• Slovenčinársky kahoot

          • Historicky prvýkrát sa nám podarilo uskutočniť zábavno-vedomostnú súťaž s názvom Slovenčinársky kahoot na celoslovenskej úrovni. Cieľom súťaže bolo preveriť vedomosti zo slovenského jazyka a literatúry a zároveň si “zmerať sily” so školami z rôznych kútov Slovenska. Súťaž sa konala online, jednak cez program MS Teams, cez ktorý sme sa s jednotlivými školami spojili, a jednak cez aplikáciu kahoot, v ktorej žiaci tímovo riešili kvízové otázky, resp. súťažné úlohy zamerané na rôzne témy z predmetu slovenský jazyk a literatúra. Snažili sme sa vybrať mix rôznych otázok, ktoré by preverili vedomosti z jazykovej časti, objavili sa úlohy, ktoré boli zamerané na pravopis, gramatické kategórie, význam slova, frazeologizmy, štylistiku, ale aj pojmy a predstaviteľov z literatúry. Do súťaže sa nám prihlásilo viac ako 30 škôl z celého Slovenska. Našu školu reprezentovalo súťažné družstvo s názvom tižinaaa, v zložení Šimon Kňaze, Tomáš Ždánsky, Janka Kvočková, Nina Bačinská a Zuzana Ždánska. Absolútnym víťazom sa napokon stal tím ČSA-čka zo ZŠ Československej Armády v Moldave nad Bodvou, na druhom bol Búranský tím zo ZŠ Jána Hollého v Borskom Mikuláši a na treťom Múdre hlavičky zo ZŠ Trhovište, ktorých sme odmenili vecnými cenami. Po skončení súťaže sme dostali od viacerých škôl pozitívnu spätnú väzbu, milé pozdravy a poďakovania. Dokonca sa nám podarilo aj nadviazať spoluprácu pre ďalšie aktivity.

             

          • Vyhlásenie výberového konania

          • Obec Dolná Tižina na základe ustanovenia § 4 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ustanovenia § 5 zákona NR SR č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov vyhlasuje výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa/riaditeľky Základnej školy Dolná Tižina, Dolná Tižina 28, 013 04 Dolná Tižina. Podrobné informácie pre uchádzačov: Vyhlásenie výberového konania.

          • Testovanie 9 - výsledky

          • Tešíme sa z pekných výsledkov, ktoré v tomto školskom roku dosiahli naši deviataci v Testovaní 9-2023.

            MAT  - 69,1%, čo predstavuje 14,0% nad celoslovenský priemer

            SJL - 69,8%, čo predstavuje 11,1% nad celoslovenský priemer. 

          • Škola v prírode

          • Žiaci 4.A a 4.B triedy v dňoch od 01. 05. do 05.05. 2023 absolvovali školu v prírode v rekreačnom zariadení GO Kľačno.  Po príchode  do rekreačného strediska nás už čakali a pekne privítali zamestnanci strediska a animačný tím. Po ubytovaní nás čakal obed, kde sme si dohodli spoločný plán a harmonogram činností na celý týždeň. V dopoludňajších hodinách prebiehalo vyučovanie a po obede animačný program, ktorý sa celý týždeň viedol pod názvom – Cesta ríšou fantázie. (deň elfov, deň čarodejníkov, deň drakov, deň hobitov....) Každý jeden deň bol pre deti prekvapením a plný zážitkov. Vo štvrtok sme spoločne navštívili ZOO Bojnice. Poobede nasledovala opekačka, ktorá sa začala až po splnení určitých úloh, aby dokázali spoločne vytvoriť oheň, na ktorom si mohli spoločne opekať.  Večer nás čakalo vyhodnotenie aktivít celého pobytu a otvorenie pokladu. Po vyhodnotení sa deti zabavili na rozlúčkovej diskotéke. Počas pobytu sa nikto vážnejšie nezranil, nikto neochorel, takže všetci sme sa vrátili plní zážitkov a spokojní.

          • Stretnutie žiackych rád

          • Dňa 5. mája 2023, sme v našej škole privítali kolegov zo žiackej školskej rady pri ZŠ s MŠ Teplička nad Váhom. Stretnutie sa nieslo v štýle konferencie, po úvodnom zoznámení, odprezentovali najskôr naši členovia žiackej rady svoju činnosť - jednotlivé aktivity zamerané na dobrovoľníctvo, aktivity posilňujúce kolektívne vzťahy, súťaže, ktoré realizujú počas celého roka. Následne svoju bohatú činnosť nám predstavili aj naši noví kamaráti z Tepličky, v mnohom boli pre nás inšpiráciou. V ďalšej časti, ktorá bola interaktívna, si žiaci vyskúšali zopár súťažných aktivít, realizovaných v súťaži Multitalent. V závere voľne diskutovali o spomínaných aktivitách. Ďakujeme vedeniu našej školy za darčekové predmety, ale aj za možnosť uskutočniť takéto podujatie na pôde našej škole, Janke Kvočkovej za vynikajúce koláčiky, žiackej rade z Tepličky za jej návštevu a prínosnú prezentáciu. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
             

          • Imatrikulácie prvákov

          • Deň 28. apríl 2023 bol pre prvákov výnimočný deň. V tento deň ukázali pani riaditeľke, čo všetko sa doteraz naučili. Plynulo čítali, bez chyby počítali, zaspievali, zarecitovali, ukázali, že radi cvičia a vedia veľa o prírode. Bez najmenšieho strachu a trémy chodili k interaktívnej tabuli a plnili všetky úlohy, ktoré boli pre nich nachystané. Za svoju usilovnú prácu si vyslúžili pochvalu od pani riaditeľky. Po prečítaní prváckeho sľubu, ich s radosťou pasovala svojou veľkou ceruzkou za riadnych prvákov našej školy. Triedna učiteľka im obliekla pamätné tričko s ich menom a venovala im medovníkovú ceruzku. Slávnostný deň sme ukončili hrami a diskotékou.

        • IQ olympiáda
          • IQ olympiáda

          • Súťaž IQ olympiáda organizuje nezisková organizácia MENSA združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí . IQ olympiáda prináša zábavnou formou aktivity, na ktoré v školských osnovách veľakrát nezostáva miesto. Všetky súťažné úlohy sú založené na všeobecných princípoch a pre ich riešenie nie je treba žiadne špeciálne vedomosti.

            Aj v tomto školskom roku sa našli na druhom stupni žiaci, ktorí sa neboja používať svoj vlastný rozum a nabrali odvahu zmetať si rýchlosť, presnosť svojho logického myslenie so žiakmi z celého Slovenska (12 622). V Žilinskom kraji sa do riešenia 25 logických úloh zapojilo 1 980. Najlepšie sa darilo Tiborovi Ďurinovi (VIII.) – kvantil 98,54, ktorý v rámci kraja získal  27. – 33. miesto a v rámci Slovenska sa umiestnil na 206. – 224. mieste. Tibor sa zároveň stal regionálnym finalistom oblasti Stred Slovenska. Medzi 75% najlepších riešiteľov školského kola sa zaradili aj Veronika Šoporová (VII.) a Jakub Pagáč (VI.).

          • Opäť v Gvoboji

          • V piatok 14.apríla 2023 sa pod záštitou tretiakov z Gymnázia Veľká Okružná uskutočnila matematická súťaž pre žiakov 7.-9. ročníka základných škôl. Súťaže sa zúčastnilo 33 štvorčlenných tímov z celého Žilinského okresu. Našu školu reprezentoval štvorčlenný tím v zložení: Šimon Kňaze (IX.), Peter Trizuliak (IX.), Laura Mintúchová (VIII.) a Tibor Ďurina (VIII.) Úspešne sa prelúskali 30 zaujímavými úlohami počas dvoch hodín a obsadili 14. priečku v celkovom hodnotení súťažných tímov. 

            Názor žiakov: Súťaž Gvoboj bola veľmi zaujímavá, bola to príležitosť otestovať si svoje vedomosti z matematiky, ale aj zasúťažiť si proti iným školám v jednej miestnosti a nie len online.

          • Oznam - ŠKD

          • Vážení rodičia, oznamujeme Vám, že od 26. apríla 2023, so súhlasom zriaďovateľa, bude činnosť ŠKD realizovaná v triedach I. stupňa ( 1. trieda a 3.B trieda ) z dôvodu poskytnutia priestorov ŠKD pre činnosť MŠ (rozširovanie kapacity MŠ). Za pochopenie ďakujeme. 

          • Zápis do 1. ročníka

          • Dňa 21. apríla 2023 sa uskutočnil zápis do 1. ročníka pre školský rok 2023/2024. Predškoláci z MŠ Dolná Tižina a MŠ Stráža, ktorí prišli na zápis nám ukázali, čo všetko sa naučili a ako sú pripravení do školy. Boli pre nich pripravené jednoduché pracovné listy, ktoré sa zameriavali na reč a vyjadrovacie schopnosti, zrakovú a sluchovú percepciu. Dôraz sa kládol na grafomotorické zručnosti – držanie ceruzky, kreslenie čiar i strihanie po predlohe. Bez väčších ťažkostí zvládli úlohy zamerané na predčíselné predstavy (priestorová orientácia, geometrické tvary, počítanie po jednom, dokresľovanie počtu). Každý predškolák nakreslil s radosťou ľudskú postavu, ktorou bol väčšinou niektorý z členov rodiny. Našu pochvalu si zaslúžia nielen všetky deti, ktoré sa zápisu zúčastnili ale aj rodičia a pani učiteľky zo škôlok, ktoré sa im svedomito venovali počas doterajších rokov. Už teraz sa tešíme, že sa opäť s nimi stretneme v septembri a slávnostne vstúpia do našej školy už ako prváci.

             

          • Matematický Klokan 2023

          • Dňa 27.03.2023 sa uskutočnila súťaž Matematický klokan 2023, ktorej sa zúčastnilo 47 žiakov prvého až štvrtého ročníka. Súťaž sa realizovala  v škole v papierovej forme. Najlepší riešitelia boli nasledovní žiaci: 1.ročník: Natálka Kampová, Matej Kňaze, Michal Ždánsky – 100%, Daniel Červenčík, Jakub Búšfy, Filip Košút 91,67%, Sofia Kubalová, Olívia Kulihová – 85%, Lucia Stoláriková 83,33%, Ninka Falaštová 81,67%. 3. ročník: – Alžbetka Kňazeová, Beátka Stašová – 93,33%. 4. ročník: Ján Stašo 100%, Veronika Boráková  95,56%, Miroslav Staňo, Martin Staňo, Rebeka Šoporová – 87,78%, Matej Maťko, Samuel Šoška – 81,11%. Teší nás, že  žiaci majú záujem o matematické súťaže.

          • Mobilné planetárium

          • Dňa 19.04.2023 navštívili žiaci prvého a druhého ročníka mobilné planetárium v obci Stráža. Deti vošli do planetárnej kupoly, posadali si na pripravené vankúšiky a pútavou formou sa dozvedeli zaujímavé informácie o vesmíre. Pomocou tohto digitálneho prístroja sa preniesli do vesmíru. Cez projekciu mohli  sledovať slnko, mesiac, súhvezdia. Pokúšali sa „ zachytiť“ letiaci meteorit. Pozreli si animovaný film o príprave astronautov, ich cestu do vesmíru a  pobyt na vesmírnej stanici. Deti si z tohto podujatia odniesli príjemné zážitky a množstvo  zaujímavých informácií.

          • Deň Zeme

          • Dňa 21. 4. 2023 sa na našej škole uskutočnil Deň Zeme. Žiaci zo všetkých ročníkov sa zúčastnili na čistení blízkeho okolia v Dolnej Tižine i vybraných úsekov obce Stráža. Starších žiakov okrem pani učiteliek sprevádzali a usmerňovali i ochranári Michal Podolan a Danka Zimenová. Pre všetkých žiakov priniesli pracovné rukavice, vrecia i debničky s ovocím. Vyzbierali množstvo vriec s odpadom, ktoré do prírody nepatria. Naše obce sa tak stali čistejšie o 34 vriec s odpadom. Zapojilo sa 155 žiakov, ktorí svojím malým detským činnom prispeli k veľkému kroku, aby si všetci uvedomili aké dôležité je starať sa o našu planétu, ktorá nám poskytuje všetko potrebné pre našu existenciu. Deň Zeme by sme si mali pripomínať nielen v tento deň, ale ekologicky sa treba správať každý deň.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy Dolná Tižina, podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní ( školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a so súhlasom zriaďovateľaposkytuje na deň 25.04.2023 žiakom Základnej školy Dolná Tižina, z prevádzkových dôvodov ( celodenná odstávka elektrickej energie ) riaditeľské voľno. Zároveň oznamuje, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani školská jedáleň, ani školský klub detí. 

          • Deň narcisov

          • Dňa 20. apríla 2023 sa v našich obciach Dolná Tižina a Stráža už tradične uskutočnila dobrovoľná verejná zbierka Deň narcisov. Finančná čiastka, ktorá bola vyzbieraná je rekordných 1 245 eur. Táto čiastka bola odoslaná na bankový účet Ligy proti rakovine. Naše poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa zapojili do verejnej zbierky, prispeli finančným darom a vyjadrili spolupatričnosť tým, že si pripli žltý narcis vyjadrujúci solidaritu s onkologickými pacientmi. Poďakovanie však patrí i našim milým deviatakom, ktorí vykonávali túto zbierku. Menovite sú to Zuzka Barošincová, Emka Chabadová, Saška Kolenčinová, Peťko Bugáň, Šimonko Kňaze a Peťko Trizuliak. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili! To, ako sú využívané financie si môžete pozrieť na tomto odkaze:https://www.dennarcisov.sk/ako-pomahameAko môžete prispieť až do 28. apríla sa dozviete tu:https://www.dennarcisov.sk/ĎAKUJEME!

        • Slávik Slovenska 2023
          • Slávik Slovenska 2023

          • Dňa 20.04.2023 sa uskutočnila súťaž Slávik Slovenska, ktorej sa zúčastnilo 20 žiakov 1. až 7. ročníka. Súťažilo sa v troch kategóriách. V prvej kategórii súťažili žiaci prvého až tretieho ročníka, v druhej kategórií žiaci štvrtého až šiesteho ročníka a v tretej kategórii žiaci siedmeho ročníka. Naší speváci sa umiestnili nasledovne: 1.kategória: 2.miesto:  Alžbetka Kňazeová (III.B), 3. miesto: Sárka Mičová (2.roč.). 2. kategória: 1. miesto: Branislav Makyš (IV.B), 2.miesto:  Miroslav  Bačinský (V.), 3. miesto:  Sarah Repáňová (IV.B). 3. kategória:1. miesto: Janka Kvočková (VII.). Teší nás, že   mladšie  deti nestrácajú záujem o spev. So zvyšujúcim sa vekom žiaľ každoročne pozorujeme pokles záujmu o spev a zapojenie sa do súťaže Slávik Slovenska. Nemali by sme zabúdať, že ľudová pieseň je bohatstvom nášho národa a spev  prináša radosť a potešenie.

             

          • Poskytovanie dotácie na stravu od 01.05.2023

          • Dotácia na stravu sa bude v zmysle § 4 ods. 6 zákona o dotáciách poskytovať v sume:

            Základná škola

            Žiaci 1.-4. ročník

            Obed: 2,10 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo stravu

            Doplatok rodiča:0,0 €

             

            Žiaci 5.-9. ročník

            Obed: 2,30 € za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania a odobralo stravu

            Doplatok rodiča:0,0 €

             

            Každý neodhlásený a neodobratý obed, zákonný zástupca hradí v plnej sume.

            Zároveň zákonný zástupca je povinný zaplatiť jednorazový poplatok 10€, ako zálohu za neodhlásené a neodobraté obedy.

            Zákonný zástupca dieťaťa/žiaka uhrádza príspevok na stravovanie najneskôr do 15. dňa aktuálneho mesiaca na účet školskej jedálne.

            Číslo účtu: IBAN: SK67 5600 0000 0003 0362 1007

             

          • Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do 1. ročníka základnej školy pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční

            dňa 21. apríla 2023 (v piatok)  od 13:30 do 17:00 hod.

            v budove 1. stupňa ZŠ Dolná Tižina

            Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku života a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2023 a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2016 do 31. augusta 2017.

            Pokyny k zápisu

            - podanie prihlášky na základné vzdelávanie,

            - osobná účasť dieťaťa a jedného zákonného zástupcu,

            - kópia rodného listu dieťaťa,

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu,

            - v prípade postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí,

            - v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie,

            - poplatok 25,00 €  na školské potreby do 1. ročníka  (pamätná knižka, sada 6 zošitov   k šlabikáru, nácvikový zošit Číselko, zbierka úloh z matematiky, sada ostatných zošitov   do 1. ročníka)

            Prihláška na základné vzdelávanie

            Prihlášku na vzdelávanie v základnej škole možno podať:

            - v listinnej forme na formulári Prihláška na vzdelávanie v základnej škole s podpismi oboch zákonných zástupcov,

            - elektronicky prostredníctvom elektronickej prihlášky spolu s povinnou prílohou Povinná príloha k prihláške-priloha

            Podpisy zákonných zástupcov

            Podľa § 144a ods. 1 školského zákona od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, vyžaduje na prihláške podpis obidvoch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Ak má dieťa iba jedného zákonného zástupcu alebo jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa na prihláške alebo zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou je potrebné k prihláške pripojiť Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu.

            Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, musia o tejto skutočnosti doručiť riaditeľke školy Písomné vyhlásenie zákonných zástupcov.

            Rozhodnutie o prijatí dieťaťa na vzdelávanie do základnej školy vydá riaditeľka školy do 15. júna 2023.

            Odklad povinnej školskej dochádzky

            Odklad povinnej školskej dochádzky je od 1. 1. 2021 v kompetencii riaditeľky materskej školy.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať dieťa do základnej školy a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia o pokračovanie plnenia predprimárneho vzdelávania v MŠ. Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne riaditeľke základnej školy predložiť kópiu Rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa.

          • Piatkové varenie v ŠKD

          • V našom ŠKD nemáme síce veľkú kuchyňu, ale máme šikovných malých kuchárov, ktorí sa v marci naučili pripraviť dve jednoduché jedlá  a to lievance a toasty. Pri príprave lievancov si precvičili ako urobiť jednoduché cesto a omáčku na lievance z kyslej smotany – tú pripravovali  naši  chlapci. Po odpečení lievančekov sme mali súťaž v zdobení  o najkrajší lievanček, ktorú vyhrali  samozrejme všetky lievance, pretože vybrať ten najkrajší sa nedalo. Druhé jednoduché jedlo, ktoré sa naučili naši malí kuchári je toast. Každé dieťa si mohlo  pripraviť toast podľa svojej chuti. Porozprávali sme sa  o dôležitosti zdravých raňajok, ktoré si môžu deti pripraviť , aby potom v škole  mali dostatok energie  - pretože doma pripravené  jedlo  je oveľa lepšie pre ich zdravie ako v obchode kúpené sladkosti.

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 33684