• Pre bezpečné prostredie v škole

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            V zmysle usmernení ministerstva školstva Vám prinášame základné pravidlá pre udržanie bezpečného prostredia v škole v novom školskom roku 2022/2023 po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a mimoriadnej situácie. 

            * Bezpríznakovosť - rodič predkladá/potvrdzuje pri nástupe žiaka do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) Písomné vyhlásenie o bezpríznakovostiV prípade, že rodič nepredloží/nepotvrdí „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“  žiak sa považuje za príznakového,  žiak je umiestnený do izolačnej miestnosti a bezodkladne je kontaktovaný rodič. 

            * Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom/rúškom - na základe aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR žiak ani zamestnanec školy nemusí mať v interiéri ani v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty. Z obavy o svoje zdravie môže aj naďalej žiak a zamestnanec mať dobrovoľne prekryté horné dýchacie cesty rúškom/respirátorom.

            * Ospravedlnenie neprítomnosti - podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka z dôvodu ochorenia na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri prerušení viac ako 5 vyučovacích dní z akéhokoľvek dôvodu rodič predkladá  „Potvrdenie o chorobe“ vydané písomne, emailom, telefonicky všeobecným lekárom pre deti a dorast.

            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede alebo vo viacerých triedach žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

            * Domáce samotestovanie - domáce samotestovanie sa realizuje preventívne, resp. podľa potreby. V prípade, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, rodič žiaka bezodkladne oznámi túto skutočnosť všeobecnému lekárovi, škole a žiak ostáva doma v izolácii.

            * Izolácia a karanténa - izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov.                            Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 / žiaci môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú.

            * Stravovanie - stravovanie v jedálni je umožnené len žiakom a zamestnancom. Výdaj jedál pre cudzích stravníkov je možné umožniť len výdajným okienkom bez možnosti konzumácie jedla v priestoroch školskej jedálne.

            * Mimoriadne prerušenie školského vyučovania - na základe rozhodnutia ministra školstva v období školského vyučovania môže riaditeľ školy poskytnúť žiakom jednej triedy alebo žiakom viacerých tried z dôvodu podozrenia na výskyt COVID-19 voľno viac ako päť dní so súhlasom zriaďovateľa. V prípade, že riaditeľ školy poskytne takéto voľno, bezodkladne to oznámi rodičom prostredníctvom webového sídla školy, triedni učitelia prostredníctvom Edupage, prípadne písomným oznámením resp. telefonicky.

            Pri mimoriadnom prerušení školského vyučovania v škole z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 alebo z iných dôvodov určených rozhodnutím ministra školstva prechádza trieda/triedy na dištančné vzdelávanie a riadi sa školským poriadkom pre dištančné vzdelávanie.

            Viac na https://www.minedu.sk/data/att/24327.pdf

          • Oznam - začiatok školského roka

          • Vážení rodičia, milí žiaci !

            Blíži sa začiatok nového školského roka, preto si dovoľujeme Vám oznámiť, že:  

            * slávnostné zahájenie školského roka 2022/2023  bude dňa 5. septembra 2022 (v pondelok), o 09:00 hodine v telocvični Základnej školy Dolná Tižina, 

            * pri príležitosti začínajúceho nového školského roka sa bude v pondelok 5. septembra, o 7:30 hod. v kostole sv. Michala Archanjela v Dolnej Tižine slúžiť svätá omša, na ktorú ste srdečne pozvaní,

            * stravovanie v školskej jedálni a činnosť v ŠKD budú zahájené od 6. septembra 2022.

            Žiaci na stravovanie sa môžu prihlásiť 5.septembra /v pondelok/ u svojho triedneho učiteľa alebo pomocou aplikácie www.strava.cz.

            S cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v škole, rodič pri nástupe žiaka do školy predloží škole Vyhlásenie o bezpriznakovosti nasledovne:

            * rodičia žiakov 2.- 9. ročníka potvrdením prostredníctvom EduPage,

            * rodičia žiakov 1. ročníka odovzdaním vypísaného tlačiva Písomné vyhlásenie o bezpriznakovosti ( tlačivo je k dispozícii tiež pri vstupe do budovy školskej jedálne).

      • Kontakty

        • Základná škola Dolná Tižina
        • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
        • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
        • 37812700
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje
    • Počítadlo návštev

      Počet návštev: 33703