• Šaliansky Maťko

          • Dňa 09. 12. 2022 sa  uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v umeleckom prednese slovenských povestí pod názvom „Šaliansky Maťko J. C. Hronského“. Žiaci súťažili v troch kategóriach a umiestnili sa nasledovne. 1. kategória: 1.miesto: Karolínka Bačinská(3.B), 2.miesto: Alžbetka Kňazeová(3.B), 3.miesto: Sárka Mičová(2.roč.). 2. kategória: 1.miesto: neudelené, 2.miesto: Ninka Chovanculiaková (V.), 3.miesto: Zarka Janíčková (IV.B). 3. kategória: 1.miesto: Ondrej Šmehil (VI.), 2.miesto: Janka Kvočková (VII.), 3.miesto: Kristínka Zichová (VI.). Sme radi, že naši žiaci majú úctu k slovenským tradíciám a ich skvosty si pripomínajú práve recitovaním rozprávok či povestí, ktoré sú ich neodmysliteľnou súčasťou. Kto vie, možno práve povesti z dávnych čias sa im stanú akousi nevyčerpateľnou studnicou múdrosti, ktorá v nich vzbudí zmysel pre dobro, pravdu a krásu a naplní ich úctou k blížnym a láskou k svojej domovine. Veľká vďaka patrí aj ostatným súťažiacim, ktorí sa zapojili: Samkovi Komovi, Ninke Bačinskej, ostatní sa zo zdravotných dôvodov nemohli zúčastniť. Veríme, že diplomy, vecné odmeny a pamätné listy na túto súťaž, ktoré im boli udelené, budú pre nich milou spomienkou na jeden z najťažších prednesov v rečníckom umení. V okresnom kole súťaže nás bude reprezentovať Karolínka bačinská a Ondrej Šmehil. Prajeme mu veľa šťastia.  

          • Vianočné dielničky

          • V jedno decembrové popoludnie sme tak ako učitelia, ale aj rodičia a deti odložili všetky predvianočné prípravy, domáce úlohy a popoludnie si spríjemnili formou tvorivých dielní. Pod vedením pani učiteliek, pána farára, dievčat z dizajznérskeho krúžku a pani Zuzany Kňazeovej si deti so svojimi rodičmi mohli vyrobiť vianočné ozdoby, pozdravy, pohľadnice, anjelikov, tancujúcich Mikulášov, sobíky, ruženčeky, snehuliačiky, voňavé vankúšiky, vianočné stromčeky, ozdoby z vosku a vyzdobiť medové perníčky. Po príjemne strávenom popoludní si deti plné nadšenia domov odnášali svoje výrobky, ktorými si vyzdobia svoje príbytky počas Vianoc alebo môžu darovať svojim blízkym. Ďakujeme všetkým zúčastneným rodinám a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • Pytagoriáda - školské kolo
          • Pytagoriáda - školské kolo

          • Začiatkom decembra 2022 sa v základných školách na celom Slovensku, teda aj  v našej škole, konali školské kolá matematickej súťaže – PYTAGORIÁDA. Aj tento rok online formou. Školského kola sa v našej škole zúčastnilo 57 žiakov 3. - 8. ročníka, ktorí majú radi matematiku. Body získavali za správne riešenia úloh, ale i za rýchlosť počítania. Úspešnými riešiteľmi sa stali tí žiaci, ktorí mali správne vyriešených aspoň 10 úloh z 15. V tomto prípade sa žiakom počítali aj bonusové body za ušetrený čas. Všetkým úspešným riešiteľom, bolo ich 27, blahoželáme a pozvaným žiakom budeme držať palce na okresnom kole v marci.

            kategória P3:   1. miesto - P. Kampa (25 b), 2. miesto – B. Stašová (24 b), 3. miesto – A. Kňazeová (20 b),

            kategória P4: 1. miesto – J. Stašo (25 b), 2. miesto – M. Maťko (24 b), 3. miesto – M. Staňo ( 23 b ), ďalší úspešní riešitelia – V. Cigániková (22 b), V. Boráková (22 b), L. Pagáč (21 b), S. Kyselová (21 b), M. Staňo (19 ), B. Makyš (19 b), N. Laceková (19 b),

            kategória P5:  1. miesto – Z. Ždánska (15 bodov )

            kategória P6: 1. miesto - D. Boráková (21 b), 2. miesto - M. Moravec (21 b), 3. miesto - K. Boráková (19 b), ďalší úspešní riešitelia - M. Krištofík (19 b), S. Brezáni (19 b), I. Ďurinová (17 b), N. Ďurinová (17 b), K. Zichová (17 ), K. Stárek (16 b), N. Bačinská (15 b),

            kategória P7:  1. miesto – H. Kňazeová (19 bodov), 2. miesto – V. Šoporová (15 b)

            kategória P8: 1. miesto – T. Ďurina (21 b)

          • Big bang versus Stvorenie sveta

          • V utorok 29. novembra 2022 si žiaci 3.-7. ročníka v Kultúrnom dome v Stráži pozreli činohernú anglicko-slovenskú divadelnú inscenáciu Big bang versus Stvorenie sveta. Dvaja herci predstavujúci Pána Boha a jeho pomocníka Gaba originálnym spôsobom prezentovali postupnosť tvorenia sveta ( vesmír, Zem, Slnko, obloha, rastliny, ľudia Adam a Eva), pričom využívali jednoduchú anglickú slovnú zásobu, nepresahujúcu školské gramatické pravidlá. Nenápadne využili výchovné momenty vo vzťahu ku viacerým predmetom – angličtine, biológii, geografii, náboženskej výchove a tiež ku ekológii, kedy v závere účinkovania vyslovili otázku, prečo ľudia majú poznať strom poznania – aby vedeli, ako s týmito darmi od Pána Boha narábať, ako prírodu chrániť a nie ničiť škodlivým odpadom a vyhadzovaním vecí nepotrebných pre život človeka. Inscenáciu pripravilo Divadelné centrum Agricola.

          • Mikuláš v škole

          • Aj v našej škole máme poslušné deti! Presvedčili sme sa o tom 6. decembra, na svätého Mikuláša, keď k nám do školy zavítal sám Mikuláš spolu s anjelmi i čertami, ktorí mu dokonca niesli darčeky. Všetky deti obdarovali zdravými balíčkami, niektorým pohrozili, že ak sa nepolepšia, na ďalší rok sa ocitnú na čertovskom zozname. Deti im za odmenu zaspievali krásne koledy. Pri odchode ich anjeli označili srdiečkami a pusinkou, čerti, ako ináč, uhlím. Celý deň v škole  vládla príjemná atmosféra, veselá nálada .

          • Multitalent

          • Posledný novembrový deň sa v našej škole opäť súťažilo. Členovia žiackej rady si pripravili pre svojich kamarátov z 2. stupňa súťaž, aká tu ešte nebola. Nazvali ju Multitalent. V nej si mohli súťažné tímy zložené zo žiakov jednotlivých ročníkov zmerať svoje sily a vedomosti z dejepisu, biológie, matematiky, geografie, či slovenčiny, ale otestovali sa aj vo všeobecnom prehľade a v pohybovo futsalových zručnostiach. Strávili sme tak spoločne príjemný, poučný, ale aj zábavný čas. Cieľom súťaže bolo okrem iného podporiť kolektívne a priateľské vzťahy medzi žiakmi z rôznych tried. Súťaž bola rozdelená do viacerých kôl – Milionár, Riskuj, Kahoot, Čo to je a Futsal. Žiaci prejavili svojho súťažného ducha a podali veľmi pekné výkony. Absolútnym víťazom sa však mohlo stať len jedno družstvo a tým bolo FC Stráža, v ktorom boli Jakub Ďurana, Michal Bugáň, Veronika Šoporová, Diana Sotolárová a Ema Chabadová. Získali tak okrem nášho ocenenia aj odmenu – poukaz do kina na film či rozprávku podľa vlastného výberu. Zo spätnej väzby našich súťažiacich sa k nám dostali pozitívne ohlasy, a preto určite plánuje súťaž ešte niekedy zopakovať pre menších žiakov, možno aj pre okolité školy. Ešte raz veľká vďaka všetkým zúčastneným a hlavne žiakom zo žiackej rady za svedomitú prípravu a realizáciu súťaže. Vyhodnotenie: 1.miesto: FC Stráža – 4300 bodov, 2.miesto: s.m.e dobrý – 3900 bodov, 3.miesto: štiry plus jedna – 3100 bodov, 4.miesto: Meno je neznáme – 2100 bodov. Gratulujeme!

          • Návšteva krajskej knižnice

          • Dňa 24. novembra navštívili naši piataci Krajskú knižnicu v Žiline, v ktorej sa oboznámili s jej históriou, fungovaním ako nielen vzdelávacej, ale aj kultúrnej a spoločenskej inštitúcie. Zistili, koľko kníh sa v nej nachádza, ako si knižky požičať, ako sa treba správať v knižnici, ale aj to, prečo je dôležité čítať. Okrem toho absolvovali vzdelávací program o stále viac populárnom komikse, z ktorého si taktiež odniesli nové zaujímavé poznatky. Deti sa do výkladu aktívne zapájali a pohotovo reagovali.

          • Gvoboj - opäť sme sa zapojili

          • Dňa 11.11.2022 sme sa opäť zapojili do matematickej súťaže GVOBOJ pre žiakov 7.-9. ročníka, ktorú organizujú pravidelne 2-krát do roka žiaci Gymnázia Veľká Okružná. V tomto školskom roku našu školu v jesennej časti súťaže reprezentoval LOGOK-TEAM v zložení: Šimon Kňaze, Peter Trizuliak, Peter Ugor z 9. triedy a Tibor Ďurina z 8. triedy. V niekoľkohodinovej súťaží tímov zo žilinských škôl a osemročných gymnázií si žiaci cibrili nielen matematické schopnosti, ale aj tímovú spoluprácu, pohotovosť a šikovnosť. V konkurencii 31 škôl obsadil náš tím 18. miesto.

          • Zážitkové vzdelávanie v Brne

          • V mesiaci november sa siedmaci a ôsmaci zúčastnili exkurzie do Technického múzea v Brne. Žiaci si mohli preveriť svoju šikovnosť v technickej dielni pri výrobe padáku podľa predlohy Leonarda da Vinci. V Leonardovej expozícii sa dozvedeli o geniálnosti a všestrannosti tejto osoby a zároveň si vyskúšali niektoré jeho vynálezy. Vyskúšali si spôsob stavania mostov bez klincov či lepidla. V technickej herni objavovali zákonitosti prírody v rôznych fyzikálnych experimentoch. Pre záujemcov bola k dispozícii aj výstava života z obdobia socializmu, historická ulička remesiel či hudobný salónik a panoptikum. Deň zavŕšili v autobuse súťažou o najlepšieho pozorovateľa/pozorovateľku – kto exkurziu zvládol nielen s otvorenými očami ale aj ušami.

            Potom čo vyskúšate lietanie, budete navždy chodiť po Zemi s očami otočenými k nebu, pretože tam ste boli a tam sa vždy budete chcieť vrátiť.“ (Leonardo da Vinci)

          • Tekvičková slávnosť

          • Mesiac október na 1. stupni je už tradične venovaný kreatívnej činnosti detí a ich starých rodičov, rodičov, či starších súrodencov. Vchod do budovy  1. – 4. dva týždne zdobili krásne vyrezané, vymaľované, vyobliekané a inak dotvorené tekvičky. Každoročne nás deti presvedčia, že vždy sa nájde niečo, čo sme ešte na výstave nemali. Drak, matrioška, či múmia alebo zúrivá tekvica... Detská fantázia naozaj nemá hraníc. Každý, kto prechádzal okolo, sa zastavil a poobzeral. A každý odchádzal s úsmevom na tvári. A to bolo aj naším cieľom. Každého autora sme odmenili za snahu drobnou sladkosťou.

          • Plavecký výcvik

          • V dňoch od 7. 11. – 11. 11. 2022 sa žiaci 4.A a 4.B triedy, v počte žiakov 25, zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý bol realizovaný v plaveckom stredisku NEREUS, spol . s r. o. v Žiline. V prvý deň boli poučení o bezpečnosti a správaní sa počas plaveckého výcviku v priestoroch plavárne a rozdelení do troch skupín podľa individuálnej úrovne plávania. Žiaci boli testovaní v nasledujúcich úkonoch: ponor do vody, skok do vody, splývanie vpred a vzad.   Pred samotným plávaním sa vždy rozcvičili a následne podľa pokynov prebiehal plavecký výcvik. Podľa úrovne jednotlivých skupín sa žiaci zdokonaľovali v technike plávania alebo učili základy plávania. Počas celého plaveckého výcviku sa správali slušne a rešpektovali pokyny od vyučujúcich. Žiaci sa na plavecký výcvik tešili, zažili množstvo zážitkov a hlavne naučili sa základy plávania alebo zdokonalili svoje doterajšie plávanie.  Na záver sa srdečne poďakovali svojim inštruktorom za ich námahu a vynaložené úsilie.

             

          • Informatická súťaž iBobor

          • V dňoch od 07. – 11. 11. 2022 sa uskutočnilo hlavné kolo informatickej súťaže iBobor 2022, do ktorého sa zapojilo 70 žiakov našej školy. Zaznamenali sme 21 úspešných riešiteľov hlavného kola a to v nasledovných kategóriách: Kategória Drobec: Alžbeta Kňazeová (III.B), Peter Kampa (III.A). Kategória Bobrík: Miroslav Staňo (IV.A), Natália Laceková (IV.B), Matej Maťko (IV.B), Lukáš Pagáč (IV.A), Karin Staňová (IV.A), Zuzana Ždánska (V.), Ján Stašo (IV.A). Kategória Benjamín: Veronika Šoporová (VII.), Hanka Kňazeová (VII.), Jakub Pagáč (VI.), Mateo Moravec (VI.). Kategória Kadet: Šimon Kňaze (IX.), Tibor Ďurina (VIII.), Tomáš Ždánsky (VIII.), Laura Mintúchová (VIII.), Matúš Zicho (VIII.), Peter Trizuliak (IX.), Peter Ugor (IX.), Damián Zákopčan (IX.). Žiaci dokázali, že radi riešia logické úlohy za pomoci počítača a nemajú problém s algoritmickým a abstraktným myslením.                              

          • Ponožkový október

          • Tento rok sme na našej škole po prvýkrát zorganizovali charitatívnu zbierku ponožiek s názvom PONOŽKOVÝ OKTÓBER. Zbierka predčila všetky naše očakávania. Darovali ste 184 párov novučičkých ponožiek. Všetkým, ktorí sa zapojili patrí úprimné ĎAKUJEME! Na konci októbra sme oslovili diecéznu charitu a pani učiteľka Bačinská s Karolínkou a Laurinkou ich boli zaniesť do Žiliny. Pracovníci charity ich následne odovzdajú ľuďom v núdzi, ktorým vďaka vám nebude zima na nohy. Máme vám od nich odovzdať poďakovanie všetkým zapojeným. Poďakovali sa nám , aj takouto formou:

            https://www.charitaza.sk/aktuality-clanky-2/pomahame-v-kazdom-case/

            https://www.facebook.com/DieceznacharitaZilina

            Naša zbierka bola súčasťou celoslovenskej tej celoslovenskej, ktorú organizuje Občianske združenie Podaj ďalej Prešov. Ak chcete zistiť viac, pozrite si ich stránku na FB: https://www.facebook.com/ponozkovyoktober/

          • Farby jesene - vyhodnotenie súťaže

          • Do školskej fotografickej súťaže FARBY JESENE poslali žiaci 31 fotografii.

            O naj-fotografiách jesennej prírody rozhodli žiaci hlasovaním nasledovne:

            na 1. mieste s rovnakým počtom hlasov sa umiestnili fotografie č.1 Barborky Jakubíkovej a fotografie č. 15č.16 Simonky Teličákovej,

            na 2. mieste fotografie č.7 Viktórie Lodňanovej a č. 21 Peťa Ugora,

            na 3. mieste fotografia č. 18 Ninky Bačinskej.

          • Strašidelný večierok v ŠKD

          • V tomto roku sme sa konečne mohli vrátiť k našej obľúbenej aktivite pred jesennými prázdninami. Deti v našom ŠKD sa v posledný deň pred prázdninami premenili na malinké strašidlá,  princezné,  superhrdinov  a rôzne iné zábavné postavičky. Okrem tanca a maľovania  na tvár sme si aj trochu zasúťažili. Dievčatá aj chlapci mali za úlohu  hľadať pripravené postavičky a víťazný tím dostal sladkú odmenu.  V hľadaní strašidielok boli úspešnejšie dievčatá. Naopak, vo výrobe toaleťákovej múmie boli úspešní  chlapci. Po tejto peknej remíze sme sa presunuli do záhrady, kde deti hľadali poklad. Okrem zábavy sme sa porozprávali o význame nadchádzajúcich sviatkov  a rozlúčili  sa pred naším prvým oddychom v tomto školskom roku.

          • Piatkové pokusy v ŠKD

          • V tomto školskom roku sme si pre deti pripravili na piatok rôzne nenáročné úlohy z oblasti chémie a fyziky. V mesiaci október sme sa naučili vyrobiť zo sódy a octu zábavné vrecúško, ktoré sa nám reakciou medzi sódou a octom nafúklo a nakoniec aj prasklo. Tiež sme vytvorili penové hady zo saponátu a vody, ako pomôcky nám slúžili slamky.  Deti dokázali svojou šikovnosťou vyfúknuť skutočne obrovské hadíky a bublinkami zaplniť celé oddelenie  ŠKD. Ku koncu mesiaca sme sa zabavili pri výrobe slizu zo šampónu a kukuričného škrobu. Deti si vyskúšali  sliz riediť aj zahusťovať podľa svojej potreby.  Tiež sme si vyrobili lávové lampy, na ktorých deti mohli pozorovať rôzne husté kvapaliny. Mesiac našich pokusov sme ukončili prípravou jednoduchého jedla. Deti museli samozrejme dbať na bezpečnosť, učili sa pracovať s váhou a nakoniec si miešať rôzne chute. Boli veľmi šikovné a spolu sme pripravili smotanový koláč a tiež veľkú kopu wafličiek. Aby sme  nezanedbali oblasť zdravej výživy, deti si o svojich obľúbených ingredienciách museli niečo zistiť a o svoje poznatky sa podeliť s ostatnými. Dozvedeli  sme sa veľa užitočného a zároveň sme si užili mnoho zábavy.

          • Zimné domčeky pre ježkov

          • Keďže sa nám jeseň chýli ku koncu, rozhodli sme sa s deťmi v ŠKD využiť krásne počasie a množstvo listov, ktoré nám popadali v našej školskej záhrade zo stromov. S deťmi sme sa porozprávali o tom, aký veľký pomocník je pre naše záhrady ježko a ako by sme mu takto pred zimou mohli pomôcť, keďže jeho pomoc budeme na jar potrebovať my v našich záhradách. Pri poobednom pobyte vonku mali deti za úlohu vybudovať v kútoch záhrady kôpky lístia a halúzok, ktoré budú v zime slúžiť ako brlôžtek pre ježkov, keďže najmä mladým ježkom hrozí v zime zamrznutie. Deti svoju úlohu zobrali zodpovedne a v záhrade nám vznikli krásne kôpky lístia. Dúfame, že ježkom sa bude v našej záhrade páčiť a po dobrom spánku nám budú pomáhať od škodcov, deti sa dozvedeli nové zaujímavé informácie, mali možnosť sa príjemne zabaviť pri vymýšľaní vzhľadu svojho domčeka a tiež pomôcť prírode. Aktivitu si deti užili, počasie nám tento mesiac krásne vyšlo a  dúfame, že naše brlôžky budú plniť svoju funkciu.

          • Olympiáda zo SJL

          • Dňa 13. 10. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo SJL v kategórii C, a teda pre 8. a 9. ročník. Súťaže sa zúčastnilo 14 žiakov. Prvá testová časť sa realizovala on-line formou, v druhej, tzv. tvorivej, mali žiaci transformovať opis slovenskej prírody na reklamu o Slovensku a jeho krásnych miestach a v poslednej - ústnej časti, si zmerali svoje zdatnosti v ústnom prejave. Zo 14 súťažiacich bolo 11 žiakov úspešnými riešiteľmi, na prvých miestach skončili žiaci s najtesnejším rozdielom: 3. miesto: Šimon Kňaze , 9. ročník (49 bodov), 2. miesto: Tomáš Ždánsky, 8. ročník (50 bodov), Alexandra Kolenčínová, 9. ročník (50 bodov), 1. miesto: Zuzana Barošincová, 9. ročník (51 bodov) + postup do okresného kola OSJL.

          • Medzinárodný deň proti šikane

          • Školské násilie a šikanovanie vrátane kyberšikany je rozšírené a týka sa značného počtu detí. Členské štáty UNESCO vyhlásili prvý novembrový štvrtok za Medzinárodný deň boja proti násiliu a šikanovaniu v školách vrátane kyberšikany, pričom pripomínajú, že násilie súvisiace so školou vo všetkých jeho formách je porušením práv detí na vzdelanie, zdravie a pocit pohody. Tento deň vyzývame žiakov, rodičov a učiteľov, aby povzbudili všetkých, aby sa nebáli hovoriť o tom, ak sú obeťami alebo svedkami šikany. Jedine tak spoločne zabránime tomu, aby sa šikana opakovala. Učitelia zohrávajú dôležitú úlohu pri vytváraní bezpečného priestoru v škole pre všetkých žiakov. Mali by vedieť o všetkom, čo žiakov trápi. Školské násilie môže byť totiž zničujúce. Pocity úzkosti, strachu a neistoty sú nezlučiteľné s duševnou pohodou. Ak si obeťou šikany, neváhaj a povedz to v škole pani učiteľke. Ak sa bojíš, že ťa pri tom niekto uvidí, napíš jej cez EduPage, určite sa ti bude snažiť pomôcť. Vo štvrtok po prázdninách vyjadri svoj postoj proti šikane tým, že si oblečieš fialové, modré alebo ružové tričko (môže to byť i mikina, sveter, košeľa, …). Ukážme spoločne, že nestrpíme žiadne šikanovaNIE!

          • Misijný koláčik

          • V nedeľu, 30.10.2022, naši žiaci spolu s rodičmi a katechétkou pripravili Misijný koláčik na pomoc deťom z tretích krajín. Napiekli rôzne koláče a po svätých omšiach ich rozdávali za dobrovoľný príspevok na misie. Vyzbieralo sa až 480 eur. Veľká vďaka patrí v prvom rade všetkým zapojeným deťom, ktoré boli ochotné venovať časť svojho voľna pomoci druhým, taktiež rodičom, ktorí ich podporili a pomohli. A poďakovanie patrí  i všetkým ľuďom, ktorí sa i napriek súčasnej neľahkej dobe dokážu podeliť s tými, ktorí to viac potrebujú.

    • Kontakty

      • Základná škola Dolná Tižina
      • Základná škola: 041/5995078 Mobil: 0949 091 222 Školská jedáleň: 0910416677
      • Dolná Tižina 28 013 04 Dolná Tižina Dolná Tižina Slovakia
      • 37812700
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
  • Počítadlo návštev

    Počet návštev: 33685