• Rovesnícke vzdelávanie mladších žiakov

          • Pri príležitosti dňa učiteľov zrealizovali členovia žiackej rady deň rovesníckeho vzdelávania, ktorý mal byť odmenou pre naše pani učiteľky. Deň začal hneď ráno v zborovni, dievčatá zo 6. triedy sa postarali nielen o sladké prekvapenie, ale aj o príhovor, v ktorom v mene všetkých našich žiakov poďakovali pani učiteľkám za ich láskavý prístup, úsilie a svedomitú prácu.  A potom sa vybrali do tried, v ktorých zaujali svoje miesto učiteľov. Ich učeniu predchádzala vzorná príprava, na hodiny si nachystali nielen prezentácie, ale aj zaujímavé aktivity. Takéto vyučovanie bolo spestrením bežného školského dňa a páčilo  sa nielen vyučujúcim, ale i pani učiteľkám a ostatným žiakom.

          • Lyžiarsky výcvik

          • V tomto školskom roku sa nám podarilo opäť zrealizovať základný lyžiarsky výcvik v zjazdovom lyžovaní, tentokrát pre  žiakov 7. a 8. ročníka. Lyžiarsky výcvik sa uskutočnil  v lyžiarskom stredisku Vrátna dolina – Paseky, v dňoch 14. – 18. 3.2022, formou denného dochádzania. Výcviku sa zúčastnilo 20 siedmakov a 12 ôsmakov. Žiaci boli rozdelený do troch družstiev. Najlepšie družstvo pokročilých od začiatku zdolávalo  náročnejšiu  zjazdovku, družstvo mierne pokročilých lyžovalo na malom vleku a začiatočníci sa učili lyžovať na rovinatom teréne na malom vleku. Všetci žiaci sa počas lyžiarskeho výcviku  zdokonalili v technike zjazdového lyžovania  a viacerí z druhého a tretieho družstva v závere zdolali  aj náročnú zjazdovku. Na záver lyžiarskeho výcviku boli pre žiakov usporiadané lyžiarske preteky v slalome s nasledovnými výsledkami:

            1.Výsledková listina - pokročilí

            2.Výsledková listina - mierne pokročilí

            3.Výsledková listina - začiatočníci

          • Medzinárodný deň lesov

          • Medzinárodný deň lesov sme si pripomenuli 21. marca.  Les - to nie sú len stromy. V lese sa nachádza približne 80% svetovej suchozemskej biodiverzity. Lesy a lesnaté územia sú tvorené z približne 60 000 druhov drevín, sú domovom rôznych druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb či baktérií. Lesy majú tak nenahraditeľné miesto pri zachovaní biodiverzity, preto sa tento deň na našej škole niesol aj v tomto duchu. Aktivity boli zamerané na zvýšenie povedomia o lesoch, o ochrane lesov a udržateľnom rozvoji všetkých typov lesov. Pre žiakov bola pripravená špeciálna „zelená trieda“, ktorá predstavovala dažďové pralesy. Žiaci sa prostredníctvom prezentácie oboznámili s rozdielom medzi lesom a pralesom, zahrali sa kvíz na spoznávanie živočíchov žijúcich v tomto type krajiny a samozrejme, spomenutý bol aj význam všetkých lesov na Zemi. Neobyčajnú pozornosť sme venovali práve ochrane lesov, pretože ak chránime tento významný ekosystém, chránime nielen všetkých jeho obyvateľov, ktorí v ňom žijú a rastú, ale chránime tým predovšetkým aj seba. Veď len Amazonský dažďový prales vyprodukuje 20% všetkého kyslíka na Zemi, nehovoriac o tom, že každá štvrtá rastlina používaná na výrobu liekov, pochádza práve z dažďových pralesov.

          • Imatrikulácie prvákov

          • Dňa 23.03.2022  sa  uskutočnila slávnostná imatrikulácia žiakov prvého ročníka. Triedna učiteľka Mgr. Zuzana Kvočková slávnostne uviedla deti do vyzdobenej triedy a privítala  pani riaditeľku Mgr. Annu Trnkovú a pani zástupkyňu Mgr. Annu Hodoňovú. Potom sa deti postupne predstavili a preukázali svoje získané vedomosti – čítali slová, počítali príklady, spievali, tancovali a športovali. Po splnení všetkých činností a prečítaní sľubu prváka prebehla slávnostná imatrikulácia. Pani riaditeľka špeciálnou ceruzkou a osobným príhovorom pasovala prvákov, pani zástupkyňa s triednou pani učiteľkou obliekli deťom tričká, odovzdali Imatrikulačný list a medovníčky, ktoré deťom upiekla pani Mazaňová. Imatrikulácia bola pre deti príjemným spestrením školského života.

                                               

             

        • Rozprávkové čítanie
          • Rozprávkové čítanie

          • Milí naši kamaráti, máme tu Marec - mesiac knihy a s ním vám prinášame zopár čitateľských aktivít. Sprevádzať nimi vás budú dievčatá z mediálneho krúžku, ktoré si pre vás pripravili rozprávkové čítanie spojené so súťažnou úlohou. Možete sa tešiť na milé, zábavné, ale aj poučné čítanie, na konci ktorého si pozorne vypočujte zadanú úlohu. Tak neváhajte a zapojte sa aj vy! Príjemné sledovanie!

            Opice z našej police 

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody dňa 22. marca 2022 sa na našej škole uskutočnili rôzne environmentálne aktivity, ktorými si žiaci pripomenuli, že pitná voda na Zemi nie je nevyčerpateľným zdrojom. Žiaci Zeleného krúžku sa prihovorili svojim spolužiakom rozhlasovou reláciou o hlavných znečisťovateľoch vody a vyzvali svojich spolužiakov, aby prehodnotili svoje správanie k tejto vzácnej tekutine. Po rozhlasovej relácii navštívila žiakov v jednotlivých triedach 1. stupňa kamarátka Kvapka, ktorá im porozprávala o svojom poslaní na Zemi (rovesnícke čítanie). Jej návšteva bola spojená so symbolickou výzvou pre každého žiaka, aby modrou pastelkou vymaľoval kúsok z jej tela, a tak vyjadril svoje úsilie spojené so šetrením vody a jej znečisťovaním. Žiaci v tento deň prišli oblečení v modrom, na pitie si priniesli len čistú vodu a desiata bola bez obalu. Súčasťou environmentálnych aktivít bolo i čítanie s porozumením, prezentácie a pracovné listy na tému voda, vodné živočíchy a rastliny a dokonca aj hodina angličtiny sa niesla v duchu Svetového dňa vody. Zhotovili si geometrické teleso – kocku, ktorá zobrazovala životný cyklus žaby a zahrali sa pexeso na spoznávanie rýb. V tento deň sme sa na našej škole zapojili aj do súťaže „Filtrácia vody“, ktorú sme spojili s pokusmi o rozpustnosti látok vo vode. Veríme, že tento deň bol pre našich žiakov výnimočný a zanechal v nich pocit spolupatričnosti pri  riešení globálneho problému s vodou.

        • Ruženec s deťmi za pokoj vo svete
          • Ruženec s deťmi za pokoj vo svete

          • V mesiaci marec sme sa zapojili do výzvy Misijného diela detí na modlitbu ruženca za pokoj vo svete.

            Pápež František prosí deti o modlitbu : ,,Prosím o vašu modlitbu, a to nie iba za vašu rodinu a farnosť, ale aj za všetky rodiny na svete. Veľmi sa spolieham na vašu modlitbu. Koľko detí čaká na pomoc! Deti trpia vo vojnách. Modlime sa spolu, aby prestali nenávisti a rozbroje. Deti v mnohých krajinách musia pracovať, hladujú, nemajú lieky. Bez vašej modlitby je moja modlitba slabá.“

            Na hodinách náboženstva sme sa spolu modlili ruženec a mysleli sme na ľudí trpiacich vojnou na Ukrajine. Do tejto výzvy sa zapojilo 85 detí z IV., V., a VI. triedy.

          • Ponožková výzva

          • Čo je Ponožková výzva?

            Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Prečo ponožky?

            Rozdielne ponožky sa stali symbolom Svetového dňa Downovho syndrómu, pretože chromozóm má tvar ponožky.

            Dátum 21.3. je tiež symbolický, lebo ľudia s Downovým syndrómom majú o jeden 21. chromozóm naviac. Majú tri namiesto dvoch.

            Výzva je určená všetkým, ktorí chcú prejaviť solidaritu a podporiť ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny. Dáte tým najavo súhlas s tvrdením, že ľudská jedinečnosť robí tento svet krajším, pestrejším, zaujímavejším a inšpirujúcim.

            Ako sa môžete zapojiť? Stačí, ak si 21. marca obujete do školy dve odlišné ponožky, prípadne sa odfotíte a zazdieľate fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva.

            Takto spolu dokážeme posolstvo šíriť ďalej.

            Ak vás téma zaujala, tak sa viac dozviete na tomto linku: https://ponozkovavyzva.sk

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Umelecký prednes je prostriedkom na vyjadrenie vlastných pocitov, záujmov, názorov a postojov prostredníctvom zvolených literárnych textov a vlastného rečového prejavu. Takáto je recitačná súťaž Hviezdoslavov Kubín, konaná každoročne už po dlhé obdobie. V tomto školskom  roku sa školské kolo na I. stupni uskutočnilo 10.2.2022. Zúčastnilo sa 13 žiakov. Na II. stupni školské kolo konalo online formou, ktorého sa zúčastnilo 19 žiakov. Porota ocenila žiakov v prednese poézie nasledovne: I. kategória:1.miesto: Karolínka Bačinská 2.B,  2. miesto: Ninka Chovanculiaková  IV.,  3. miesto: Zuzanka Ždánska IV. II. kategória: 1.miesto: Matej Ugor V., 2.miesto: Ondrej Šmehil V., 3.miesto: Nina Bačinská V., III. kategória: 1.miesto: nebolo udelené, 2.miesto: Katarína Gelačáková, Dominika Ždánska IX.., 3.miesto: Tomáš Ždánsky VII., V  prednese prózy sa žiaci umiestnili nasledovne:  I. kategória: 1.miesto: Alžbeta Kňazeová II.B., II. kategória:  1.miesto: Jana Kvočková VI. Víťazom gratulujeme,  prajeme veľa úspechov v okresnom kole!

             

          • Aj takto sa učíme geografiu

          • Aby naši žiaci neboli len pasívnymi prijímateľmi informácii, bola pre nich na hodinu geografie pripravená zaujímavá úloha – stvárnenie obyvateľov Ázie. Tejto úlohy sa veľmi pekne zhostili niektorí žiaci 6. ročníka. Žiaci si vopred sami naštudovali informácie o niektorých národoch Ázie a podľa toho prispôsobili svoje oblečenie. Na chodbách školy ste sa tak mohli stretnúť s gejšami z Japonska, Rusom v kožuchu, Indkami, mongolským lovcom, Kazachstáncom, zberačkou čaju z Taiwanu či Viatnamkami z ryžových polí. Žiaci si na tejto hodine spájali súvislosti ich výzoru s prírodnými podmienkami, náboženstvami, tradíciami alebo všeobecne socioekonomickými pomermi Ázie. Každý žiak spolu s mapou odprezentoval svoj kostým a vzhľad, čím sa na hodine uplatnilo aj rovesnícke vzdelávanie. Žiaci tak spoznali nových ľudí a nové kultúry najväčšieho svetadiela na Zemi.

          • Za Vaše 2% Vám ďakujeme

          • Vážení rodičia a priatelia školy, budeme veľmi radi, ak sa rozhodnete podporiť naše úsilie pri práci s Vašimi deťmi  a venujete 2 % z Vašich daní Rodičovskému združeniu pri ZŠ Dolná Tižina

            Vaše 2 % nám môžu pomôcť pri skvalitňovaní výchovno-vzdelávacieho procesu a vybavení školy. Pre správne zaslanie Vašich 2% z daní:                     

            - požiadajte Vášho zamestnávateľa o vydanie Potvrdenie o zaplatení dane,

            - vyplňte tlačivo Vyphlásenie o poukázaní 2% dane,

            - vyplnené tlačivo spolu s potvrdením doručte daňovému úradu podľa Vášho trvalého bydliska do 30. apríla 2022 alebo odovzdajte našej základnej škole do 13. apríla 2022

                                                          

               Ďakujeme

          • Predchádzanie chorobám

          • Zdravie – v súčasnej dobe najčastejšie spomínané slovo. Čo je vlastne zdravie, zdravý životný štýl ?– slová, ktoré deti veľmi dobre poznajú,  no dôležitejšie je,  aby tomu aj rozumeli.   Ľudské zdravie, zdravý životný štýl, kvalita života sú pojmy, ktorých vývoj a stav je trvalo spojený so zodpovednosťou k ich vytváraniu a ochrane. Preto je dôležité, aby sme si neustále pripomínali ako predchádzať chorobám. So žiakmi prvého stupňa sme si spoločnými rozhovormi, navodením situácií, a krátkymi aktivitami  preskúšali a precvičili vedomosti, ako predchádzať chorobám. Už vedia, že nie je všetko len zdravá strava, pohyb na vzduchu, no dôležité sú aj pravidelné lekárske prehliadky, pravidelná dôkladná osobná hygiena, hygiena okolia, starostlivosť o telo i dušu. Lebo "Zdravie je najcennejším bohatstvom".(Ralph Waldo Emerson)

          • Geografická olympiáda

          • Dňa 17.2.2021 prebehlo Okresné kolo Geografickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo online formou prostredníctvom internetovej stránky www.onlineolympiady.sk. Test sa skladal z dvoch častí. V prvej časti žiaci vypracovávali teoretické otázky, druhá časť sa skladala z praktických otázok, ktoré súťažiaci vypracovali pomocou atlasu. Súťažiaci mali na vypracovanie 90 minút a celkový počet bodov, ktoré mohli dosiahnuť, bolo 100 bodov. V kategórii F boli úspešnými riešiteľmi všetci zúčastnení žiaci: T. Ždánsky - 84 bodov, J. Kvočková – 82 bodov, T. Ďurina – 76 bodov. V kategórii G bol úspešným riešiteľom Mateo Moravec z 5. triedy –  68 bodov. Napriek priebežnému prerušovaniu prezenčného vzdelávania dosiahli všetci súťažiaci veľmi dobré výsledky. Všetkým zúčastneným gratulujeme a za reprezentáciu školy ďakujeme.

          • Ypsilon – slovina je hra

          • Vo štvrtok 24. februára sme vyhodnotili súťaž Ypsilon – slovina je hra. Pekné farebné úlohy s dopĺňaním hlások, tvorbou slov a viet riešilo 9. decembra 2021  spolu 23 žiakov 1. – 4. ročníka a tiež dve šiestačky. Súťažiaci dosiahli 85 – 100% úspešnosť. Najvyššie percentá dosiahli: Viera Rybárová, I. trieda, Alžbeta Kňazeová, II. B trieda a Jana Kvočková, VI. trieda. Všetci súťažiaci dostali krásny diplom a pero. Dúfame, že táto súťaž získa  popularitu aj u žiakov vyšších ročníkov.

          • Výdaj Ag-samotestov

          • Vážení rodičia,
            oznamujeme Vám, že ďalšiu sadu 5 ks Ag-samotestov si môžete vyzdvihnúť protipodpisu v riaditeľni školy v dňoch: 24. a 25.02.2022 v čase 11:00 – 15:00 hod.

          • Prerušenie prezenčného vzdelávania 8. triedy

          • Na základe hlásenia pozitívneho výsledku Ag samotestu žiaka 8. triedy a po usmernení RÚVZ v Žiline sú žiaci 8. triedy povinní  dodržiavať karanténne opatrenia z dôvodu úzkeho kontaktu s pozitívne testovanou osobou od 22.02.2022 do 26.02.2022 (vrátane). V týchto dňoch bude vzdelávanie žiakov 8. triedy realizované dištančnou formou. 

          • Prerušenie činnosti ŠKD

          • Vážení rodičia !

            Oznamujeme Vám, že v dňoch 17.02.18.02.2022 bude z organizačných dôvodov a so súhlasom zriaďovateľa prerušená činnosť ŠKD. Za pochopenie ďakuje vedenie školy.

          • Prerušenie prezenčného vzdelávania v 8. triede

          • Na základe hlásenia pozitívneho výsledku Ag samotestu žiaka 8. triedy a po usmernení RÚVZ v Žiline sú žiaci 8. triedy povinní  dodržiavať karanténne opatrenia z dôvodu úzkeho kontaktu s pozitívne testovanou osobou od 14.02.2022 do 16.02.2022 (vrátane). V týchto dňoch bude vzdelávanie žiakov 8. triedy realizované dištančnou formou. 

          • Prerušenie prezenčného vzdelávania v 5. triede

          • Na základe hlásenia pozitívneho výsledku Ag samotestu žiaka 5. triedy a po usmernení RÚVZ v Žiline sú žiaci 5. triedy povinní  dodržiavať karanténne opatrenia z dôvodu úzkeho kontaktu s pozitívne testovanou osobou od 11.02.2022 do 16.02.2022 (vrátane). V týchto dňoch bude vzdelávanie žiakov 5. triedy realizované dištančnou formou. 

          • Z aktualizovaného školského semaforu

          • Podľa najnovšej aktualizácie školského semaforu výnimku z karantény v prípade výskytu osoby pozitívnej na ochorenie COVID-19 v škole, v školskom zariadení a pri mimovyučovacích aktivitách si môžu uplatniť:

             žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 za posledných 180 dní na základe pozitívneho výsledku:

               - Ag samotestu a po ukončení izolácie, ktorá bola pod dohľadom všeobecného lekára pre deti a dorast.

               Rodič v takomto prípade môže škole a pri mimovyučovacích aktivitách predložiť „Čestné vyhlásenie o pozitivite antigénového samotestu na ochorenie COVID-19 a o absolvovaní izolácie“ (Príloha 4a) 

               - Ag testu vykonaného v MOM alebo u všeobecného lekára pre deti a dorast (pokiaľ to lekár vie zabezpečiť),

               - PCR testu.

            kompletne zaočkovaní žiaci alebo žiaci kompletne zaočkovaní a zároveň majú posilňovaciu (booster) dávku.  Za žiaka môže rodič oznámiť škole výnimku z karantény predložením „Oznámenie o výnimke z karantény (Príloha č.2).

            Všeobecný lekár pre deti a dorast nevydáva potvrdenie o výnimke z karantény.

            Pokiaľ bol žiak v izolácii na základe pozitívneho výsledku Ag samotestu, dôrazne odporúčame pri návrate do školy (večer alebo ráno pred nástupom) absolvovanie Ag samotestu, aby sa minimalizovalo riziko prenosu nákazy na pôdu školy. Žiak nastupuje do školy iba v prípade negatívneho výsledku Ag samotestu.

            Pri návrate do školy sa nevyžaduje potvrdenie o ukončení izolácie od lekára, rodič predloží iba „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ (Príloha č.1).

            Žiak po návrate z izolácie necvičí na telesnej a športovej výchove (nevykonáva fyzickú aktivitu) v priebehu 5 dní, počas ktorých má nosiť respirátor FFP2/ rúško.  Je dôrazne odporúčané, aby tento žiak mal po ukončení izolácie 10 dní pokojový režim a postupný návrat k fyzickej aktivite z dôvodu dostatočného zotavenia po prekonaní ochorenia COVID-19.

            Aktualizovanú verziu nájdete na webovom sídle: https://www.minedu.sk/data/att/21980.pdf

            Príloha č.1 - Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

            Príloha č.2 -  Oznámenie o výnimke z karantény

            Príloha č.4a - Čestné vyhlásenie o pozitivite Ag samotestu

             

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 35450