • Dňa 18. októbra 2022 sa  žiaci Základnej školy Dolná Tižina zúčastnili účelového cvičenia v teréne. Peší pochod smerom do Bačína absolvovalo 95 žiakov 1. – 4. ročníka spolu so svojimi triednymi pani učiteľkami. Žiaci 5. – 9. ročníka v počte 90 mali rozličné trasy: V.  a VI trieda išla do Stráže smerom na Lysicu, pričom si na rovinkách v rámci zastávky zahrali aj medzitriedny futbal.  VII. a VIII. trieda pochodovala z Bačína ku Kaplnke sv. Huberta a odtiaľ popod Borovú a okolo prameňa s vajcovkou smerom do dediny. Žiaci IX. triedy prešli z Kamennej popod Borovú smerom na letisko do dediny. Peší pochod žiaci absolvovali za krásneho slnečného jesenného počasia. Využili ho na pozorovanie krásnej jesennej prírody a  poznávanie turistických chodníkov. Chôdzou si precvičili svoje fyzické zdatnosti a overili svoju vytrvalosť. Rešpektovali pritom pravidlá bezpečného prechodu cez vozovku aj pravidlá ochrany prírody a v družnej atmosfére s novými zážitkami sa vrátili do školy.

             

          • Beh o pohár primátora mesta Žilina

          • Dňa 7.10.2022 sme sa s našimi najmenšími žiakmi zúčastnili súťaže v behu na 400 m. Súťažilo sa v štyroch kategóriách: 1.- 2. ročník chlapci, 1.- 2. ročník dievčatá, 3.- 4. ročník chlapci, 3.- 4. ročník dievčatá. Našu školu reprezentovalo 14 žiakov: Erik Ďurina (II.), Števko Čičmanec (II.), Natália Sedúchová (II.), Ninka Falaštová (I.), Beátka Stašová (III.B), Martinko Solenský (III.B), Peťko Kampa (III.A), Terezka Šušoliaková ( III.A), Martinko Kozumplík (IV.A), Veronika Maťková (IV. A), Natália Laceková (IV.B), Samko Šoška (IV.B), Branko Makyš (IV.B). Spomedzi veľkej účasti škôl sa naše  dievčatá veľmi pekne umiestnili: Ninka Falaštová (I.)   - 6. miesto, Veronika Maťková (IV.B) – 8. miesto. Umiestneným dievčatám gratulujeme a všetkým športovcom prajeme veľa úspechov a odhodlania ďalej sa zdokonaľovať v pohybových aktivitách.

          • Deň duševného zdravia

          • V októbri si každoročne pripomíname Deň duševného zdravia. V triedach sa už na prvý pohľad dalo zistiť, že ide o špeciálny deň. Deti prišli v domácom oblečení, teplákoch či pyžamku. V taške im nechýbala zdravá desiata. V každej triede prebehli špeciálne aktivity, prostredníctvom ktorých sa žiaci s pani učiteľkami venovali duševnému zdraviu. Na úvod si pozreli krátke videá. Prvé ich malo motivovať k zdravému tráveniu voľného času bez mobilov. Druhé video im ukázalo, aké podstatné je nevzdávať sa a ísť si za svojím cieľom, že žiadna naša snaha nie je zbytočná, i keď sa to tak môže na prvý pohľad javiť. Deti si uvedomili, že nie všetci majú rovnaké podmienky a niektorí spolužiaci sa musia viac snažiť, aby sa mohli mať dobre. Prostredníctvom prezentácie deti postupne zisťovali, čo prispieva k duševnej pohode, ako si udržať a posilniť duševné zdravie, aký dôležitý je odpočinok, zoznámili sa s odporúčanou dĺžkou spánku a rizikami dlhého sedenia, vyskúšali si relaxačné dychové cvičenia a v neposlednom rade sa zoznámili s potravinami, ktoré priaznivo pôsobia na psychiku. Najdôležitejším posolstvom všetkých aktivít bolo, že nie sú na svoje problémy sami. Vždy si majú nájsť niekoho, komu dôverujú. Nemajú sa báť prísť za triednou pani učiteľkou, koordinátorkou prevencie či výchovnou poradkyňou. Každý žiak vie, že máme na stránke odkazy na linky dôvery. Mladší žiaci si stihli povedať i o zdravej výžive. S týmto dňom súvisela i anketa, ktorá trvala viacero dní. Veríme, že na duševné zdravie nezabudneme a budeme sa oň starať rovnako ako o to fyzické po celý rok. Všetci totiž vieme, aké to je, keď bolí duša. Témou tohtoročnej kampane je, aby sme urobili duševné zdravie a pohodu svetovou prioritou.

          • Školské kolo TCHO

          • Školské kolo Technickej olympiády sa uskutočnilo 11.10.2022 online formou. V určenom časovom limite vybraní žiaci  samostatne riešili zadané testy.  Školského kola sa zúčastnilo celkom 14 žiakov, šesť žiakov v kategórii A (6. a 7. ročník) a osem žiakov v kategórii B (8. ročník ).

            Najúspešnejší riešitelia kategórie A:  1. miesto-Tomáš Ždánsky,  2. miesto-Dávid Kubík,               3.miesto-Tomáš Huličiar

            Najúspešnejší riešitelia kategórie B : 1. miesto-Sebastián Mahút (6. tr.), 2. miesto-Viliam Hodoň (7.tr.)  a 3. miesto-Mateo Moravec (6. tr.)

            Do okresného kola postupujú: ako dvojica Tomáš ŽdánskyDávid Kubík a ako jednotlivec Sebastián Mahút..

        • Modlitba za pokoj a mier
          • Modlitba za pokoj a mier

          • Dňa 18. 10. 2022 sme sa zapojili do celosvetovej aktivity ,,Milión detí sa modlí ruženec“ V jednotlivých triedach sa pani učiteľky so žiakmi pomodlili desiatok ruženca, čím sme sa spojili s deťmi po celom svete, s cieľom naplniť výrok pátra Pia:

            Keď sa bude milión detí modliť ruženec, tak sa svet zmení. 

          • Šetrenie elektrickou energiou

          • Dňa 12. 10. 2022 sa na našej škole uskutočnilo krátke, ale výstižné rovesnícke vzdelávanie o šetrení elektrickou energiou. Žiaci boli poučení o tom, ako môžu šetriť energiou, a tým ušetriť nemalú sumu finančných prostriedkov našej školy. Pripomenulo sa im ich nesprávne konanie, keď odchádzajú z triedy, v ktorej sa svieti, alebo svietia aj počas dostatočného denného svetla v triede. V závere boli žiaci svojimi spolužiačkami vyzvaní, aby sa správali zodpovedne, začali od seba samého ako jednotlivca a svojím konaním prispeli k šetreniu elektrickou energiou v triedach, na chodbách i toaletách.  V prípade potreby, môžu na jej nehospodárne využívanie, upozorniť aj žiakov z iných tried. Aj napriek tomu, že nie je v našich silách ovplyvniť vývoj cien energií, môžeme sa pokúsiť aspoň o jej účelnejšie využívanie a šetrenie.

          • Biela pastelka - poďakovanie

          • Naša škola sa 23. septembra zapojila do celoslovenskej zbierky Biela pastelka. Podarilo sa nám vyzbierať 297,85 eurĎakujeme všetkým, ktorým nie je osud nevidiacich a slabozrakých ľahostajný a prejavili solidaritu a dobrú vôľu príspevkom. Vďaka patrí i našim dobrovoľníkom Matúšovi Brukovi a Matúšovi Trnkovi z 9. triedy. Okrem zbierky na našej škole prebehli aktivity, ktoré deťom pripomenuli, aký je zrak dôležitý. Zaujímavé pre deti bolo i Braillovo písmo. V rámci žilinského kraja sa vyzbieralo 20 993 eur. Napriek tomu, že hlavný zbierkový deň uplynul, prispieť môžete stále aj pomocou SMS na číslo 820 s ľubovoľným textom v hodnote 2€ alebo vložením ľubovoľného príspevku na účet Bielej pastelky číslo: SK23 1111 0000 0014 3025 8006.

          • Beh za zdravé srdce

          • Už tradične sa naša škola zapája do aktivity - Európsky týždeň športu.  Tento rok nebol výnimkou. Jej hlavným cieľom je motivovať žiakov  k zdravému pohybu a aktivite.  Naše pani učiteľky a žiaci  v rámci vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy v jednotlivých ročníkoch  našej školy uskutočnili aktivity  tohto významného obdobia  a behu za zdravé srdce. Pripomenuli si cieľ a posolstvo tohto  významného obdobia. Pohyb pre zdravie, zdravé srdce i dušu – nielen v rozhovoroch a prednáškach –   by mal byť súčasťou každodenného života.

          • Európsky deň jazykov

          •   V dňoch  od 26. 9. – 30. 9. 2022 sa na našej škole uskutočnil Európsky deň jazykov v rámci vyučovacích hodín slovenského, nemeckého a anglického jazyka. Na 1. stupni sa žiaci  formou prezentácií a rozhovorov oboznámili s množstvom jazykov, ktorými sa dorozumievajú ľudia v Európskych štátoch, ale aj celého sveta.  Dozvedeli sa informácie o jednotlivých štátoch, spoznali ich platiacu menu aj hlavné mestá. Formou vyučovacích aktivít sa žiaci zapájali do hier, kde mali možnosť využiť tieto informácie. Uvažovali nad  tým, prečo je dôležité učiť sa cudzie jazyky. Vyhľadávali rôzne slová v jazykoch štátov Európy. Žiaci  vytvorili 3D nástenku – Kamaráti z Európy. Na 2. stupni sa východiskovým mottom stala nástenka na prízemí s farebnými plagátmi symbolizujúcimi európske štáty a slová v ich oficiálnom jazyku. Vyučujúce ANJ čerpali väčšinou z oficiálnej stránky Európskeho dňa jazykov (eduworld.sk) a žiaci sa cez program Jazyková cesta naprieč Európou dozvedeli rôzne zaujímavosti o európskych jazykoch, riešili jazykolamy a vypočuli si nahrávky bežných komunikačných fráz (pozdravy, súhlasy, nesúhlasy). Vyskúšali si počítanie od 1 – 10 v rôznych cudzích jazykoch Európy, pozreli si video o pôvode všetkých jazykov a tiež absolvovali interaktívne cvičenia k videonahrávkam. Nechýbal ani kvíz, v ktorom na základe predmetu (suveníru) mali žiaci určiť, z ktorej krajiny pochádza. V rámci hodiny SJL si pozreli video, ako sa cudzinci učia slovenčinu, zopakovali si slovenské nárečia a formou skupinovej práce určovali, ako sa povie Slovensko v cudzích jazykoch. Deviataci formou krátkeho prieskumu oslovovali náhodných respondentov na ulici a skúmali, ktoré cudzie jazyky najviac rezonujú v pamäti ľudí. Takmer všetci si pamätali ruskú hymnu a vedeli s istotou povedať nejaké slovo v ruskom jazyku.

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33708