• Beh za zdravé srdce

          • Už tradične sa naša škola zapája do aktivity - Európsky týždeň športu.  Tento rok nebol výnimkou. Jej hlavným cieľom je motivovať žiakov  k zdravému pohybu a aktivite.  Naše pani učiteľky a žiaci  v rámci vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy v jednotlivých ročníkoch  našej školy uskutočnili aktivity  tohto významného obdobia  a behu za zdravé srdce. Pripomenuli si cieľ a posolstvo tohto  významného obdobia. Pohyb pre zdravie, zdravé srdce i dušu – nielen v rozhovoroch a prednáškach –   by mal byť súčasťou každodenného života.

          • Európsky deň jazykov

          •   V dňoch  od 26. 9. – 30. 9. 2022 sa na našej škole uskutočnil Európsky deň jazykov v rámci vyučovacích hodín slovenského, nemeckého a anglického jazyka. Na 1. stupni sa žiaci  formou prezentácií a rozhovorov oboznámili s množstvom jazykov, ktorými sa dorozumievajú ľudia v Európskych štátoch, ale aj celého sveta.  Dozvedeli sa informácie o jednotlivých štátoch, spoznali ich platiacu menu aj hlavné mestá. Formou vyučovacích aktivít sa žiaci zapájali do hier, kde mali možnosť využiť tieto informácie. Uvažovali nad  tým, prečo je dôležité učiť sa cudzie jazyky. Vyhľadávali rôzne slová v jazykoch štátov Európy. Žiaci  vytvorili 3D nástenku – Kamaráti z Európy. Na 2. stupni sa východiskovým mottom stala nástenka na prízemí s farebnými plagátmi symbolizujúcimi európske štáty a slová v ich oficiálnom jazyku. Vyučujúce ANJ čerpali väčšinou z oficiálnej stránky Európskeho dňa jazykov (eduworld.sk) a žiaci sa cez program Jazyková cesta naprieč Európou dozvedeli rôzne zaujímavosti o európskych jazykoch, riešili jazykolamy a vypočuli si nahrávky bežných komunikačných fráz (pozdravy, súhlasy, nesúhlasy). Vyskúšali si počítanie od 1 – 10 v rôznych cudzích jazykoch Európy, pozreli si video o pôvode všetkých jazykov a tiež absolvovali interaktívne cvičenia k videonahrávkam. Nechýbal ani kvíz, v ktorom na základe predmetu (suveníru) mali žiaci určiť, z ktorej krajiny pochádza. V rámci hodiny SJL si pozreli video, ako sa cudzinci učia slovenčinu, zopakovali si slovenské nárečia a formou skupinovej práce určovali, ako sa povie Slovensko v cudzích jazykoch. Deviataci formou krátkeho prieskumu oslovovali náhodných respondentov na ulici a skúmali, ktoré cudzie jazyky najviac rezonujú v pamäti ľudí. Takmer všetci si pamätali ruskú hymnu a vedeli s istotou povedať nejaké slovo v ruskom jazyku.

        • Zber papiera
          • Zber papiera

          • Milí žiaci a rodičia! V dňoch 03.10.2022 - 07.10.2022 bude na našej škole prebiehať Zber papiera. Starý nepotrebný papier, noviny, časopisy a reklamné letáky môžete priniesť do základnej školy počas celého týždňa, v čase od 7:30 hod. do 15:00 hod. Do zberu papiera už nepatria kartóny a lepenky. Balíky obsahujúce kartóny a lepenky nebudú prevzaté. Zberom starého papiera podporíte nielen našu školu, ale prispejte aj k ochrane životného prostredia.

          • Poďakovanie

          • Správa NP Malá Fatra vo Varíne ďakuje všetkým, ktorí sa 23.9.2022 zapojili do výzvy MŽP SR „Čisté Slovensko“ - čistenie brehov rieky Varínky, vrátane našich žiakov 7. a 8. ročníka, pani učiteliek. Viac o priebehu podujatia v tlačovej správe.

          • Jesenná výstava ovocia, zeleniny a lesných plodov

          • Prišla jeseň. Pre niekoho možno najkrajšie a najmalebnejšie obdobie v roku. Má rada žltú, červenú, oranžovú. A ako rada zasypáva všetko zlatom! Nemožno neobdivovať krásu, ktorú nám dáva jesenná príroda. Jej dary – jesenné plody, ktoré dozrievajú v záhradách, v lesoch a na lúkach sme si chceli pripomenúť na našej škole malou jesennou výstavou. Žiaci si na nej mohli prezrieť rôzne druhy zeleniny, ovocia, lesných krov i húb. Mohli pozorovať ako rastie paprika i paradajky, vyhľadať si základné informácie v atlase húb a porovnať veľkosť, tvar i farbu rôznych druhov ovocia a zeleniny. Okrem toho si žiaci pripomenuli aj to, že ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto. Obsahuje veľké množstvo obsahu vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších dôležitých látok, ktoré priaznivo ovplyvňujú fyziologické procesy v našom organizme. Výstava žiakov veľmi zaujala a u mnohých svojimi pestrými farbami vyčarila krásny úsmev na tvári, keď vstúpili do budovy školy. Zahriala pri srdiečku poslednými teplými farbami a zlepšila ich náladu.

          • Privítali sme nový školský rok

          • Skončili letné prázdniny, je tu september a s ním i začiatok nového školského roka 2022/2023.  Na jeho slávnostnom otvorení sme sa opäť zišli oddýchnutí, pekne vyobliekaní v telocvični našej školy 5. septembra 2022. Potešilo nás, že tento školský rok sme mohli opäť privítať spoločne, bez mimoriadnych obmedzení a opatrení i milé kultúrne vystúpenie našich žiakov, Alžbetky Kňazeovej a Matúška Zichu. V príhovoroch pani riaditeľky Mgr. Anny Trnkovej  i predstaviteľov našich obcí, pani starostky obce Dolná Tižina Ing. Ľubice Ďuricovej a pána starostu obce Stráža Jána Poliaka, zaznelo i prianie pevného zdravia, úspešného školského roka 2022/2023 a čo najviac prezenčného vzdelávania. Vyvrcholením otvorenia nového školského roka bolo slávnostné privítanie nových žiakov, prváčikov.

          • Pre bezpečné prostredie v škole

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            V zmysle usmernení ministerstva školstva Vám prinášame základné pravidlá pre udržanie bezpečného prostredia v škole v novom školskom roku 2022/2023 po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 a mimoriadnej situácie. 

            * Bezpríznakovosť - rodič predkladá/potvrdzuje pri nástupe žiaka do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) Písomné vyhlásenie o bezpríznakovostiV prípade, že rodič nepredloží/nepotvrdí „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“  žiak sa považuje za príznakového,  žiak je umiestnený do izolačnej miestnosti a bezodkladne je kontaktovaný rodič. 

            * Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom/rúškom - na základe aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR žiak ani zamestnanec školy nemusí mať v interiéri ani v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty. Z obavy o svoje zdravie môže aj naďalej žiak a zamestnanec mať dobrovoľne prekryté horné dýchacie cesty rúškom/respirátorom.

            * Ospravedlnenie neprítomnosti - podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka z dôvodu ochorenia na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri prerušení viac ako 5 vyučovacích dní z akéhokoľvek dôvodu rodič predkladá  „Potvrdenie o chorobe“ vydané písomne, emailom, telefonicky všeobecným lekárom pre deti a dorast.

            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede alebo vo viacerých triedach žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.

            * Domáce samotestovanie - domáce samotestovanie sa realizuje preventívne, resp. podľa potreby. V prípade, že žiak mal pozitívny výsledok antigénového samotestu, rodič žiaka bezodkladne oznámi túto skutočnosť všeobecnému lekárovi, škole a žiak ostáva doma v izolácii.

            * Izolácia a karanténa - izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov.                            Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 / žiaci môžu použitie respirátora nahradiť rúškom.

            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú.

            * Stravovanie - stravovanie v jedálni je umožnené len žiakom a zamestnancom. Výdaj jedál pre cudzích stravníkov je možné umožniť len výdajným okienkom bez možnosti konzumácie jedla v priestoroch školskej jedálne.

            * Mimoriadne prerušenie školského vyučovania - na základe rozhodnutia ministra školstva v období školského vyučovania môže riaditeľ školy poskytnúť žiakom jednej triedy alebo žiakom viacerých tried z dôvodu podozrenia na výskyt COVID-19 voľno viac ako päť dní so súhlasom zriaďovateľa. V prípade, že riaditeľ školy poskytne takéto voľno, bezodkladne to oznámi rodičom prostredníctvom webového sídla školy, triedni učitelia prostredníctvom Edupage, prípadne písomným oznámením resp. telefonicky.

            Pri mimoriadnom prerušení školského vyučovania v škole z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia COVID-19 alebo z iných dôvodov určených rozhodnutím ministra školstva prechádza trieda/triedy na dištančné vzdelávanie a riadi sa školským poriadkom pre dištančné vzdelávanie.

            Viac na https://www.minedu.sk/data/att/24327.pdf

          • Oznam - začiatok školského roka

          • Vážení rodičia, milí žiaci !

            Blíži sa začiatok nového školského roka, preto si dovoľujeme Vám oznámiť, že:  

            * slávnostné zahájenie školského roka 2022/2023  bude dňa 5. septembra 2022 (v pondelok), o 09:00 hodine v telocvični Základnej školy Dolná Tižina, 

            * pri príležitosti začínajúceho nového školského roka sa bude v pondelok 5. septembra, o 7:30 hod. v kostole sv. Michala Archanjela v Dolnej Tižine slúžiť svätá omša, na ktorú ste srdečne pozvaní,

            * stravovanie v školskej jedálni a činnosť v ŠKD budú zahájené od 6. septembra 2022.

            Žiaci na stravovanie sa môžu prihlásiť 5.septembra /v pondelok/ u svojho triedneho učiteľa alebo pomocou aplikácie www.strava.cz.

            S cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v škole, rodič pri nástupe žiaka do školy predloží škole Vyhlásenie o bezpriznakovosti nasledovne:

            * rodičia žiakov 2.- 9. ročníka potvrdením prostredníctvom EduPage,

            * rodičia žiakov 1. ročníka odovzdaním vypísaného tlačiva Písomné vyhlásenie o bezpriznakovosti ( tlačivo je k dispozícii tiež pri vstupe do budovy školskej jedálne).

          • Prianie na prázdniny

          • Všetkým zamestnancom a žiakom školy  krásne, v zdraví prežité, na zážitky bohaté a na načerpanie novej energie dostatočne dlhé prázdniny a dovolenky praje vedenie školy.

          • Spomienkové video deviatakov

          • Tak, ako každý rok aj tento opustili brány našej školy deviataci. Rozlúčili sa so školou, do ktorej deväť rokov ráno, čo ráno smerovali ich kroky a pred nimi sa už otvára nová etapa života v podobe štúdia na strednej škole. Spoločne im želáme úspešný štart na novej škole, veľa dobrých kamarátov, správnych rozhodnutí a veselých zážitkov!     

             https://www.youtube.com/watch?v=Iql-NhkdC10 

          • Rodina - výtvarná súťaž

          • Mesiace máj a jún sa už tradične spájajú so sviatkami oslavujúcimi rodinu. Deň matiek, Deň rodiny a Deň otcov si právom zasluhujú našu pozornosť. Naša škola ku koncu školského roka usporiadala výtvarnú súťaž na tému rodina. Zapojili sa najmä deti z 1. stupňa, no súťaž zaujala i niektorých starších žiakov. Prváci sa zapojili takmer všetci. Do svojich výkresov dali naozaj všetko. Ťažko sa vyberali len traja najlepší. Práce hodnotili dievčatá zo žiackej školskej rady. Na 1. mieste sa umiestnila Karin Poliak, na 2. Vivien Kalabová a na 3. Michael Rafael Solenský. Tretiaci sa zapojili ukážkovo. Žiaci 3.B vytvorili nádherné spoločné dielo. Žiaci 3. A maľovali na veľké výkresy. Mali to prepracované do detailov a porota sa veru zapotila pri výbere tých najlepších. Mnohé práce boli doslova dojímavé. Na 1. mieste sa umiestnila Veronika Maťková, druhý bol Lukáš Pagáč a tretia Tiana Jaroščiaková. Z piatej triedy sa zapojili 9 žiaci. Udelili sme len jedno miesto pre Ninu Bačinskú. Siedmaci prispeli tromi prácami, kde sa sme ocenili Barboru Zichovú. Jej práca bola krásna a smutná zároveň a reflektovala udalosti posledných mesiacov. Veríme, že i touto našou súťažou sme podporili myšlienku o nezastupiteľnej úlohe rodiny. Dobrá rodina je totiž základom dobrej spoločnosti.  

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • 30. júna 2022 sme sa rozlúčili so školským rokom 2021-2022. V telocvični školy sme všetci spoločne zhodnotili končiaci sa školský rok, zážitky, dosiahnuté výchovnovzdelávacie výsledky i úspechy. Poďakovali sa všetkým pedagogickým zamestnancom  za ich obetavú prácu, zriaďovateľovi školy a ostatným partnerom školy za všestrannú pomoc a spoluprácu. Odmenili sme žiakov, ktorí nám svojimi úspechmi robili radosť a šírili dobré meno našej škole i našim obciam. K odmeňovaniu sa pridali i pani starostka Ing. Ľ. Ďuricová a pán starosta zo Stráže a odovzdali mimoriadnu odmenu (tablet) najlepšiemu žiakovi I. stupňa a najlepšiemu žiakovi II. stupňa. Rozlúčili sme sa s prianím príjemných, dostatočne dlhých a v zdraví prežitých letných prázdnin.

          • Piataci na koncoročnom výlete

          • Cieľom koncoročného výletu piatakov boli blízke Jánošíkove diery. Po krátkej ceste autobusom sme sa vybrali z centra k hotelu Diery. Chodník vedúci celými Dolnými dierami z Bieleho potoka v Terchovej k dreveniciam na Podžiari bol nenáročný, no plný prírodných krásNiektorí žiaci absolvovali túto trasu prvýkrát, pre iných to bol známy chodníček. Napriek horúčave sa tu držal studený vzduch, vďaka ktorému sme túto trasu prešli v ideálnych podmienkachNasledoval presun od chát do Štefanovej na parkovisko, kde nás čakala odmena v podobe objednanej pizze, ktorá bola skvelou bodkou za vydareným výletom. 

        • IT Fitness Test 2022
          • IT Fitness Test 2022

          • V mesiaci jún 2022 sa žiaci našej školy zúčastnili testovania digitálnych zručností z oblasti IT. Testovania sa zúčastnili žiaci 7.-9. ročníka, ktorí 28. júna 2022 boli prítomní v škole – 59 žiakov. Na vypracovanie úloh mali 45 minút až 1 hodinu.  Test bol zameraný na zistenie úrovne základných i pokročilejších znalostí a vedomostí v oblasti IT, kompetencií v oblasti vytvárania a prezentovania informácií a praktických zručností pri hľadaní a spracovaní informácií z internetu. Test pre základné školy pozostával z 20 otázok z týchto IT oblastí: Internet, Bezpečnosť a počítačové systémy, Kolaboratívne nástroje a sociálne siete, Kancelárske nástroje a komplexné úlohy. Po vyhodnotení testu sa žiakom zobrazil celkový percentuálny výsledok ako aj percentuálne zhodnotenie každej skúmanej oblasti vrátane slovného hodnotenia. Žiakom bol zároveň zaslaný certifikát o dosiahnutom výsledku na ich školský e-mailový účet. Tí žiaci, ktorí získali v testovaní 50% a viac boli automaticky zaradení do súťaže o hodnotné ceny. Výsledky žrebovania súťaže o hodnotné vecné ceny budú vyhlásené až po skončení súťaže a to po 31. júli 2022.     

            Nadpriemernú úroveň IT znalostí a zručností (80 - 94%) dosiahli:

            Tibor Ďurina (7.), Laura Mintúchová (7.), Šimon Kňaze (8.), Dominika Ždánska (9.), Natália Kubalová (9.)

            Priemernú až mierne nadpriemernú úroveň IT znalostí a zručností (50 – 79 %) dosiahlo ďalších 32 žiakov.

            Vzhľadom na to, že testy sú náročné, môžeme byť s ich vedomosťami a zručnosťou práce s digitálnymi technológiami spokojní.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Dolná Tižina, podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní      ( školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, poskytuje na deň 29.06.2022 žiakom 1.- 9. ročníka Základnej školy Dolná Tižina z prevádzkových dôvodov ( hlásená celodenná odstávka elektrickej energie ) riaditeľské voľno. V tento deň nebude v prevádzke ani školská jedáleň, ani školský klub detí. 

          • Olympíjsky deň

          • Dňa 16.06.2022 sa uskutočnil Olympíjsky deň - 13. ročník v Tepličke nad Váhom. Tohto športového dňa sa zúčastnili aj žiaci našej školy a darilo sa im výborne. V behu sa umiestnili nasledovne: Dominika Buchtová (2.B) - 3. miesto, Mathias Bačinský ( 4.roč.) - 2. miesto, Matej Maťko (3.B) - 3. miesto, Vanessa Bačinská (6.roč.) - 3. miesto, Marco Moravec (9.roč.) - 2. miesto, Damian Muráň (9. roč.) - 3. miesto. Po behu nasledovali atletické stanovištia, kde si žiaci zmerali svoje sily a obratnosť v tímoch. Naše tími tvorili : "Draci" - Milan Maťko(1.roč.), Peter Kampa(2.A), Terézia Šušoliaková(2.A), Dominika Buchtová(2.B), Karin Staňová(3.A), Matej Maťko(3.B), Lucia Trnková(4.roč.), Masthias Bačinský(4.roč) si po splnení všetkých atletických disciplín vybojovali 3. miesto. Druhý tím "Vlci" - Sebastián Brezáni(5.roč.), Vanessa Bačinská, Lívia Chabadová, Marko Franek(6.roč.), Nina Sotolárová(7.roč.), Marco Moravec, damian Muráň(9.roč.) získali 2. miesto. Bolo veľmi pekné sledovať spoluprácu našich tímov a vzájomné povzbudzovanie. Bolo vidieť, že spoločnými silami veľa dokážeme. Výhercom ďakujeme a prajeme veľa športových úspechov. 

          • Dlaň dokorán

          • Aj naša škola zareagovala na celoslovenskú výzvu „DLAŇ DOKORÁN“ – spojiť svoje obkreslené ruky s napísanými dobrými skutkami a pridať ich k reťazi vytvorenej ďalšími školami a ukázať aj takto, že dobro, nezištnosť, ochota a ľudskosť ešte stále sú, len čakajú na správny čas. 

            Našou 24,8 m dlhou reťazou dobrých skutkov sme sa pripojili k ďalším 159 školám a vytvorili reťaz dobrých skutkov dlhú 3 920 metrov. Bude to stačiť na zápis do knihy rekordov ? Držíme palce.

          • Oznam pre stravníkov ŠJ

          • 29. a 30. júna 2022 sa pre žiakov ZŠ Dolná Tižina nevarí. 

            Preplatky stravného sa presúvajú do nového školského roku 2022/2023. Žiakom 9. ročníka sa prevedú na účet alebo na súrodencov.

            Vedúca ŠJ Dolná Tižina

          • Koncoročný výlet žiakov 7. ročníka

          • Po dvoch školských rokoch bez výletu sa konečne podarilo siedmakom absolvovať prvý spoločný výlet. Po príchode do Piešťan nás privítali pracovníci vzdelávacieho centra Elektrárne a oboznámili nás s programom. Žiaci sa premenili na elektrikárov - začiatočníkov.: odizolovanie drôtikov, ohýbanie, zapajánie gombíkovej batérie či diódy nerobili problém. Každý si vyrobil vlastnú elektronickú hru v podobe kvízu. Po tvorivej aktivite sme sa oboznámili s históriou a princípom fungovania dízlovej elektrárne. Plní nových informácií sme si pozreli mesto Piešťany. Pri Kolonádovom moste sme nastúpili na loď, ktorá nás odviezla po Váhu k Sĺňave a vtáčiemu ostrovu. Prvýkrát sme mali možnosť zahrať si nahaňáčku s čajkami. Po plavbe sme si prezreli kúpeľný ostrov s voliérami pávov a bažantov, navštívili sme najstaršiu cukráreň a prešli sa nádherným parkom s fontánami. Čas strávený na výlete posilnil ducha a spoločné zážitky si určite radi zopakujeme na ďalšom výlete či exkurzii.

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 35474