• Deutsch macht Spass!

          • V dnešný deň sme na hodine našej nemčiny mali špeciálnu návštevu. Až z ďalekého Mníchova k nám prišiel Leonard so svojou babkou, aby "preveril" naše znalosti z nemeckého jazyka. Mali sme tak jedinečnú príležitosť viesť konverzáciu s rodeným Nemcom, mať kontakt s jazykom, ktorý sa učíme, vyskúšali sme si tvoriť dialógy a aj napriek tomu, že sme len na úrovni začiatočníkov, sme celkom pekne rozumeli. Toto stretnutie pôsobilo na nás motivačne a s chuťou sa budeme venovať nášmu ďalšiemu zdokonaľovaniu.

          • Práva zvierat – detský ombudsman (prednáška)

          • Dňa 23. 10. 2023 sa žiaci našej školy zúčastnili zaujímavej prednášky o právach zvierat, ktorú si pre nich pripravila bývalá žiačka našej školy Katarína Mejzelová. Katka momentálne študuje na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave a zároveň vystupuje ako detský zvierací ombudsman. Žiaci sa dozvedeli, kto je zvierací ombudsman a aká je jeho činnosť. Vysvetlila im, že zviera nie je vec a je dôležitou súčasťou nášho sveta. Je potrebné, aby sme si vážili všetky zvieratá, dobre si premysleli, či sa dokážeme postarať o zvieratko, ktoré si plánujeme zaobstarať, pretože je to veľká zodpovednosť. Citlivou témou bolo ubližovanie zvieratám, ktorému je potrebné zabrániť, pretože každé zviera je živá bytosť a cíti bolesť rovnako ako oni. V prípade, že by si chceli zadovážiť zvieratko, mali by si ho kúpiť od zodpovedného chovateľa, alebo si ho adoptovať z útulku, nie od množiteľa zvierat. Na konci prednášky mali žiaci možnosť opýtať sa na rôzne otázky, ktoré sa väčšinou týkali ich vlastného zvieratka alebo skúseností so zvieratkami. Katke, touto cestou, srdečne ďakujeme za pripravenú prednášku a prajeme jej, aby i naďalej šírila osvetu ako zvierací ombudsman.

          • Misijný koláčik

          • V nedeľu, 22.10.2023, si naše deti spolu s rodičmi a katechétkou pripravili Misijný koláčik na pomoc deťom z Konga. Napiekli sme koláče a po svätých omšiach sme ich rozdávali za dobrovoľný príspevok na misie. Vyzbieralo sa krásnych 820 eur.

            Veľké ,,Pán Boh zaplať! „

            - v prvom rade Vám milí rodičia, že máte také skvelé deti, ktoré sú ochotné obetovať svoj čas a úsilie na to, aby pomohli iným, ktorí toľko šťastia nemali...

            - potom vám, dievčatá, za to, že máte takých dobrých rodičov a starých rodičov, ktorí vám to dovolili a aj vás podporili...

            - a v neposlednom rade aj vám milí dobrodinci, ktorí ste sa stali misionármi a záleží vám na osude slabších a zraniteľnejších detí v Kongu.

            Nech vám to Pán Boh odmení! Ďakujeme.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov

          • V dňoch 18. a 19. októbra sa žiaci prvého a tretieho  ročníka zúčastnili povinného testovania pohybových predpokladov. Absolvovali: Predklon v sede s dosahovaním, Telesná výška, Ľah-sed, Telesná hmotnosť, Skok do diaľky z miesta, Výdrž v zhybe, Zostava s tyčou, Kotúľanie 3 lôpt, Člnkový beh 4 x 10 m, Vytrvalostný stupňovaný  beh na 20 m, Vlajková naháňačka.

            Žiaci boli rozdelení do skupín a v nich plnili dané pohybové úlohy na pripravených stanovištiach.  Pohybové úlohy plnili zodpovedne a v skupinách sa navzájom podporovali. Bolo vidieť, že si aktivity spoločne užívajú a prajú si, aby každý jeden z nich podal čo najlepší výkon. 

          • Školské majstrovstvá v šachu

          • Dňa 18.10.2023 sa v Centre voľného času v Žiline konali  Školské majstrovstvá žiakov a žiačok okresu Žilina v zrýchlenom šachu, do ktorého sme po prvýkrát zapojili aj žiakov našej školy, ktorí našli záľubu v tejto „kráľovskej hre“,  ktorá rozvíja taktické a strategické schopnosti hráčov, pozornosť a sústredenie.

            Počas štyroch hodín odohrala takmer stovka zúčastnených žiakov po sedem šachových partií, vždy s iným súperom. Z našich troch siedmakov (Alex Kubala, Ondrej Šmehil, Lukáš Švec) a dvoch deviatakov  ( Matúš Zicho, Roman Poliak ) sa najlepšie darilo deviatakom, ktorí získali po 5 zo 7 možných bodov, čo je na prvýkrát pekný výsledok i motivácia venovať sa šachu naďalej.

          • Deň duševného zdravia

          • Dňa 10. októbra sme si na našej škole pripomenuli Svetový deň duševného zdravia. Tento deň nás má naučiť,  aby sme nezabúdali nielen na naše fyzické zdravie, ale aby sme sa starali aj o našu dušu. Pre každého z nás je dôležité, aby sme sa cítili v pohode, boli sme spokojní a šťastní, a aj preto sme sa tento rok rozhodli obliecť do pozitívnych farieb. Žiaci prišli do školy oblečení v žltej, červenej, modrej a zelenej farbe. Žltá farba mala symbolizovať veselosť, červená pozitívnu energiu, modrá a zelená farba zas vyčarili pokoj a bezpečie.  Myšlienka bola taká, aby sme nevnímali veci len čierno-bielo, ale aby sme si uvedomovali krásy života a vedeli sa tešiť z každého (vtedy aj sychravého) dňa. 

            A ako sa môžeme o svoje duševné zdravie ešte postarať? Usmievajme sa, nájdime si čas na ľudí, ktorých máme radi, odložme mobily - prechádzka na čerstvom vzduchu s kamarátmi nám dá omnoho viac zážitkov.

          • Beh pre najmenších

          • Dňa 6. 10. 2023 sme sa s našimi žiakmi z 2. a 3. ročníka zúčastnili súťaže v behu na 400 m. Súťažilo sa v štyroch kategóriách: 1.- 2. ročník chlapci, 1.- 2. ročník dievčatá, 3.- 4. ročník chlapci, 3.- 4. ročník dievčatá. Našu školu reprezentovalo 8 žiakov. Z druhého ročníka to boli: Ninka Falaštová, Lucka Stoláriková, Lukáško Sotolár, Filipko Košút a za tretiakov Milanko Maťko, Erik Ďurina, Natálka Sedúchová a Saška Harantová. Spomedzi veľkej účasti škôl a súťažiacich sa Ninke Falaštovej podarilo získať krásne 2. miesto. Ninke srdečne gratulujeme a ďakujeme.

          • Základný plavecký výcvik

          • V dňoch 02.10.-05.10. 2023 sa uskutočnil základný plavecký výcvik pre žiakov štvrtých ročníkov, ktorý bol realizovaný v plaveckej škole NEREUS, spol. s r. o. v Žiline. Výcviku sa zúčastnilo 24 žiakov. Na začiatku výcviku boli žiaci na základe ich plaveckej zdatnosti rozdelení do troch skupín. Všetci žiaci sa v úvode oboznámili s plaveckou terminológiou. Prvý deň bol zameraný na zoznamovanie sa s vodným prostredím, správnemu dýchaniu a splývaniu. Nasledujúce dni sme k týmto základom nabaľovali postupne správne techniky plaveckých spôsobov kraul a prsia a tiež skok do vody. Plavci sa vo svojich zručnostiach posunuli na vyššiu úroveň. Rovnako veľké pokroky urobili aj neplavci. Cieľom výcviku bolo naučiť sa, alebo zdokonaliť sa v technike plávania a v základných plaveckých zručnostiach, ktorý bol splnený. Teraz je už na každom z nich, aby naučené zručnosti ďalej upevňovali vo svojom voľnom čase. Vyzdvihnúť a poďakovať sa chceme všetkým žiakom za vzorné správanie a inštruktorom plaveckej školy za ich námahu, vynaložené úsilie a trpezlivý prístup k našim žiakom.

             

          • Osmijankova literárna záhrada

          • Žiaci Čitateľského krúžku a Šikovných rúk strávili v piatok záujmovú činnosť v Krajskej knižnici v Žiline na putovnej výstave Osmijankova literárna záhrada. Osmijanko z literárnej záhrady prišiel medzi deti priamo z rozprávok, aby im prostredníctvom výstavy ponúkol kopec zábavy a rozprávkových príbehov v rôznych formách. V tejto kreatívnej čitárni žiaci „sadili“ semienka svojho čitateľstva – KNIHOKVET, čítali Rozprávkovník, stavali Veršoplôtik, oživovali cintľavý strom, rozšifrovali Šifrovník a skladali Močiar – Porekadlovník. Celá expozícia bola prispôsobená veku dieťaťa.   Postava Osmijanka svojimi básničkami, hádankami, povesťami či bájkami inšpirovala žiakov k čítaniu a rozvíjaniu kreativity či chuti tvoriť. Prostredníctvom interaktívnych objektov, ktoré navrhla slovenská scénografka Naďa Salbotová, sa naši malí čitatelia hravým, zážitkovým spôsobom zoznámili s jednotlivými literárnymi žánrami a knižnými dielami slovenských vydavateľstiev. Krásne strávené popoludnie sme zakončili sladkou zmrzlinou.

          • Biela pastelka

          • Ľudia s dobrým srdcom sa aj tento rok zapojili do zbierky Biela pastelka. Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá vďaka získaným finančným prostriedkom zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Podarilo sa nám vyzbierať krásnu sumu 481,20 eur, ktorá bude použitá na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým pomáhajú začleniť sa do bežného života. Dovoľte, aby sme sa všetkým darcom, ktorí prispeli, úprimne poďakovali za ich štedrosť, v mene všetkých nevidiacich a slabozrakých, ktorým je zbierka určená. Aj napriek ťažšej dobe, ste nám ukázali, aké láskavé a dobrosrdečné srdcia majú žiaci, rodičia i občania obcí Dolná Tižina a Stráža.

          • Európsky týždeň športu

          • Európsky týždeň športu je už tradičná aktivita a celoeurópska kampaň, ktorá sa v súčasnosti realizuje pravidelne už 9. rok.   Tento rok nebol výnimkou ani na našej škole. Jej hlavným cieľom je motivovať žiakov (ľudí) k aktivite a pohybu. Tento týždeň trvá od 23.09.  do 30.09.  Všetky športové aktivity – štafetový beh, beh za zdravé srdce – sa uskutočnili  v rámci vyučovacích hodín telesnej a športovej výchovy v jednotlivých ročníkoch celej našej školy. Pani učiteľky žiakov oboznámili  s cieľom a posolstvom tohto  významného obdobia.

            Pohybom ku zdraviu – nielen frázou, ale hlavne aktívnym pohybom povzbudzovať žiakov k zdravšiemu a prospešnejšiemu životnému štýlu, aby sa stal súčasťou ich života nielen na hodinách telesnej výchovy,  ale aj ich  každodenného života.

          • Zbierka školských pomôcok

          • Aj tento rok sme neváhali a zapojili sa do zbierky školských pomôcok, ktorú organizuje Slovenská katolícka charita s úmyslom pomôcť sociálne slabším rodinám, aby tak mali ľahší začiatok v novom školskom roku. A v našej škole sa veru našlo mnoho školských potrieb, s ktorými sa naši žiaci radi podelili a ktoré urobia radosť mnohým ďalším deťom. Ďakujeme, že pomáhate, že môžeme takto spoločne šíriť dobro ďalej. Predovšetkým ďakujeme pani Zuzke Kňazeovej, ktorá nám pomohla zbierku zorganizovať a vyzbierané veci doručila do správnych rúk.

          • Európsky deň jazykov

          • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, dňa 26. septembra 2023, sa žiaci našej školy zapojili do rôznych tvorivých aktivít. Pod tohtoročným mottom: ,,Povedzme ÁNO jazykom!" sa žiaci dozvedeli nové informácie formou prezentácií, kvízov, spoznali európske štáty a ich vlajky, pozdravy v rôznych jazykoch, typické národné jedlá i slová prevzaté z iných jazykov. Zrealizovalo sa aj rovesnícke vzdelávanie medzi staršími a mladšími žiakmi, ktorí sa vzájomne predstavili a viedli jednoduchú konverzáciu v anglickom jazyku. Niektorí žiaci sa zapojili aj do súťaže v tvorbe dizajnu na tričko Európskeho dňa jazykov, iní žiaci si zase preštudovali elektronickú knihu pod názvom Larina cesta naprieč Európou, po prečítaní si svoje nadobudnuté vedomosti overili v mobilnej aplikácii Language challenges (jazykové výzvy), v kvízovej aplikácii Kahoot zase schopnosti rozlišovať cudzie jazyky a cez aplikáciu Papagáj naučili niekoľko slovíčok z viacerých jazykov. Určite obojstranným nielen umeleckým zážitkom bolo slovensko-nemecké divadelné predstavenie známej rozprávky Rotkäpchen (Červená čiapočka), ktoré si pre svojich mladších kamarátov pripravili šikovní nemčinári z ôsmej triedy. Snažili sa im ukázať, že učenie nemčiny vie byť aj zábava a snáď si tak raz aj oni k nej nájdu cestu.

          • Svetový deň vďačnosti

          • Svetový deň vďačnosti sme oslávili aj na našej škole dňa 21. septembra 2023.  V tento deň sme sa spoločne so žiakmi zamysleli nad tým, za čo všetko sme v našich životoch vďační a komu. Porozprávali sme sa o tom, čo slovo vďačnosť znamená, akými spôsobmi môžeme vyjadriť vďačnosť priateľom, rodine i ľuďom, ktorí sa o nás rôznym spôsobom starajú, alebo nám pomáhajú.  Žiaci vytvorili krásne plagátiky so srdiečkami, v ktorých vyjadrili svoju vďačnosť, svoje poďakovanie za rodinu, súrodencov, domov, priateľov, zdravia, mier, starostlivosť... Naše štvrtáčky sa  poďakovali personálu školy: pani učiteľkám, kuchárkam, upratovačkám za ich starostlivosť a obetavosť, ktorou si plnia svoju prácu pre nás – žiakov a odmenili ich sladkou pozornosťou. Práve takýto deň nám dal možnosť spomaliť a uvedomiť si, že za všetko čo s láskou dostávame od druhých treba pristupovať s vďačnosťou a uznaním.

          • Liečivé bylinky našich lúk a záhrad

          • Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Už naši predkovia poznali dary prírody a na liečenie rôznych chorôb používali bylinky. Pre našich žiakov sme niektoré z nich nazbierali a pripravili malú výstavku liečivých bylín zo záhrad a lúk. Mohli pozorovať ich vzhľad, prečítať si liečivé účinky na zdravie človeka, spôsob zberu i spracovanie vo forme mastí, olejov, sirupov... Súčasťou bol aj „ vodný bar“, v ktorom bol pripravený osviežujúci nápoj z byliniek.  Za prípravu osviežujúcich džbánov ďakujeme mladším žiakom, ktorí ich s radosťou prichystali pre každú triedu. Dúfame, že takéto zdravé nápoje postupne nahradia presladené nápoje, ktoré deťom ponúkajú rôzne reklamy a stanú sa bežnou súčasťou ich pitného režimu.

          • Jesenná vychádzka a účelové cvičenia

          • Teplé jesenné lúče sprevádzali našich žiakov dňa 8. septembra počas jesennej vychádzky a účelových cvičení. Žiaci 1. – 4. ročníka pozorovali čaro a jedinečnosť jesennej prírody počas vychádzky do blízkeho okolia. Všímali si zmenu prírody po lete, sfarbenie listov, posledné dozrievajúce plody v záhradkách i okrasné letničky a trvalky. Pretože tento deň bol výnimočne horúci a teploty stúpali, krátky oddych si urobili žiaci v ružencovej záhrade pred kostolom. Účelové cvičenie žiakov 5. – 9. ročníka prebiehalo v dvoch trasách. Žiaci 5. a 6. ročníka išli smerom do Kurskej doliny a žiaci 7. – 9. ročníka do Stráže. Mnohí žiaci si s kamarátmi počas príjemného dopoludnia vyrozprávali svoje zážitky z prázdnin a načerpali pozitívnu náladu z krásneho slnečného dňa.

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 33694