• Veľkonočné hľadanie vajíčok

          • Pred veľkonočnými prázdninami sme si pre deti v našom ŠKD pripravili zábavné hľadanie kraslíc. Počasie nám prialo a tak sme mohli túto milú aktivitu realizovať v našej záhrade za školou.  Úlohou pre deti bolo nájsť maľované vajíčko so sladkou odmenou. Deti sa do hľadania pustili skutočne s veľkou chuťou a všetky vajíčka našli asi za pol hodinu. Pekným momentom bolo, že deti, ktoré našli  vajíčok viac, sa podelili  s deťmi, ktoré nemali  toľko šťastia  a tak  boli všetci spokojní. Táto aktivita nás príjemne naladila na nadchádzajúce sviatky a voľné dni.

          • Merec - Mesiac knihy v ŠKD

          • Marec bol mesiacom knihy i v našom ŠKD. Po dohode s milou pani knihovníčkou sme mohli s deťmi navštíviť obecnú knižnicu, v ktorej nám pekne vysvetlila  ako to v takej knižnici funguje. Deti si mohli v príjemnom prostredí obecnej knižnice posedieť a prezrieť ponuku kníh. Mali tiež možnosť sa do knižnice zapísať a mnohé z nich to aj hneď využili, aby si mohli domov požičať knihu, ktorú objavili. Rozprávali sme sa o tom, aké dôležité je pre deti čítať a ako môžu cez knihy spoznávať mnohé nové veci a svety. Deti sa po návšteve poďakovali za príjemný zážitok, domov si  zobrali novú knihu a niektoré z nich aj nový zážitok, keďže v knižnici ešte neboli.

          • Vyučovanie vlastivedy v kostole

          • Žiaci 3. ročníka počas hodiny vlastivedy a preberanej témy Historické pamiatky v našej obci navštívili kostol sv. Michala archanjela z roku 1875. Pán farár žiakom porozprával o jeho histórií, boli sme pozrieť zvony vo veži a pán organista nám aj krásne zahral a poukazoval celý orgán. Deti v rámci prípravy na prvé sväté prijímanie spoznali kostol aj z inej stránky a odchádzali odtiaľ s množstvom nových zážitkov.

          • Návšteva obecnej knižnice

          • Žiaci z 3.A a 3.B navštívili knižnicu a aj takýmto spôsobom si rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám a čitateľskú gramotnosť. Medzi aktívnymi čitateľmi obecnej knižnice v Dolnej Tižine sú aj žiaci našej školy, ktorí si môžu vyberať z množstva nových detských kníh, encyklopédií a rozprávok. Deti si počas prehliadky knižnice prelistovali veľa kníh. O tom, ako funguje knižnica im porozprávala pani knihovníčka Adamovská. Ochotne im odpovedala na ich zvedavé otázky a dozvedeli sa, ako sa môžu stať čitateľmi a kedy si môžu prísť požičať obľúbenú knižku.

          • Európsky týždeň financií

          • V rámci Európskeho týždňa financií sa žiaci 7. – 9.ročníka  prvýkrát zapojili do súťaže s názvom: Európsky kvíz o peniazoch. Žiaci súťažili v 6 skupinách prostredníctvom platformy Kahoot. Po začiatočných technických problémoch sa úspešne prelúskali 10 úlohami. Body boli prideľované aj za správnosť a aj za rýchlosť odpovede. Kvíz je zameraný na zlepšenia finančnej gramotnosti, ktorý organizuje Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Finančné vzdelávanie má veľký význam, nakoľko schopnosť spravovať osobné financie je dôležitá pre každého, najmä však pre mladých ľudí. 

             

          • Marec - mesiac knihy

          • Marec – prvý jarný mesiac, ktorý sa spája nielen s príchodom slnečných dní či prvých prác v záhradkách, ale najmä s čítaním kníh. V poslednej dobe všeobecne zaznamenávame, že deti dávajú prednosť mobilom, tabletom než knižke. Pritom si ani neuvedomujú, o čo prichádzajú. V našej škole sa snažíme deti viesť nielen v marci, ale počas celého roka k čítaniu a pestovaniu si čitateľských zručností. Niekedy mávajú deti problém pri výbere knihy, do ktorej chcú investovať svoj čas a práve táto myšlienka nás veľmi zaujala, preto sme sa rozhodli na 2. stupni našej školy usporiadať súťaž v písaní recenzií. Žiaci tak mohli počas celého mesiaca písať svoje odporúčania na knižky, ktoré prečítali, ktoré sa im páčili a ktoré by mohli zaujať ich kamarátov. Svoje príspevky vhadzovali do krabice na to určenej. Na konci mesiaca sme odmenili troch najaktívnejších čitateľov darčekovou poukážkou na kúpu kníh. Zo zozbieraných príspevkov sme vytvorili nástenku, ktorú si deti pozorne študujú. Zaznamenali sme už aj prvé pozitívne ohlasy. Okrem toho sme v tomto mesiaci hľadali aj Naj-knihu, teda  takú, ktorá by bola najmenšia, najhrubšia, najväčšia, najtenšia... A tak mohli žiaci vidieť v rámci tejto výstavy najstaršiu knihu, ktorou bola modlitebná knižka z roku 1858 alebo najmenšiu, ktorá merala len 2,5 cm. Spestrením tohto mesiaca boli aj bábkové predstavenia, ktoré si pripravili piataci pre svojich spolužiakov.

          • Veľkonočné tvorivé dielne

          • Dňa 2.4.2023 sa v spolupráci s obcou uskutočnili Veľkonočné tvorivé dielne v sále kultúrneho domu v Dolnej Tižine. Dievčatá z dizajnérského krúžku si pre malých záujemcov pripravili krásne kuriatka z brmbolcov a vypletané košíčky z vlny. Deti si tiež mohli vyrobiť farebné pohľadnice s vajíčkami. V našom stánku sme ponúkali  rôzne veľkonočné ozdoby a koláčiky , pre tých, ktorí chceli podporiť našu tvorivosť. Ďakujeme všetkým, ktorí nás podporili, rovnako aj organizátorom za príjemne strávené popoludnie v predveľkonočnom období.

          • Naši žiaci opäť učiteľmi

          • Pri príležitosti sviatku všetkých učiteľov nás už tradične naši žiaci odmenia milým a úprimným poďakovaním, ale aj tým, že sa za nás v tento deň postavia za katedru a na istý čas sa z nich stanú učitelia. Sami si pripravia vyučovaciu hodinu a aktivity, ktoré sú s ňou spojené. Takéto hodiny bývajú zážitkom nielen pre nich samotných, ale aj pre ich žiakov. A možno si potom ešte viac uvedomia náročnosť, vynaložené úsilie,  ale všetky tie krásne stránky, ktoré so sebou prináša učiteľské povolanie.

          • Exkurzia v Bratislave

          • V stredu, 22. marca 2023, sa naši piataci a šiestaci vybrali na exkurziu do Bratislavy. V našom hlavnom meste ich čakal zaujímavý program. Najskôr ich kroky smerovali do Záhorskej Bystrice, kde mali jedinečnú príležitosť pozrieť si okolie, ale aj vnútorné priestory TV Markízy. Mali možnosť navštíviť televízne štúdia, z ktorých sa denno-denne vysielajú známe televízne programy. Vyskúšali si prácu moderátora, ale aj režiséra, strihača a technika. Dozvedeli sa všelijaké zaujímavosti zo zákulisia vysielania.

            Ďalším bodom programu bola návšteva bratislavskej ZOO, v ktorej si deti prehĺbili svoj vzťah k prírode a k zvieratám. Vidieť tu mohli vyše 100 druhov zvierat, okrem iných aj juhoafrického leva Sambu. Domov sme sa vrátili s množstvom atraktívnych zážitkov.

          • Krížová cesta

          • Je pôstne obdobie. Čas, kedy sa máme stíšiť, robiť pokánie a pripraviť sa tak na veľkonočnú slávnosť. Naši deviataci Zuzka Barošincová, Saška Kolenčínová, Emka Chabadová, Peťo Trizuliak, Peťo Bugáň a Samko Krištofík si  pod vedením pani katechétky pripravili pre ľudí v našej farnosti krásnu krížovú cestu formou tieňohry. Jednotlivé zastavenia sa objavovali ako tiene na plátne a doplnené boli slovami, ktoré hovorieval Ján Mária Vianey. Bol to zážitok pre obe zúčastnené strany. Môžete sa pozrieť na:  https://youtu.be/DbxTbOjogZk .

          • Biblická olympiáda

          • Dňa 28.3.2023 sa v našej škole uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Zúčastnili sa ho žiaci zo štyroch škôl z dekanátu.  Boli to Varín, Teplička nad Váhom, Brodno a Dolná Tižina. Súťažilo sa v piatich kolách, kde sa náročnými úlohami prebojovalo na prvé miesto družstvo našich žiakov v zložení:  Zuzka Ždánska – V., Tomáš Ždánsky – VIII. a Peťo Ugor – IX. Tešíme sa z ich úspechu a postupu do diecézneho kola.

          • Svetový deň vody

          • Dňa 22. marca 2023 sa uskutočnilo na našej škole projektové vyučovanie, ktoré bolo venované Svetovému dňu vody. Žiaci v tento deň realizovali rôzne environmentálne aktivity, ktorých cieľom bolo získať dôležité i zaujímavé informácie o vode. Voda ako nevyhnutná súčasť života človeka, života rastlín i živočíchov. Bez vody by neexistoval život na Zemi. Pozornosť bola venovaná pitnému režimu detí, zdravým a nezdravým nápojom, zásadám šetrenia s vodou, hlavným znečisťovateľom vody, vodnému spoločenstvu rastlín a živočíchov i virtuálnej vode. Mnohých žiakov zaujala informácia o tom, koľko cukru obsahuje ich obľúbený nápoj v porovnaní s inými nápojmi. Pochopili, že absolútnym víťazom sa stala voda z vodovodu – neobsahuje žiaden cukor a nevytvára plastový odpad. Väčšina žiakov si uvedomila, že je potrebná zmena. A tá musí prísť od každého jednotlivca, ktorému nie je ľahostajné, aké zásoby pitnej vody bude mať naša Zem o niekoľko rokov. Teraz žijeme a fungujeme v dostatku, ale môže sa stať, že človek svojím správaním urýchli úbytok i znečistenie vody na planéte.

          • Ruky nádeje

          • S našimi deťmi sme sa zapojili do  krásnej aktivity na podporu pokoja vo svete. V jednotlivých triedach sme sa spolu modlili modlitbu, ktorú  nám poslali z pápežských misijnych diel, potom sme si obkreslili navzájom ruky podľa príkladu svätého otca, napísali sme si tam svoje meno a urobili sme obrovskú fotku so všetkými rukami zapojených detí z našej školy. Fotografiu sme zaslali na pápežské misijne diela, kde vytvoria plagát všetkých zapojených, so symbolickým názvom Ruky nádeje

          • Základný lyžiarsky výcvik

          • Základný lyžiarsky výcvik v zjazdovom lyžovaní pre 7. ročník sme zrealizovali 06.03. – 10.03.2023 v lyžiarskom stredisku Vrátna dolina – Paseky formou denného dochádzania. Výcviku sa zúčastnilo 27 žiakov. Žiaci boli rozdelení do troch družstiev. Najlepšie družstvo od začiatku zdolávalo náročnejšiu zjazdovku, ďalšie družstvá lyžovali na malom vleku a a začiatočníci sa učili lyžovať na rovinatom teréne na malom vleku. Všetci žiaci sa počas lyžiarskeho výcviku  zdokonalili v technike zjazdového lyžovania  a viacerí z druhého a tretieho družstva v závere zdolali  aj náročnú zjazdovku. Vo štvrtok sme sa lyžiarskeho výcviku nezúčastnili pre veľmi nepriaznivé počasie. Na záver lyžiarskeho výcviku boli pre žiakov usporiadané lyžiarske preteky v slalome s nasledovnými výsledkami:

            1. Výsledková listina - pokročilí lyžiari

            2. Výsledková listina - mierne pokročilí lyžiari

            3. Výsledková listina - začiatočníci


          • Za Vaše 2% vopred ďakujeme

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            budeme veľmi radi, ak sa opäť rozhodnete podporiť naše úsilie pri práci s Vašimi deťmi  a venujete 2 % z Vašich daní Rodičovskému združeniu pri ZŠ Dolná Tižina (overenie príjemcu) .

            Finančné prostriedky, ktoré rodičovské združenie touto formou získa, budú ako i po minulé roky použité  pri skvalitňovaní výchovno-vzdelávacieho procesu, pri modernizácii a estetizácii vnútorných aj vonkajších priestorov školy.

            Pre správne zaslanie Vašich 2% z daní:                     

            - požiadajte Vášho zamestnávateľa o vydanie Potvrdenie o zaplatení dane,

            - vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní 2 %,

            - vyplnené tlačivo spolu s potvrdením doručte daňovému úradu podľa Vášho trvalého bydliska do 30. apríla 2023 alebo odovzdajte našej základnej škole do 14. apríla 2023 .                             

             

          • Karneval

          • Fašiangové obdobie je spojené so zábavou a karnevalom.  Nebolo tomu inak ani u nás v škole. Vo štvrtok 16. februára ho pre žiakov zorganizovali naši deviataci. Pripravili ho naozaj zodpovedne. Spravili výzdobu, nacvičili ukazovačky, pripravili súťaže a rôzne zábavné aktivity. Karnevalu sa zúčastnilo 101 žiakov v maskách. Bolo vidieť, že tvorivosť a fantázia našim žiakom, či ich rodičom naozaj nechýbala. Vyhodnotené boli najlepšie masky v 10 rôznych kategóriách: Najlepšie tancujúca maska (drak), Najlepšia enviro maska (slnečná sústava), Najlepšia filmová postava (Wednesday), Najsmiešnejšia maska(Pani), Najoriginálnejšia maska(kazeta),Najkrajšia papierová maska (rubiková kocka), Najroztomilejšia maska (barbie v krabici), Najkrajšia doma vyrobená maska (pastelka), Najkrajšie zviera (motýľ), Jedlo maska (popcorn). Ale bez odmeny nezostal nikto, každý si vyžreboval vlastnú odmenu. Všetci sa príjemne zabavili, prežili pekné a veselé popoludnie. Deviatakom za svedomitú prípravu a výborne zvládnutý program ďakujeme.

          • Výukový program Mokrade

          • Dňa 14. 2. 2023 sa žiaci 3. a 4. ročníkov zúčastnili environmentálneho výukového programu – Mokrade v spolupráci so ŠOP Varín. Žiaci sa dozvedeli  zaujímavé informácie týkajúce sa mokradí, ich výskytu a významu pre život človeka. Okrem toho, že produkujú kyslík, biomasu, sú miestom sídlenia i potravy pre rôzne druhy živočíchov. Pútavou formou uvideli ako sa podieľajú na regulácii vody v prírode, zabraňujú povodniam, pretože ovplyvňujú povrchový odtok vody. Ochraňujú pôdu pred eróziou, produkujú drevo, seno i trstinu. Slúžia na pasenie dobytka a sú rajom pre rybárov a poľovníkov. Súčasťou boli i jednoduché tvorivé aktivity spojené s upevňovaním nadobudnutých poznatkov v danej tematike. Výukový program o mokradiach našich žiakov zaujal a už teraz sa tešia na nové ponuky vzdelávacích programov, ktoré nám poskytuje ŠOP vo Varíne.

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 33675