• Riaditeľské voľno pre 5. - 8. ročník

          • Riaditeľka ZŠ Dolná Tižina, Dolná Tižina 28, 013 04, v zmysle § 150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje žiakom 5. - 8. ročníka našej školy riaditeľské voľno na 20.  marca 2024, t.j. streda, z organizačných dôvodov. Žiaci stravujúci sa v školskej jedálni budú automaticky z obedov odhlásení.

          • Zápis do školy

          • Vážení rodičia, milí predškoláci!

            Pozývame vás na zápis do 1. ročníka našej základnej školy

            pre školský rok 2024/2025, ktorý sa uskutoční 

            dňa 4. apríla 2024 (štvrtok) od 13:30 do 17:00 hod.

            a 5. apríla 2024 (piatok) od 13:30 do 15:30 hod.

            v budove 1. stupňa ZŠ Dolná Tižina

            .

            Zápis je určený pre všetky deti, ktoré dovŕšia šesť rokov k 31. augustu 2024. 

            Pokyny k zápisu

            - podanie prihlášky na základné vzdelávanie,

            - osobná účasť dieťaťa a jedného zákonného zástupcu,

            - kópia rodného listu dieťaťa,

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu,

            - v prípade postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí,

            - v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vyjadrenie príslušného zariadenia

            výchovného poradenstva a prevencie,

            - poplatok 30,00 €  na školské potreby do 1. ročníka.

            Ako podať prihlášku?

            Prihlášku na vzdelávanie v základnej škole možno podať:

            - v listinnej forme na formulári Prihláška na vzdelávanie v základnej škole s podpismi oboch zákonných zástupcov,

            - elektronicky prostredníctvom elektronickej prihlášky spolu s povinnou prílohou Povinná príloha k prihláške-priloha

            Rodičia detí, navštevujúce MŠ Dolná Tižina a MŠ Stráža, dostanú celú potrebnú dokumentáciu k zápisu ako aj čas, na ktorý sa môžu prihlásiť, vo svojej materskej škole.

            Rodičia detí, navštevujúce inú MŠ, vypíšu prihlášku elektronicky a dohodnú si čas zápisu telefonicky.

            Podpisy zákonných zástupcov

            Podľa § 144a ods. 1 školského zákona od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, vyžaduje na prihláške podpis obidvoch zákonných zástupcov dieťaťa.

            Ak má dieťa iba jedného zákonného zástupcu alebo jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa na prihláške alebo zadováženie súhlasu druhého zákonného zástupcu je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou je potrebné k prihláške pripojiť Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu.

            Ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, musia o tejto skutočnosti doručiť riaditeľke školy Písomné vyhlásenie zákonných zástupcov.

            Rozhodnutie o prijatí dieťaťa na vzdelávanie do základnej školy vydá riaditeľka školy do 15. júna 2024.

            Odklad povinnej školskej dochádzky

            Odklad povinnej školskej dochádzky je od 1. 1. 2021 v kompetencii riaditeľky materskej školy.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, je povinnosťou zákonného zástupcu zapísať dieťa do základnej školy a zároveň požiadať riaditeľku materskej školy na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia o pokračovanie plnenia predprimárneho vzdelávania v MŠ. Je však nutné prísť aj na zápis do základnej školy a následne riaditeľke základnej školy predložiť kópiu Rozhodnutia o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania dieťaťa.

             

            Zápis do školy je pre dieťa zážitkom a skúsenosťou zároveň. Aby aj vaše dieťa malo zo zápisu

            len pekné spomienky, pripravte ho na tento deň už doma.

        • Základný lyžiarsky výcvik
          • Základný lyžiarsky výcvik

          •  Základný lyžiarsky výcvik v zjazdovom lyžovaní  pre 7. ročník  sa zrealizoval  v lyžiarskom stredisku SKI Vrátna – Paseky  vo Vrátnej doline v dňoch 26.2. – 1.3.2024. Výcvik  prebiehal v krásnej prírode Malej Fatry s každodenným  dochádzaním  ku lyžiarskym  zjazdovkám. Zúčastnilo sa ho 23 žiakov zo siedmeho ročníka. Prvý deň  boli žiaci podľa svojich lyžiarskych zdatností rozdelení  do troch družstiev. Najlepšie družstvo od začiatku zdolávalo  náročnejšie  zjazdovky, ďalšie družstvo lyžovalo na malom strednom vleku a začiatočníci sa učili lyžovať na rovinatom teréne  malého detského  vleku. Vo štvrtok prebiehali lyžiarske preteky v družstvách.   Všetci žiaci siedmeho ročníka si počas lyžiarskeho výcviku  osvojili základné prvky  lyžiarskej  techniky, ktorú môžu v budúcnosti využívať v rôznych iných lyžiarskych strediskách a na svahoch.

             

             

        • Kyslé dažde
          • Kyslé dažde

          • Počas posledného februárového týždňa sa mohli žiaci 3. a 4. ročníkov zapojiť do environmentálnej súťaže na tému: „Kyslé dažde.“ Ich úlohou bolo pozorne si prečítať informácie týkajúce sa problematiky kyslých dažďov a následne správne zodpovedať niekoľko testových otázok. Vypracované otázky potom vložili do krabičky, z ktorej boli vyžrebovaní traja výhercovia, ktorí správne odpovedali na súťažné otázky. Žiaci sa dozvedeli v dôsledku čoho vznikajú kyslé dažde, čo spôsobujú a ako ovplyvňujú živé i neživé organizmy na Zemi,  čo môžeme robiť proti vzniku a pôsobeniu kyslých dažďov. Odmenou pre výhercov bola „kyslá“ odmena.

        • Dejepis trochu inak
          • Dejepis trochu inak

          • Posledná vyučovacia hodina dejepisu pred jarnými prázdninami sa v VI. triede premenila  na horu Olymp a prehliadku bohov a bohýň starovekého Grécka. Žiaci popustili uzdu fantázii a pre svojich spolužiakov si pripravili hádanky. Riešenie pozostávalo v uhádnutí mena boha a bohyne podľa charakteristických znakov a oblečenia. Takouto zaujímavou projektovou hodinou sme ukončili svoje putovanie po starovekom Grécku. Ďakujem všetkým šiestakom za ich kreatívny a zodpovedný prístup.

        • Valentínska pošta
          • Valentínska pošta

          • Každého človeka poteší pozornosť, ktorú dostáva od ľudí okolo seba. Niekedy stačí pohladenie, úsmev či milé slovo. V stredu 14. februára mal sviatok sv. Valentín, ktorý je patrónom všetkých zaľúbených. Je to deň, keď si ľudia medzi sebou vymieňajú dary, kvety či sladkosti v tvare srdca, preukazujú si náklonnosť a lásku. V našej škole sme tento sviatok poňali tak, že môžeme obdarovať hocikoho blízkeho, koho máme radi. Preto deti vyrobili „Valentínky“ pre svojich rodičov, starých rodičov, súrodencov, kamarátov a spolužiakov, do ktorých vkladali rôzne odkazy. Celý deň sa niesol v duchu lásky, priateľstva, pekných slov a prianí. Láska je vzácny dar, ktorý si zaslúži pozornosť nielen na sviatok sv. Valentína, ale po celý rok. Slovami a gestami lásky určite potešíte všetkých okolo seba.

        • Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko
          • Okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko

          • Dňa 16. februára 2024 sa naše žiačky Beátka Stašová a Ninka Bačinská zúčastnili okresného kola súťaže ŠALIANSKY MAŤKO J. C. Hronského. Konal sa už 29. ročník. Dievčatá súťažili v prednese slovenských povestí v dvoch kategóriách (žiaci 4. - 5. ročníka ZŠ a žiaci 6. – 7. ročníka ZŠ). Beátka predniesla povesť Jánošíkova stupaj a Ninka Biele dievča z Liptovského hradu. Napriek tomu, že dievčatá neobsadili medailové pozície, aj tak naša škola môže byť na ne právom hrdá. Reprezentovali nás naozaj pekne a ukázali, že krásna literatúra v podobe ľudovej povesti má svoje nezastupiteľné miesto i v dnešnej modernej dobe

          • Ďakujeme za vašu podporu!

          • Vážení rodičia, milí priatelia,

            dovoľujeme si vás opäť osloviť s možnosťou darovať 2% z vašich daní pre našu školu cez OZ Rodičovské združenie Dolná Tižina (overenie príjemcu).

            Finančné prostriedky, ktoré rodičovské združenie touto formou získa, budú použité na skvalitňovanie výchovno-vzdelávacieho procesu, modernizáciu a estetizáciu priestorov školy.

            Pre správne zaslanie Vašich 2% z daní:                     

            - požiadajte Vášho zamestnávateľa o vydanie Potvrdenia o zaplatení dane,

            - vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní 2%,

            - vyplnené tlačivo spolu s potvrdením doručte daňovému úradu do 30. apríla 2024 alebo odovzdajte našej základnej škole do 15. apríla 2024.

          • Celoslovenské testovanie 9

          • Dňa 20. marca 2024 (streda) sa uskutoční Testovanie 9 na všetkých školách s vyučovacím jazykom slovenským a ukrajinským z predmetov matematika slovenský jazyk a literatúra a na školách s vyučovacím jazykom maďarským z matematiky maďarského jazyka a literatúry.

            Náhradný termín testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

            Bližšie informácie nájdete na https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

             

        • Detský fašiangový karneval
          • Detský fašiangový karneval

          • Fašiangový čas prináša zábavu, radosť a veselosť. Detský karneval v tomto čase je milou tradíciou, na ktorú sa tešia mnohé deti. Tak tomu bolo aj na našej škole, kde sa v priestoroch telocvične uskutočnil školský fašiangový karneval. O organizáciu, priebeh, hry, súťaže a predovšetkým dobrú náladu sa postarali naši najstarší žiaci 9. ročníka. O tom, že sa im to výborne podarilo, svedčia i rozradostené tváre našich najmenších žiakov, ktorí si spolu zatancovali ako rozprávkové bytosti, filmoví hrdinovia, herci, rozprávkové predmety,... a iné fantastické masky. Každá maska bola odmenená malým darčekom a osobitne boli ocenené najlepšie doma vyrobené masky. Našim deviatakom ďakujeme, že sa svojej úlohy ujali zodpovedne a svoj popoludňajší voľný čas venovali svojim najmenším spolužiakom.

        • Hviezdoslavov Kubín 2024
          • Hviezdoslavov Kubín 2024

          • Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou celoštátnou súťažou v umeleckom prednese. V tomto roku 2024 sa uskutoční jej jubilejný 70. ročník. Do tejto súťaže sa každoročne zapájajú svojou recitáciou v umeleckom prednese poézie a prózy aj naši žiaci. Dňa 14. 2. 2024 sa uskutočnilo školské kolo, v ktorom sa na popredným miestach umiestnili nasledujúci žiaci:

            1.kategória  poézia:  1. miesto Nicolas Guoth, 2. miesto Ninka Falaštová, 3. miesto Linda Maťková

                                 próza:    1. miesto Beátka Stašová, 2. Sárka Mičová, 3. miesto Lucka Stoláriková

            2. kategória poézia:   2. miesto Zuzka Ždánska, 3. miesto Ninka Chovanculiaková

                                 próza:    2. miesto Lukáško Pagáč

            3.kategória  próza:    1. miesto  Janka Kvočková

            Všetkým srdečne blahoželáme a veríme, že nás budú ďalej úspešne reprezentovať.

             

        • Výtvarná sobota
          • Výtvarná sobota

          • Nie každá sobota musí byť vždy len  pracovná. Dňa 17. 2. 2024 sa žiaci našej školy zapojili do kreatívnej výtvarnej soboty a spoločne vytvorili nádherné práce. Tvorili ich z mnohých kúskov rifľovej látky „Denim art“, ktoré kombinovali, vystrihovali a prilepovali do rôznych kompozícií prvkov. Spoločne zažili príjemný deň plný tvorivých nápadov a dobrej nálady. O tom, že ich práce sú naozaj vydarené sa môžete presvedčiť aj vy. Len si ich poprezerajte....

        • Vedomostné puzzle o detských spisovateľoch
          • Vedomostné puzzle o detských spisovateľoch

          • V mesiaci január prebiehala na našej škole aktivita zameraná na spoznávanie  najvýznamnejších slovenských detských spisovateľov. Žiaci mali možnosť prelistovať si niektoré z ich kníh, prečítať si životopis a na fotografiách spoznať týchto autorov. Úlohou na overenie získaných vedomostí bolo následne priradiť fotku so životopisom a s jeho dielami. Veríme, že u detí sa prebudil záujem a v knižnici siahnu aj po slovenských rozprávkach a príbehoch.

          • Ypsilon - Slovina je hra

          • V piatok  26.januára 2024 sme vyhodnotili súťaž Ypsilon - Slovina je hra. Zaujímavý test zo slovenského jazyka písalo v decembri 10 žiakov tretieho, štvrtého a piateho ročníka. Najúspešnejšia bola Rebeka Kulihová zo IV. A triedy, ktorá získala 100%. Všetky súťažiace dostali za odmenu diplom a pero. Ďakujeme dievčatám V. triedy, ktoré svojou účasťou pomohli k realizácii súťaže. Budúci rok radi uvítame aj ďalších žiakov z ostatných tried.

        • Čitateľská  výzva
          • Čitateľská výzva

          • Čitateľská gramotnosť a pozitívny vzťah ku knihám patria medzi najdôležitejšie schopnosti, ktoré si žiaci osvojujú už od útleho detstva. Čítanie s porozumením a so záujmom je základom pre vzdelávanie sa vo všetkých ostatných predmetoch a tiež poskytuje pocit potešenia vo chvíľach oddychu. Preto sa aj žiaci 2., 3. a 4. ročníka zapojili do predvianočnej výzvy a každý deň nahlas čítali vo svojich rodinách ľubovoľné knihy. Za jeden mesiac tak spolu prečítali niekoľko tisíc strán  a minút. Medzi najusilovnejších čitateľov patrili Lucka Stoláriková, Alžbetka Kňazeová a Linduška Maťková. Každá z nich počas tohto obdobia prečítala niekoľko kníh v trvaní   viac než 1 000 minút. Spoločné čítanie má mnoho výhod ako pre rodičov, tak aj pre deti. Preto v marci  "Mesiac kníh" bude mať naša výzva ďalšie pokračovanie. 

        • Skleníkový efekt a globálne otepľovanie
          • Skleníkový efekt a globálne otepľovanie

          • V mesiacoch december/január sa žiaci našej školy zapojili do environmentálnej aktivity, ktorá bola zameraná na globálne otepľovanie Zeme a skleníkový efekt. Dozvedeli sa, čo je to globálne otepľovanie a v dôsledku čoho k nemu dochádza. Následne získali nové poznatky o tom, ako vzniká skleníkový efekt a aké sú jeho dopady na planétu Zem. Súčasťou bolo i pro-environmentálne vzdelávanie, prostredníctvom ktorého sa dozvedeli ako môžu svojím správaním a konaním prispieť k celkovému zníženiu globálneho otepľovania. Žiakov, ktorých téma zaujala sa mohli zapojiť do súťaže a vytvoriť jednoduchý plagát, ktorým by prispeli k osvete týkajúcej sa danej tematiky globálneho otepľovania i vzniku skleníkového efektu. Vytvorili množstvo prác, ktoré nás zaujali svojím kreatívnym výtvarným spracovaním, nápaditosťou i obsahom. V tejto súťaži bolo veľmi ťažké vybrať najlepšie tri práce, preto boli za svoje úsilie odmenení všetci zapojení žiaci sladkou odmenou.

          • IT Fitness test - vecná cena

          • Vyhodnotenie súťaže sme už uvádzali v pláne práce za mesiac október 2023. Tí žiaci, ktorí získali v testovaní 50% a viac, boli automaticky zaradení do súťaže o hodnotné vecné ceny. Súťaž sa oficiálne vyhodnotila 15. 12. 2023. Z našej školy bol pod notárskym dohľadom vyžrebovaný žiak IX. triedy, Roman Bačinský, ktorý okrem certifikátu za úspešné absolvovanie testovania získal aj vecnú cenu, a to hernú konzolu Xbox. Výhercovi srdečne gratulujeme aj my. Zároveň chceme týmto povzbudiť aj ostatných žiakov zapájať sa do vedomostných a informatických súťaží aj v budúcnosti.

          • Oznam o riaditeľskom voľne

          • Riaditeľka ZŠ Dolná Tižina, Dolná Tižina 28, 013 04, v zmysle § 150 ods.5 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov udeľuje žiakom našej školy riaditeľské voľno na 24. januára 2024, t.j. streda, z dôvodu prerušenia distribúcie elektrickej energie v obci. V prevádzke nebude ani ŠKD a žiaci stravujúci sa v školskej jedálni budú automaticky z obedov odhlásení.

          • Vianočné prianie

          • Milí naši, rok 2023 sa pomaly chýli ku koncu, prichádza čas obzrieť sa späť a poďakovať sa vám za vašu pomoc, podporu a spoluprácu, za všetky krásne chvíle, ktoré sme spolu prežili. A už teraz sa tešíme na tie ďalšie v novom roku 2024.

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 33693